Czas na sernik w wersji
pieczonej. Moja wersja opiera się głównie na białej czekoladzie, gdyż nie
chciałam dodawać i przesładzać go jeszcze cukrem. Dla urozmaicenia pokusiłam się o rodzynki i
kakaowy spód, a wierzch ozdobiłam białą czekoladą i orzechami ziemnymi. Jednym
słowem- Pycha!
Składniki na ciasto (forma 20x20):
- 1 szklanka mąki
- 1 1/2 łyżki kakao
- 60g masła
- 2 żółtka
- można dodać ¼ szklanki cukru
Piekarnik nagrzać do 180C.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do formy i piec 10-15 min.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do formy i piec 10-15 min.
Składniki na sernik:
- 1 kg sera twarogowego (można użyć z wiaderka)
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 100 ml mleka migdałowego
- *opcjonalnie ½ szklanki cukru
- tabliczka roztopionej białej czekolady + tabliczka do wylania na wierzch ciasta
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 5 jajek
- pół paczki rodzynek
Żółtka oddzielić od białek. Ser
wyłożyć do miski, dodać żółtka i roztopioną czekoladę. Wszystko razem dokładnie
wymieszać mikserem. Jeżeli używamy cukru, dodajemy go stopniowo podczas
miksowania. Dodać ekstrakt z wanilii, mleko, budyń oraz jogurt grecki.
Białka ubić z połową szklanki cukru na sztywną pianę. Dodać ją do sera i wymieszać składniki drewnianą łyżką. Masę serową przelać na wcześniej upieczony spód i włożyć do piekarnika na ok. 65min. Piekarnik musi być nagrzany do 160st. C
Białka ubić z połową szklanki cukru na sztywną pianę. Dodać ją do sera i wymieszać składniki drewnianą łyżką. Masę serową przelać na wcześniej upieczony spód i włożyć do piekarnika na ok. 65min. Piekarnik musi być nagrzany do 160st. C
Kiedy sernik wystygnie wylewamy
na wierzch roztopioną czekoladę i posypujemy rozgniecionymi orzechami.
Odstawić do maksymalnego stężenia.
Odstawić do maksymalnego stężenia.
Wygląda świetnie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię serniki. Piękny i na pewno bardzo smaczny serniczek upiekłaś :)
OdpowiedzUsuń