Przejdź do głównej zawartości

Tort kokosowo - truskawkowy



Na moim świątecznym stole, oprócz tradycyjnego żurku, królowej polskiego stołu – sałatki jarzynowej, past jajecznych i kolorowych czekoladowych jajek, zagościł również tort. Długo szukałam inspiracji na świąteczne ciasto, bo chciałam, by moje pierwsze warszawskie święta były wyjątkowe. Wpadłam na pomysł zrobienia kokosowego tortu z truskawkami, bo wraz z chłopakiem wprost uwielbiamy wypieki łączące kokos, białą czekoladę oraz owoce. Prosto, ale z eleganckim efektem.

Składniki na krem:

  • puszka mleka kokosowego
  • 80g wiórków kokosowych
  • 1 ½ tabliczki białej czekolady
  • ekstrakt waniliowy
  • 4 łyżki rumu
  • 2 serki homogenizowane
  • pół kostki chudego twarogu (dobrze zmielonego)
  • cukier wanilinowy


Mleko kokosowe zagotować i dodać do niego wiórki. Gotować na wolnym ogniu przez ok 45min, aż pochłoną całe mleko. Po upływie czasu, dodać czekoladę, ekstrakt waniliowy i rum. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu, do wiórek dodać serki homogenizowane i twaróg - można dosypać cukru (jeśli lubicie słodkie masy). Wszystko razem dobrze zmiksować i wstawić do lodówki.

Składniki na biszkopt:

  • 7 jaj
  • pół szklanki cukru pudru
  • 145g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier. Po dokładnym wymieszaniu, wlewać stopniowo żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić mikser i w trzech partiach dodawać mąkę, mieszając masę drewnianą łyżką. Gotową konsystencję przelać na wyłożoną papierem tortownicę (średnica ok. 24cm) i piec 30 min w temp. 180st C.

Składniki na kisiel truskawkowy:

  • ok. 30szt. mrożonych truskawek
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny + skórka


Truskawki przełożyć do garnka i dodać do niego ekstrakt, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Jeśli truskawki są już odpowiednio miękkie, zmiksować je blenderem na gładką masę. W kubku rozrobić dwie łyżki mąki z trzema łyżkami zimnej wody i odpowiednio wymieszać. Taką konsystencję przelać do truskawkowego musu i zagotować. Uważać, by truskawki się nie przypaliły. Całość odstawić do wystudzenia.

Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą część nasączyć rumem i na pierwszy blat wyłożyć krem(podzielcie go na 3), a następnie mus. Przykryć kolejnym blatem. Całość należy wykończyć masą. Na wierzch ciasta można dodać pralinki rafaello bądź truskawki.

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony kwestii smaku. Nie pasował mi użyty w nim serek mascarpone i zbyt duża ilość cukru. W swojej wersji zastąpiłam go serkiem homogenizowanym i twarogiem. Nie cierpię słodkich, kalorycznych ciast, dlatego zawsze staram się odpowiednio zbilansować składniki.

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Tort kokosowo - truskawkowy

Tort kokosowo - truskawkowy



Tort kokosowo - truskawkowy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat