Przejdź do głównej zawartości

Makaron z szynką w sosie śmietankowym



Dziś szybka propozycja dla miłośników makaronów. Jeśli macie w lodówce szynkę, groszek, pieczarki, serek topiony i nie wiecie, co można z tymi rzeczami zrobić – oto przepis dla was. Danie wielokrotnie robiła moja mama i pamiętam, że zawsze cieszyło się w domu dużym powodzeniem.
Sos:

  • puszka groszku
  • 6 średnich pieczarek
  • 300 g szynki drobiowej- nie może być wędzona
  • 2 podłużne serki topione (dałam śmietankowy i ziołowy)
  • średnia cebula
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz
  • pół paczki ugotowanego makaronu (ja użyłam szpinakowego)


Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko podsmażyć i następnie dołożyć pokrojone w plasterki pieczarki. Wlać trochę wody i lekko poddusić. Po ok. 2min dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć przez ok. 3 min. Do mieszanki wsypać groszek, serki topione i wszystko razem dokładnie wymieszać. Posypać solą, pieprzem oraz przyprawami. Do sosu dołożyć 2 łyżki jogurtu greckiego, aby uzyskać kremową konsystencję. Sos szybko robi się gęsty, dlatego można dolać nieco wody.
Podawać z makaronem. (Można również wsypać makaron bezpośrednio do sosu, jednak po jakimś czasie sos zgęstnieje na tyle, że nasz makaron nie będzie wyglądał zbyt estetycznie). 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…