Przejdź do głównej zawartości

Sos słodko - kwaśny z piersią kurczaka



Sos słodko – kwaśny jednoznacznie kojarzy mi się ze znaną firmą produkującą gotowe półdania. Wystarczy dodać ryż, kurczaka i w 15 min powstaje obiad marzeń. Smak i aromat sosu słodko – kwaśnego przypadł do gustu wielu ludziom. Postanowiłam pójść w swojej kuchni o krok dalej i zrobić go sama. Na gotowanie wystarczy poświęcić kilkadziesiąt minut więcej, a przynajmniej mamy pewność, że ominęliśmy zbędne konserwanty dodawane do słoików.

Sos:
  • 1 duża marchewka
  • mała czerwona papryka
  • 4 plastry ananasa lub jedna brzoskwinia
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 duża cebula
  • puszka passaty pomidorowej
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżki pędów bambusa (uwaga! Mają dosyć charakterystyczny smak i zapach)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 500g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę


Przygotować warzywa. Marchewkę i paprykę pokroić w charakterystyczne słupki, cebulę w piórka, a ananasa/ brzoskwinię w kostkę.
Na dno woka bądź patelni wsypać brązowy cukier i podsmażyć na wolnym ogniu. Cukier musi się rozpuścić - uważajcie, by się nie przypalił. Do cukru wlać sok pomarańczowy i ocet ryżowy. Lekko podgotować.
Wlać passatę pomidorową, posolić i lekko popieprzyć. Wrzucić mięso i gotować przez ok. 5-6 min. Następnie dodać pokrojone warzywa, owoce, kukurydzę oraz pędy bambusa. Wszystko trzymać na średnim ogniu przez ok. 5-6min.

Jeżeli wasz sos jest zbyt rzadki, należy go zagęścić przez dodanie ok. 1łyżki mąki. Jeśli boicie się, że mogą powstać grudki, rozpuście ją w 1/3 szklanki wody i wlejcie bezpośrednio do sosu. Wszystko należy jeszcze podgotować przez ok. 2-3 min. 

Danie idealnie komponuje się z ryżem. Dla fanatyków makaronów znajdzie również zastosowanie i z tym dodatkiem ;) Wszystko według uznania.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias