Włoska kuchnia jest chyba najbardziej lubiana wśród Polaków.
Wielokrotnie powielamy przepisy na spaghetti, pizze, tiramisu, carbonary.
Uwielbiamy smak parmezanu, bazylii, oregano - zaś w restauracjach zajadamy się
sosem bolognese, risotto, czy gnocchi. Lasagne to królowa wśród włoskości.
Idealna kompozycja sosu pomidorowo-mięsnego z lekkim maślanym beszamelem,
zapieczona pod grubą warstwą sera. Ja już swoją zrobiłam…
Sos pomidorowo-wieprzowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- ½ puszki pomidorów
- 1 passata pomidorowa
- 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 200ml bulionu warzywnego
- bazylia, oregano, sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie(opcjonalnie)
Na oliwię podsmażamy cebulę oraz wyciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy wcześniej startą na drobne wiórki marchewkę, pietruszkę oraz
seler. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy przez ok. 15-20min. Jeśli nasze
warzywa są już wystarczająco miękkie, dodajemy mięso i podsmażamy je, aż
nabierze odpowiedniego koloru (i nie będzie surowe). Teraz czas na pomidory oraz
passatę. Bezpiecznie jest wlać najpierw ¾ kartonika przecieru, żeby sprawdzić
gęstość sosu (nie może on być zbyt wodnisty). Na koniec dodajemy przyprawy i
pozostawiamy do gotowania przez ok. 15min. Wszystkie składniki muszą się dobrze
połączyć.
Sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 3 ½ łyżki mąki
- 650 ml mleka
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - energicznie i
nieustannie mieszając. Smażymy przez ok. 2-3min. Następnie powoli wlewamy mleko
i nie przerywając mieszania, czekamy aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie już
wystarczająco gęsty zdejmujemy z ognia i doprawiamy startą gałką muszkatołową,
pieprzem oraz solą.
Składanie lasagne jest bardzo prostą rzeczą. Na dno naczynia
wylewamy trochę sosu beszamelowego i układamy na niego pierwszą warstwę
makaronu. Makaron pokrywamy sosem bolognese i kolejno polewamy beszamelem.
Czynność wykonujemy, aż do wyczerpania składników. Ostatnim etapem jest
pokrycie wierzchniej warstwy serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz