Przejdź do głównej zawartości

Sos słodko - kwaśny z piersią kurczaka



Sos słodko – kwaśny jednoznacznie kojarzy mi się ze znaną firmą produkującą gotowe półdania. Wystarczy dodać ryż, kurczaka i w 15 min powstaje obiad marzeń. Smak i aromat sosu słodko – kwaśnego przypadł do gustu wielu ludziom. Postanowiłam pójść w swojej kuchni o krok dalej i zrobić go sama. Na gotowanie wystarczy poświęcić kilkadziesiąt minut więcej, a przynajmniej mamy pewność, że ominęliśmy zbędne konserwanty dodawane do słoików.

Sos:
  • 1 duża marchewka
  • mała czerwona papryka
  • 4 plastry ananasa lub jedna brzoskwinia
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 duża cebula
  • puszka passaty pomidorowej
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżki pędów bambusa (uwaga! Mają dosyć charakterystyczny smak i zapach)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 500g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę


Przygotować warzywa. Marchewkę i paprykę pokroić w charakterystyczne słupki, cebulę w piórka, a ananasa/ brzoskwinię w kostkę.
Na dno woka bądź patelni wsypać brązowy cukier i podsmażyć na wolnym ogniu. Cukier musi się rozpuścić - uważajcie, by się nie przypalił. Do cukru wlać sok pomarańczowy i ocet ryżowy. Lekko podgotować.
Wlać passatę pomidorową, posolić i lekko popieprzyć. Wrzucić mięso i gotować przez ok. 5-6 min. Następnie dodać pokrojone warzywa, owoce, kukurydzę oraz pędy bambusa. Wszystko trzymać na średnim ogniu przez ok. 5-6min.

Jeżeli wasz sos jest zbyt rzadki, należy go zagęścić przez dodanie ok. 1łyżki mąki. Jeśli boicie się, że mogą powstać grudki, rozpuście ją w 1/3 szklanki wody i wlejcie bezpośrednio do sosu. Wszystko należy jeszcze podgotować przez ok. 2-3 min. 

Danie idealnie komponuje się z ryżem. Dla fanatyków makaronów znajdzie również zastosowanie i z tym dodatkiem ;) Wszystko według uznania.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr