Czasami
dopada nas tak duży głód, że nie mamy czasu i ochoty zastanawiać się, co zrobić
na obiad. Dziś pomysł na sprytne danie – bo raz, że nie pochłania zbyt dużo energii,
a dwa – nie trzeba ubrudzić przy jego przygotowaniu połowy naszych akcesoriów
kuchennych.
Panie i Panowie – oto śmietankowa zapiekanka z kurczakiem...
Składniki:
- 200 g piersi kurczaka
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 100 g jogurtu greckiego
- starty żółty ser
- koperek
- sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (suszona cebula, czosnek, kurkuma, chili, imbir, papryka)
Forma do zapiekania.
Ja zapiekałam w naczynku żaroodpornym ze średnicą ok. 10-12cm, stąd te proporcje. Przy użyciu większej formy należy podwoić składniki.
Ja zapiekałam w naczynku żaroodpornym ze średnicą ok. 10-12cm, stąd te proporcje. Przy użyciu większej formy należy podwoić składniki.
Cebulę kroimy i wrzucamy na patelnię, by się nieco
zeszkliła. Następnie, dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i
doprawiamy przyprawami, pieprzem i solą. Kiedy pierś będzie już nieco
podsmażona, zdejmujemy ją z ognia.
Ziemniaka obieramy i lekko gotujemy w wodzie, tak aby nie
był zbyt miękki. Myślę, że wystarczy kilka minut. Po ugotowaniu, kroimy go w plastry.
Teraz zajmiemy się przygotowaniem marynaty. Jogurt mieszamy
z jajkiem, ugniecionym czosnkiem oraz pokrojonym koperkiem. Następnie ścieramy
na tarce kawałek żółtego sera (ok.50 g –chyba, że ktoś lubi go więcej) i
dodajemy do marynaty.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, bądź dajemy
odrobinę oleju. Układamy warstwę ziemniaków i nakładamy trochę kurczaka. Na
wierzch kurczaka kładziemy ok. łyżki marynaty. Całość przykrywamy kolejną warstwą
ziemniaków, kurczaka i marynaty – i tak, aż do wyczerpania składników (teoretycznie
powinny być tylko dwie warstwy).
Całość wkładamy do piekarnika na ok. 30 min w temp. 180st.
Komentarze
Publikowanie komentarza