Przejdź do głównej zawartości

Kurczak na piwie



Tradycyjny polski obiad kojarzy się z kotletem schabowym, mielonym czy właśnie kurczakiem. Lubię mięso i często wykorzystuje go jako podstawę w daniach głównych. Dzisiaj pomysł na kurczaka na piwie. Taka kombinacja pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności w piekarniku podczas pieczenia, ale także nadaje wyjątkowy smak i aromat mięsa. Jak to robię ? Zapraszam do lektury.

Składniki:

  • kurczak w całości 1,8 -2 kg
  • dowolne piwo 0,5l – u mnie Ciechan (przy mniejszej gramaturze mięsa, dobrze sprawdzi się piwo 0,4l)
  • przyprawy: majeranek, wędzona papryka, suszona natka pietruszki, suszony koperek, oregano, przyprawa do kurczaka
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki, pół małej cukinii, papryka


Kurczaka umieszczam w misce i oprószam z każdej strony przyprawami. Do środka mięsa wrzucam pokrojoną, w większe piórka, cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Pozostałe dwa czosnki rozgniatam i wcieram w kurczaka. Całość owijam folią i pozostawiam w lodówce na 3-4h do odpowiedniego zamarynowania.
Po upływie 3-4h, rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Do niewielkiej formy wylewam ¼ butelki piwa i kładę ja na środek. Kurczaka należy nabić na butelkę, tak żeby szyjka wychodziła poza mięso. Całość piekę ok 2h.
Gdy minie godzina pieczenia, na dno formy – gdzie zebrał się tłuszcz i piwo, dodaję ziemniaki pokrojone w talarki, ówcześnie oprószone tymiankiem, oregano, słodką papryką, pieprzem cayenne oraz suszonym czosnkiem. To samo robię z cukinią i papryką.

Prostą zasadą na perfekcyjne upieczenie kurczaka jest dopasowanie stosunku czasu pieczenia do wagi mięsa. Jeśli mamy kurczaka ok. 1,5 kg to jego czas pieczenia wyniesie 1:30h, ok. 2kg to 2:00h. Zapewniam, że mięso będzie idealnie kruche i rozpływające się w ustach.

Do mięsa pasują różnorakie sałatki, kasze, ryż czy proste tłuczone ziemniaki. Cały szereg dodatków zostawiam do Waszych własnych upodobać.




Komentarze

  1. Bardzo lubię tak przygotowanego kurczaczka :-) Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię pod tym względem, że jego przygotowanie pochłania mało czasu i można w czasie pieczenia zająć się czymś innym. Plusem jest, że nie trzeba brudzić tysiąca garnków 😄

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr