Przejdź do głównej zawartości

Lasagne z mięsem wieprzowym



    Włoska kuchnia jest chyba najbardziej lubiana wśród Polaków. Wielokrotnie powielamy przepisy na spaghetti, pizze, tiramisu, carbonary. Uwielbiamy smak parmezanu, bazylii, oregano - zaś w restauracjach zajadamy się sosem bolognese, risotto, czy gnocchi. Lasagne to królowa wśród włoskości. Idealna kompozycja sosu pomidorowo-mięsnego z lekkim maślanym beszamelem, zapieczona pod grubą warstwą sera. Ja już swoją zrobiłam…

Sos pomidorowo-wieprzowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • ½ puszki pomidorów
  • 1 passata pomidorowa
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 200ml bulionu warzywnego
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie(opcjonalnie)


     Na oliwię podsmażamy cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy wcześniej startą na drobne wiórki marchewkę, pietruszkę oraz seler. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy przez ok. 15-20min. Jeśli nasze warzywa są już wystarczająco miękkie, dodajemy mięso i podsmażamy je, aż nabierze odpowiedniego koloru (i nie będzie surowe). Teraz czas na pomidory oraz passatę. Bezpiecznie jest wlać najpierw ¾ kartonika przecieru, żeby sprawdzić gęstość sosu (nie może on być zbyt wodnisty). Na koniec dodajemy przyprawy i pozostawiamy do gotowania przez ok. 15min. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 ½ łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz


     W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - energicznie i nieustannie mieszając. Smażymy przez ok. 2-3min. Następnie powoli wlewamy mleko i nie przerywając mieszania, czekamy aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie już wystarczająco gęsty zdejmujemy z ognia i doprawiamy startą gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.

     Składanie lasagne jest bardzo prostą rzeczą. Na dno naczynia wylewamy trochę sosu beszamelowego i układamy na niego pierwszą warstwę makaronu. Makaron pokrywamy sosem bolognese i kolejno polewamy beszamelem. Czynność wykonujemy, aż do wyczerpania składników. Ostatnim etapem jest pokrycie wierzchniej warstwy serem. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…