Przejdź do głównej zawartości

Sernikobrownie na zimno



Serniki na zimno są lekkim i smacznym deserem. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, polecam przygotowanie tego wyjątkowego ciasta. Połączyłam czekoladowe brownie z serkami Danio i truskawkami. Efekt zaskoczył nawet mnie ;)

Składniki na brownie przy tortownicy 17cm

  • 80g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • *opcjonalnie cukier 100g
  • 60g mąki
  • 3 jajka


                Piekarnik ustawić na 160st. C - pieczenie góra – dół (bez termoobiegu). Masło rozpuścić na wolnym ogniu i dodać czekoladę. Wszystko wymieszać i czekać do całkowitego rozpuszczenia składników. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem( jeśli wybieramy wersję mocno słodką) i wlać rozpuszczoną czekoladę. Pod koniec mieszania dodać mąkę i jeszcze przez chwilę wszystko razem miksować.
Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 20min.
Brownie zostawić w tortownicy i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Składniki na krem sernikowy:

  • 1 galaretka truskawkowa + 1 na wierzch ciasta
  •  200g mrożonych truskawek – nie polecam kupować tych świeżych w marcu
  • 1 serek Danio po 400g
  •  4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody


Galaretkę rozpuścić w 120ml wody i odstawić do wystudzenia. W misce zmiksowować truskawki i dodać je do galaretki, wszystko wymieszać. Przełożyć serek Danio do mieszanki galaretki i truskawek. Podczas miksowania składników, wlać rozpuszczoną i lekko schłodzoną żelatynę.
Odstawić do lekkiego ścięcia się składników.
Gdy nasze brownie jest już wystarczająco chłodne, przelać masę serową do tortownicy. Pozostałe truskawki ułożyć na wierzch ciasta.
W osobnym garnku wlać 200ml wrzącej wody i rozpuścić galaretkę. Odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na owoce.
Całość wstawić do lodówki na ok.4h lub najlepiej na całą noc.





Komentarze

  1. Pięknie wygląda. :-) Jakbym mogła dostac teraz chociaż mały kawałeczek to bym była przeszczęśliwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie zapraszam na kawę :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat