Przejdź do głównej zawartości

Orientalne szaszłyki z grilla



Sezon na grilla można uznać za rozpoczęty. Nie sądziłam, że z zimowej pogody przejdziemy w tak szybkim tempie na piękne i rozgrzewające słońce. U mnie na talerzu przeszłam od razu do lata, bo smak ewidentnie pasuje do najprzyjemniejszego czasu w roku. Dziś przepis na orientalne szaszłyki z kurczaka w towarzystwie pomarańczy. 

Składniki: 

  • pierś z kurczaka
  • 2-3 pomarańcze
  • świeży imbir
  • świeża kolendra
  • świeża czerwona papryka
  • przyprawy: pieprz, curry, papryka słodka, kurkuma


Kurczaka kroimy na mniejsze części- kwadraty, które można nabić na szaszłyki. Przekładamy do miski, gdzie dodajemy do niego pęczek ściętej kolendry i wymienione przyprawy. W osobnym garnuszku, na dno wylewamy trochę oliwy i ścieramy do niej ok. 2cm imbiru. Lekko podsmażamy. Jedną z pomarańczy przecinamy na pół i wyciskamy sok do smażącego się imbiru. Wszystko potrzymać na ogniu ok. 2 min, a następnie wlać do kurczaka. Odłożyć na 1h do lodówki.
Paprykę pokroić w kwadraty. Pomarańcze pokroić na mniejsze ćwiarteczki.
Jak to przy szaszłykach bywa, składniki umieszczamy naprzemiennie. Pieczemy na grillu ok. 30min. Musicie obserwować mięso, a w razie potrzeby przekroić jeden kawałek, by być pewnym, że nie jecie go surowego.
Do szaszłyków idealnie pasują pieczone bataty oraz buraki. Przygotujecie je w piekarniku, ówcześnie krojąc je w plastry, oprószając solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Warzywa potrzebują ok. 35-40 min w piekarniku przy temperaturze 180 st. C.





Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …