Przejdź do głównej zawartości

Sos słodko - kwaśny z piersią kurczaka



Sos słodko – kwaśny jednoznacznie kojarzy mi się ze znaną firmą produkującą gotowe półdania. Wystarczy dodać ryż, kurczaka i w 15 min powstaje obiad marzeń. Smak i aromat sosu słodko – kwaśnego przypadł do gustu wielu ludziom. Postanowiłam pójść w swojej kuchni o krok dalej i zrobić go sama. Na gotowanie wystarczy poświęcić kilkadziesiąt minut więcej, a przynajmniej mamy pewność, że ominęliśmy zbędne konserwanty dodawane do słoików.

Sos:
  • 1 duża marchewka
  • mała czerwona papryka
  • 4 plastry ananasa lub jedna brzoskwinia
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 duża cebula
  • puszka passaty pomidorowej
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżki pędów bambusa (uwaga! Mają dosyć charakterystyczny smak i zapach)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 500g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę


Przygotować warzywa. Marchewkę i paprykę pokroić w charakterystyczne słupki, cebulę w piórka, a ananasa/ brzoskwinię w kostkę.
Na dno woka bądź patelni wsypać brązowy cukier i podsmażyć na wolnym ogniu. Cukier musi się rozpuścić - uważajcie, by się nie przypalił. Do cukru wlać sok pomarańczowy i ocet ryżowy. Lekko podgotować.
Wlać passatę pomidorową, posolić i lekko popieprzyć. Wrzucić mięso i gotować przez ok. 5-6 min. Następnie dodać pokrojone warzywa, owoce, kukurydzę oraz pędy bambusa. Wszystko trzymać na średnim ogniu przez ok. 5-6min.

Jeżeli wasz sos jest zbyt rzadki, należy go zagęścić przez dodanie ok. 1łyżki mąki. Jeśli boicie się, że mogą powstać grudki, rozpuście ją w 1/3 szklanki wody i wlejcie bezpośrednio do sosu. Wszystko należy jeszcze podgotować przez ok. 2-3 min. 

Danie idealnie komponuje się z ryżem. Dla fanatyków makaronów znajdzie również zastosowanie i z tym dodatkiem ;) Wszystko według uznania.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …