Przejdź do głównej zawartości

Sernik z białą czekoladą



Czas na sernik w wersji pieczonej. Moja wersja opiera się głównie na białej czekoladzie, gdyż nie chciałam dodawać i przesładzać go jeszcze cukrem.  Dla urozmaicenia pokusiłam się o rodzynki i kakaowy spód, a wierzch ozdobiłam białą czekoladą i orzechami ziemnymi. Jednym słowem- Pycha!

Składniki na ciasto (forma 20x20):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 60g masła
  • 2 żółtka
  • można dodać ¼ szklanki cukru


Piekarnik nagrzać do 180C.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do formy i piec 10-15 min.

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego (można użyć z wiaderka)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka migdałowego
  • *opcjonalnie ½ szklanki cukru
  • tabliczka roztopionej białej czekolady + tabliczka do wylania na wierzch ciasta
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 jajek
  • pół paczki rodzynek


Żółtka oddzielić od białek. Ser wyłożyć do miski, dodać żółtka i roztopioną czekoladę. Wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem. Jeżeli używamy cukru, dodajemy go stopniowo podczas miksowania. Dodać ekstrakt z wanilii, mleko, budyń oraz jogurt grecki.
Białka ubić z połową szklanki cukru na sztywną pianę. Dodać ją do sera i wymieszać składniki drewnianą łyżką. Masę serową przelać na wcześniej upieczony spód i włożyć do piekarnika na ok. 65min. Piekarnik musi być nagrzany do 160st. C
Kiedy sernik wystygnie wylewamy na wierzch roztopioną czekoladę i posypujemy rozgniecionymi orzechami.
Odstawić do maksymalnego stężenia.




Komentarze

  1. Wygląda świetnie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię serniki. Piękny i na pewno bardzo smaczny serniczek upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …