Przejdź do głównej zawartości

Sernik z brzoskwiniami



Nie mogę doczekać się szerokiego wyboru sezonowych owoców i warzyw w sklepach. Wykonując ten sernik zmuszona byłam sięgnąć po puszkowe owoce, za którymi nieszczególnie przepadam. Mimo tego, sernik nie stracił na wartości, a raczej wniósł trochę lata do mojego menu.

Składniki:

  • kostka białego sera
  • 400g serka homogenizowanego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 5 łyżek żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • okrągłe biszkopty


Żelatynę zalać 100ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml wody, a następnie połączyć z połową zmiksowanych na mus brzoskwiń i odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia.
Ser przełożyć do miski, dodać serek homogenizowany i cukier. Napęczniałą żelatynę podgrzać lekko w mikrofalówce i przelać ją powoli do serowej masy. Wymieszać za pomocą miksera, a następnie przelać na biszkopty. Ostawić do lekkiego stężenia.
Po czasie, wyjąć sernik z lodówki i wylać na niego lekko ścięty mus. Ułożyć pozostałe brzoskwinie i wstawić na ok. 20min do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 300ml wody i odstawić do lekkiego stężenia. Po odpowiednim czasie, wylać ją na wierzch ciasta. Całość trzymać w lodówce min. 4h.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias