Przejdź do głównej zawartości

Śmietankowa zapiekanka z kurczakiem



                Czasami dopada nas tak duży głód, że nie mamy czasu i ochoty zastanawiać się, co zrobić na obiad. Dziś pomysł na sprytne danie – bo raz, że nie pochłania zbyt dużo energii, a dwa – nie trzeba ubrudzić przy jego przygotowaniu połowy naszych akcesoriów kuchennych. 
Panie i Panowie – oto śmietankowa zapiekanka z kurczakiem...

Składniki:


  • 200 g piersi kurczaka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu greckiego
  • starty żółty ser
  • koperek
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (suszona cebula, czosnek, kurkuma, chili,  imbir, papryka)

    Forma do zapiekania.
    Ja zapiekałam w naczynku żaroodpornym ze średnicą ok. 10-12cm, stąd te proporcje. Przy użyciu większej formy należy podwoić składniki.

                Cebulę kroimy i wrzucamy na patelnię, by się nieco zeszkliła. Następnie, dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy przyprawami, pieprzem i solą. Kiedy pierś będzie już nieco podsmażona, zdejmujemy ją z ognia.
                Ziemniaka obieramy i lekko gotujemy w wodzie, tak aby nie był zbyt miękki. Myślę, że wystarczy kilka minut. Po ugotowaniu, kroimy go w plastry.
                Teraz zajmiemy się przygotowaniem marynaty. Jogurt mieszamy z jajkiem, ugniecionym czosnkiem oraz pokrojonym koperkiem. Następnie ścieramy na tarce kawałek żółtego sera (ok.50 g –chyba, że ktoś lubi go więcej) i dodajemy do marynaty.
                Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, bądź dajemy odrobinę oleju. Układamy warstwę ziemniaków i nakładamy trochę kurczaka. Na wierzch kurczaka kładziemy ok. łyżki marynaty. Całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, kurczaka i marynaty – i tak, aż do wyczerpania składników (teoretycznie powinny być tylko dwie warstwy).

                Całość wkładamy do piekarnika na ok. 30 min w temp. 180st. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr