Przejdź do głównej zawartości

Burger wołowy z sosem BBQ i salsą mango



Typowo amerykański i typowo mięsny obiad. Fast food budzi negatywne emocje, jednak przyrządzony w domu, staje się nieco znośniejszy. 100 % wołowiny, domowa buła, zestaw sosów i sals czynią domowego burgera królem dnia.
Dziś przedstawię przepisy na bułkę, mięso oraz sos i salsę. Zrobienie tego klasycznego fast fooda zamienia się w slow food. Najlepiej podzielić sobie jego wykonanie na kilka etapów. Pierwszy z nich to bułka.

Składniki na 6 bułek:
  • 250g mąki pszennej
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 10g  świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • co kto lubi: Sezam, siemię, otręby – do posypania


Robimy zaczyn. W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru i dodajemy drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę łączymy z masłem i jajkiem, a następnie wlewamy wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednak ciasta nie można za długo wyrabiać. Ma być ono dosyć rzadkie, lekko kleić się do palców. Gdyby jednak kleiło się za bardzo- dosyp mąkę. Zbyt duża jej ilość, może spowodować, że ciasto będzie za ciężkie a bułki będą płaskie.
Całość odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Z ciasta uformuj kulki (ok.50g ciasta) i wyłóż na blachę. Zachowaj odpowiedni odstęp, gdyż kulki urosną w piekarniku. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym jajkiem/ białkiem i posyp wybranymi ziarnami (klasykiem jest sezam). Wszystko piecz ok. 15-20min.

Teraz czas na element główny naszego obiadu- mięcho!

Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny (u mnie antrykot)
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy

Mięso łączymy z musztardą, bułką tartą i przyprawami. Odstawiamy wszystko do lodówki na ok 2h.Kiedyś do mięsa dodawałam jajko, jednak niedawno spotkałam się z opinią, że klasyczny burger to nie kotlet mielony i raczej powinno się odchodzić od tej metody.
Po dwóch godzinach mięso formuje w niewielkie kulki i spłaszczam je na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony. Nie wolno ich przyciskać, dusić – by zawarte w mięsie soki, nie wypłynęły na patelnie. Po usmażeniu zdejmujemy na talerz i dajemy im trochę odpocząć.

Mój pomysł na dzisiejsze burgery to połączenie wołowiny z tradycyjnym sosem BBQ oraz dla urozmaicenia, dodam salsę mango. Najpierw zróbmy sos BBQ.

Składniki na sos BBQ:
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki  sosu Worcestershire (kupiłam w tesco)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz


Na oliwię smażymy cebulę oraz czosnek. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę (smażymy do rozpuszczenia cukru). Dodajemy wędzoną paprykę oraz chili, cały czas mieszamy, by nie przypalić sosu (ja spaliłam kiedyś garnek!). Wlewamy ocet, sos, passatę pomidorową i musztardę. Wszystko zagotowujemy do momentu odpowiedniej gęstości sosu. Przyprawiamy.

Teraz czas na salsę mango.

Składniki:

  • pół mango
  • 1 łyżka octu winnego
  • curry do smaku
  • 1 łyżeczka cukru


           W garnku rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody cukier i dodajemy ocet. Łączymy z pokrojonym w kostkę mango, solimy i doprawiamy lekko curry. Gotujemy ok. 30 min, do maksymalnej miękkości mango.

Składanie burgerów należy do najprostszej kwestii. Bułkę kroimy na pół i smarujemy obie części sosem BBQ (lub jedną można posmarować majonezem). Kładziemy sałatę (u mnie zagościł jeszcze pomidor lub ogórek) i przechodzimy do mięsa. Mięso należy pokryć salsą mango i pokryć warstwą sera – można z niego zrezygnować. Położyć na wierzch drugą część bułki.
Moje burgery zostały urozmaicone w domowe frytki. Zapewniam, że danie jest na tyle wartościowe i pożywne, że można z nich zrezygnować. 

Burgera można przygotowywać na tysiące sposobów i łączyć z różnymi dodatkami. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji i ochoty. Na moim instagramie możecie znaleźć inne przepisy na burgery lub pisać bezpośrednio do mnie. Z chęcią pomogę, doradzę lub dorzucę ciekawą propozycję. Życzę smacznego i
Powodzenia!



Komentarze

  1. Taki burger na pewno jest o wiele lepszy od tych w fast foodach ;) A na zdjęciach wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę trzeba się napracować, ale warto :) nie dość, że zdrowszy - to jeszcze smaczniejszy :D

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka