Przejdź do głównej zawartości

Sernik z białą czekoladą



Czas na sernik w wersji pieczonej. Moja wersja opiera się głównie na białej czekoladzie, gdyż nie chciałam dodawać i przesładzać go jeszcze cukrem.  Dla urozmaicenia pokusiłam się o rodzynki i kakaowy spód, a wierzch ozdobiłam białą czekoladą i orzechami ziemnymi. Jednym słowem- Pycha!

Składniki na ciasto (forma 20x20):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 60g masła
  • 2 żółtka
  • można dodać ¼ szklanki cukru


Piekarnik nagrzać do 180C.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do formy i piec 10-15 min.

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego (można użyć z wiaderka)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka migdałowego
  • *opcjonalnie ½ szklanki cukru
  • tabliczka roztopionej białej czekolady + tabliczka do wylania na wierzch ciasta
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 jajek
  • pół paczki rodzynek


Żółtka oddzielić od białek. Ser wyłożyć do miski, dodać żółtka i roztopioną czekoladę. Wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem. Jeżeli używamy cukru, dodajemy go stopniowo podczas miksowania. Dodać ekstrakt z wanilii, mleko, budyń oraz jogurt grecki.
Białka ubić z połową szklanki cukru na sztywną pianę. Dodać ją do sera i wymieszać składniki drewnianą łyżką. Masę serową przelać na wcześniej upieczony spód i włożyć do piekarnika na ok. 65min. Piekarnik musi być nagrzany do 160st. C
Kiedy sernik wystygnie wylewamy na wierzch roztopioną czekoladę i posypujemy rozgniecionymi orzechami.
Odstawić do maksymalnego stężenia.




Komentarze

  1. Wygląda świetnie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię serniki. Piękny i na pewno bardzo smaczny serniczek upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat