Przejdź do głównej zawartości

Kurczak na piwie



Tradycyjny polski obiad kojarzy się z kotletem schabowym, mielonym czy właśnie kurczakiem. Lubię mięso i często wykorzystuje go jako podstawę w daniach głównych. Dzisiaj pomysł na kurczaka na piwie. Taka kombinacja pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności w piekarniku podczas pieczenia, ale także nadaje wyjątkowy smak i aromat mięsa. Jak to robię ? Zapraszam do lektury.

Składniki:

  • kurczak w całości 1,8 -2 kg
  • dowolne piwo 0,5l – u mnie Ciechan (przy mniejszej gramaturze mięsa, dobrze sprawdzi się piwo 0,4l)
  • przyprawy: majeranek, wędzona papryka, suszona natka pietruszki, suszony koperek, oregano, przyprawa do kurczaka
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki, pół małej cukinii, papryka


Kurczaka umieszczam w misce i oprószam z każdej strony przyprawami. Do środka mięsa wrzucam pokrojoną, w większe piórka, cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Pozostałe dwa czosnki rozgniatam i wcieram w kurczaka. Całość owijam folią i pozostawiam w lodówce na 3-4h do odpowiedniego zamarynowania.
Po upływie 3-4h, rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Do niewielkiej formy wylewam ¼ butelki piwa i kładę ja na środek. Kurczaka należy nabić na butelkę, tak żeby szyjka wychodziła poza mięso. Całość piekę ok 2h.
Gdy minie godzina pieczenia, na dno formy – gdzie zebrał się tłuszcz i piwo, dodaję ziemniaki pokrojone w talarki, ówcześnie oprószone tymiankiem, oregano, słodką papryką, pieprzem cayenne oraz suszonym czosnkiem. To samo robię z cukinią i papryką.

Prostą zasadą na perfekcyjne upieczenie kurczaka jest dopasowanie stosunku czasu pieczenia do wagi mięsa. Jeśli mamy kurczaka ok. 1,5 kg to jego czas pieczenia wyniesie 1:30h, ok. 2kg to 2:00h. Zapewniam, że mięso będzie idealnie kruche i rozpływające się w ustach.

Do mięsa pasują różnorakie sałatki, kasze, ryż czy proste tłuczone ziemniaki. Cały szereg dodatków zostawiam do Waszych własnych upodobać.




Komentarze

  1. Bardzo lubię tak przygotowanego kurczaczka :-) Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię pod tym względem, że jego przygotowanie pochłania mało czasu i można w czasie pieczenia zająć się czymś innym. Plusem jest, że nie trzeba brudzić tysiąca garnków 😄

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …