piątek, 4 maja 2018

Tarta z budyniem i truskawkami

       To jeszcze nie nasze, polskie i na pewno nie w pełni naturalnie hodowane truskawki, ale zdecydowanie zdążyły skusić swą czerwienią i zapachem. Postanowiłam wypróbować je w ciastach, jednak brakuje im swej klasycznej słodyczy… Z ich naturalnym smakiem spotkamy się dopiero za miesiąc.

       Wyszukana propozycja na najprostsze ciasto z truskawkami zdążyła podbić nie tylko moje serce. Tarta z budyniem i truskawkami to powiew optymizmu, koloru i nadchodzącego lata! Maślane kruche ciasto, delikatny śmietankowy budyń, słodkie i pachnące owoce... Jest pysznie.

      Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa

       Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć dno tortownicy o rozmiarze ok. 22cm.

     Składniki na nadzienie:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szkl. mleka
  • 5/6 łyżek cukru
  • 250g umytych i obranych truskawek

        Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budynie. Wlać wymieszaną masę do gotującego się mleka i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorącą masę przelać na wyłożoną ciastem tortownicę. Na wierzch budyniu ułożyć truskawki. Pozostałą część ciasta rozdrobnić w palcach i pokryć nim owoce. Wstawić do rozgrzanego w 180st. C piekarnika, piec 40min. 

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz