Dziś szybka propozycja dla
miłośników makaronów. Jeśli macie w lodówce szynkę, groszek, pieczarki, serek
topiony i nie wiecie, co można z tymi rzeczami zrobić – oto przepis dla was. Danie
wielokrotnie robiła moja mama i pamiętam, że zawsze cieszyło się w domu dużym
powodzeniem.
Sos:
- puszka groszku
- 6 średnich pieczarek
- 300 g szynki drobiowej- nie może być wędzona
- 2 podłużne serki topione (dałam śmietankowy i ziołowy)
- średnia cebula
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz
- pół paczki ugotowanego makaronu (ja użyłam szpinakowego)
Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę
cebulę. Lekko podsmażyć i następnie dołożyć pokrojone w plasterki pieczarki. Wlać trochę wody i lekko
poddusić. Po ok. 2min dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć przez ok. 3 min.
Do mieszanki wsypać groszek, serki topione i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Posypać solą, pieprzem oraz przyprawami. Do sosu dołożyć 2 łyżki jogurtu
greckiego, aby uzyskać kremową konsystencję. Sos szybko robi się gęsty, dlatego
można dolać nieco wody.
Podawać z makaronem. (Można również wsypać makaron bezpośrednio do sosu, jednak po jakimś czasie sos zgęstnieje na tyle, że nasz makaron nie będzie wyglądał zbyt estetycznie).
Podawać z makaronem. (Można również wsypać makaron bezpośrednio do sosu, jednak po jakimś czasie sos zgęstnieje na tyle, że nasz makaron nie będzie wyglądał zbyt estetycznie).
Komentarze
Publikowanie komentarza