Przejdź do głównej zawartości

Rolada z bitą śmietaną i jagodami



                Dla urozmaicenia popołudnia i z chęci zrobienia niespodzianki dla rodziców, przygotowałam dzisiaj coś wyjątkowego. Nie chciałam, żeby było to zbyt słodkie i ciężkie, a raczej lekkie i owocowe. W sumie, od razu wpadłam na pomysł upieczenia odsłodzonej bezy i dodania do niej puszystej kremówki z jagodami. Efekt ? Istna bomba kaloryczna…

Beza:
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wsypuję cukier i cały czas ubijam, aż do uzyskania błyszczącej konsystencji. Na koniec dodaję łyżeczkę mąki i również mieszam.
Masę wylewam na papier wyłożony w prostokątnej blasze i piekę 15 min w temp. 180st.

Krem:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dowolne owoce- u mnie mrożone jagody

Śmietankę ubijam mikserem, aż do uzyskania sztywnej piany. W końcówce ubijania, dodaję cukier.
           Bezę należy wyciągnąć z piekarnika i odwrócić ją pergaminem do góry. Gdy wystygnie, ściągnąć papier i wysypać na ciasto jagody. Ubitą śmietanę wyłożyć na środek i lekko zacząć zwijać.
           Uwaga, beza jest dosyć krucha i może zacząć się łamać.
Całość owinąć folią aluminiową i przechowywać w lodówce do maksymalnego schłodzenia. Najlepsza jest i tak, dopiero na drugi dzień.







Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…