Przejdź do głównej zawartości

Lasagne z mięsem wieprzowym



    Włoska kuchnia jest chyba najbardziej lubiana wśród Polaków. Wielokrotnie powielamy przepisy na spaghetti, pizze, tiramisu, carbonary. Uwielbiamy smak parmezanu, bazylii, oregano - zaś w restauracjach zajadamy się sosem bolognese, risotto, czy gnocchi. Lasagne to królowa wśród włoskości. Idealna kompozycja sosu pomidorowo-mięsnego z lekkim maślanym beszamelem, zapieczona pod grubą warstwą sera. Ja już swoją zrobiłam…

Sos pomidorowo-wieprzowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • ½ puszki pomidorów
  • 1 passata pomidorowa
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 200ml bulionu warzywnego
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie(opcjonalnie)


     Na oliwię podsmażamy cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy wcześniej startą na drobne wiórki marchewkę, pietruszkę oraz seler. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy przez ok. 15-20min. Jeśli nasze warzywa są już wystarczająco miękkie, dodajemy mięso i podsmażamy je, aż nabierze odpowiedniego koloru (i nie będzie surowe). Teraz czas na pomidory oraz passatę. Bezpiecznie jest wlać najpierw ¾ kartonika przecieru, żeby sprawdzić gęstość sosu (nie może on być zbyt wodnisty). Na koniec dodajemy przyprawy i pozostawiamy do gotowania przez ok. 15min. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 ½ łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz


     W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - energicznie i nieustannie mieszając. Smażymy przez ok. 2-3min. Następnie powoli wlewamy mleko i nie przerywając mieszania, czekamy aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie już wystarczająco gęsty zdejmujemy z ognia i doprawiamy startą gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.

     Składanie lasagne jest bardzo prostą rzeczą. Na dno naczynia wylewamy trochę sosu beszamelowego i układamy na niego pierwszą warstwę makaronu. Makaron pokrywamy sosem bolognese i kolejno polewamy beszamelem. Czynność wykonujemy, aż do wyczerpania składników. Ostatnim etapem jest pokrycie wierzchniej warstwy serem. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat