Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno z mango



   Najbardziej w sernikach na zimno przeszkadzał mi jego chemiczny smak. Mimo, że ciasto z galaretką i owocem, nie mówiąc już o pysznej masie - to jednak coś ewidentnie psuło jego idealną kompozycję. Wina leżała u progu gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach. Wystarczy dodać mleko, galaretkę i biszkopty. Voila! Sernik wypełniony NIE serkiem homogenizowanym, a nasączony konserwantem i wypełniaczem smaku - Gotowy!
   Moja pasja do gotowania wzięła się z prostej przyczyny. Chciałam jak najbardziej odciąć się od gotowych półproduktów, słodzonych na maxa dodatków i zacząć przygotowywać jak najwięcej sama. Miałam kontrolę nad tym ile dodaję cukru, tłuszczu i jak bardzo unikam chemii. Oczywiście, że nie da się jej całkowicie uniknąć, ale zawsze można ją zminimalizować.

   Dziś przepis na sernik na zimno z mango. Jego przygotowanie nie pochłania zbyt dużo czasu, jest przy tym banalnie prosty i wyjątkowo smaczny.

Składniki na tortownicę 26cm:

  • 4 waniliowe serki homogenizowane DANIO 400g
  • 35g żelatyny
  • 1 mango
  • 1 galaretka cytrynowa
  • biszkopty do wyłożenia dna tortownicy


Żelatynę rozpuścić w ok. 6 łyżkach gorącej - ale nie wrzącej wody (wystarczy tyle, by swobodnie wymieszać żelatynę). Dodanie zbyt dużej ilości wody spowoduje, iż masa nam się nie zetnie.
Pozostawić do lekkiego wystudzenia.
Do miski przełożyć DANIO i miksując przelać wystudzoną żelatynę.

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Wylać masę i włożyć do lodówki a ok. 15-20min.
W międzyczasie obrać mango i pokroić go w plasterki.
Zagotować wodę i w ok.300/350 ml rozpuścić galaretkę. Pozostawić do półstałego stężenia.
Po 20 min wyjąć sernik i ułożyć na nim owoce. Jeśli nasza galaretka jest już lekko stężała można ją przelać na wierzch ciasta i włożyć do lodówki- najlepiej na całą noc.

Do masy nie dodaję cukru bo serek Danio jest sam w sobie słodki. Można użyć oczywiście innej sprawdzonej firmy. Kiedyś spróbowałam użyć zwykłych serków śmietankowych, jednak były one zbyt kwaśne. Poratowałam się wtedy sporą ilością cukru wanilinowego wraz z łyżką cukru.
Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietanek, kremówek, czekolad, serków mascarpone, czy innych uzupełniaczy z dodatkową ilością tłuszczy. Zapewniam, że przepis jest wielokrotnie wykorzystywany i za każdym razem budzi podziw. Niech nie przeraża was jego prostota.

SMACZNEGO!



Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …