Przejdź do głównej zawartości

Sernik z brzoskwiniami



Nie mogę doczekać się szerokiego wyboru sezonowych owoców i warzyw w sklepach. Wykonując ten sernik zmuszona byłam sięgnąć po puszkowe owoce, za którymi nieszczególnie przepadam. Mimo tego, sernik nie stracił na wartości, a raczej wniósł trochę lata do mojego menu.

Składniki:

  • kostka białego sera
  • 400g serka homogenizowanego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 5 łyżek żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • okrągłe biszkopty


Żelatynę zalać 100ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml wody, a następnie połączyć z połową zmiksowanych na mus brzoskwiń i odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia.
Ser przełożyć do miski, dodać serek homogenizowany i cukier. Napęczniałą żelatynę podgrzać lekko w mikrofalówce i przelać ją powoli do serowej masy. Wymieszać za pomocą miksera, a następnie przelać na biszkopty. Ostawić do lekkiego stężenia.
Po czasie, wyjąć sernik z lodówki i wylać na niego lekko ścięty mus. Ułożyć pozostałe brzoskwinie i wstawić na ok. 20min do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 300ml wody i odstawić do lekkiego stężenia. Po odpowiednim czasie, wylać ją na wierzch ciasta. Całość trzymać w lodówce min. 4h.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …