Przejdź do głównej zawartości

Pączki na Tłusty Czwartek

     Skoro tradycja zobowiązuje, to nie ma czasu na wymówki typu: praca, zmęczenie, nie chce mi się. W taki dzień jak dziś, pączka trzeba zjeść - albo idąc dalej - trzeba go zrobić.

Robiłam je pierwszy raz w życiu. Efekt mnie jednak nie powalił, ale zadowolił (swe niezadowolenie zawsze mogę zwalić na zmęczenie po porannym locie i wstawaniu o 3.30...😄)

Mimo wszystko - Smacznego Pączka!

Pączki:
  • 500g mąki
  • 4 żółtka
  • olejek rumowy
  • 100g cukru
  • 50g drożdży
  • 50g masła
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1łyżka octu bądź spirytusu

     Mleko podgrzać - nie może być wrzące,  dodać do niego drożdże i cukier. Pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce przygotować mąkę, żółtka, olejek rumowy i łyżkę octu. Dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Po połączeniu składników dodać masło. Idealna konsystencja nie może być zbyt gęsta, jeśli mamy wątpliwość- dodajmy mleka.
Miskę odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1h, gdyż ciasto musi podwoić swoją objętość.

Pączki formujemy przez odrywanie kawałków ciasta (ok. 40g). W palcach tworzymy placek, na środek którego dodajemy łyżeczkę marmolady. Zamykamy go i ustawiamy na tacce. Uformowane kulki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20min.

Olej do smażenia nie może być zbyt gorący. Ja swój zagrzałam do takiego stopnia, że pierwsze pączki były istnymi węgielkami. Prawidłowe pączki powinny mieć kolor złoto-brązowy. Sukces pączków zależy od nieustannie kontrolowanej temperatury oleju!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr