Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno z mango



   Najbardziej w sernikach na zimno przeszkadzał mi jego chemiczny smak. Mimo, że ciasto z galaretką i owocem, nie mówiąc już o pysznej masie - to jednak coś ewidentnie psuło jego idealną kompozycję. Wina leżała u progu gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach. Wystarczy dodać mleko, galaretkę i biszkopty. Voila! Sernik wypełniony NIE serkiem homogenizowanym, a nasączony konserwantem i wypełniaczem smaku - Gotowy!
   Moja pasja do gotowania wzięła się z prostej przyczyny. Chciałam jak najbardziej odciąć się od gotowych półproduktów, słodzonych na maxa dodatków i zacząć przygotowywać jak najwięcej sama. Miałam kontrolę nad tym ile dodaję cukru, tłuszczu i jak bardzo unikam chemii. Oczywiście, że nie da się jej całkowicie uniknąć, ale zawsze można ją zminimalizować.

   Dziś przepis na sernik na zimno z mango. Jego przygotowanie nie pochłania zbyt dużo czasu, jest przy tym banalnie prosty i wyjątkowo smaczny.

Składniki na tortownicę 26cm:

  • 4 waniliowe serki homogenizowane DANIO 400g
  • 35g żelatyny
  • 1 mango
  • 1 galaretka cytrynowa
  • biszkopty do wyłożenia dna tortownicy


Żelatynę rozpuścić w ok. 6 łyżkach gorącej - ale nie wrzącej wody (wystarczy tyle, by swobodnie wymieszać żelatynę). Dodanie zbyt dużej ilości wody spowoduje, iż masa nam się nie zetnie.
Pozostawić do lekkiego wystudzenia.
Do miski przełożyć DANIO i miksując przelać wystudzoną żelatynę.

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Wylać masę i włożyć do lodówki a ok. 15-20min.
W międzyczasie obrać mango i pokroić go w plasterki.
Zagotować wodę i w ok.300/350 ml rozpuścić galaretkę. Pozostawić do półstałego stężenia.
Po 20 min wyjąć sernik i ułożyć na nim owoce. Jeśli nasza galaretka jest już lekko stężała można ją przelać na wierzch ciasta i włożyć do lodówki- najlepiej na całą noc.

Do masy nie dodaję cukru bo serek Danio jest sam w sobie słodki. Można użyć oczywiście innej sprawdzonej firmy. Kiedyś spróbowałam użyć zwykłych serków śmietankowych, jednak były one zbyt kwaśne. Poratowałam się wtedy sporą ilością cukru wanilinowego wraz z łyżką cukru.
Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietanek, kremówek, czekolad, serków mascarpone, czy innych uzupełniaczy z dodatkową ilością tłuszczy. Zapewniam, że przepis jest wielokrotnie wykorzystywany i za każdym razem budzi podziw. Niech nie przeraża was jego prostota.

SMACZNEGO!



Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr