Nie będę ukrywać, że serniki na
zimno są moimi ulubionymi ciastami. Robi się je bardzo szybko, nie zawierają ciężkich
mas, często dodaję do nich owoce i zawsze świetnie wyglądają i smakują. W tym
wydaniu pokombinowałam trochę z galaretką i dodałam ją również do wnętrza
ciasta. Ciasto w takim wydaniu wygląda nieco inaczej, a przez to, zdecydowanie
ciekawiej!
Składniki:
- 400g serka homogenizowanego
- 5 łyżek żelatyny
- 100g wiórek kokosowych
- 2 banany
- pół paczki migdałów
- 2 galaretki agrestowe
- herbatniki/biszkopty
Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i przelać do naczynia o okrągłym
dnie (może to być garnek o mniejszej średnicy niż tortownica, w której będziemy
przygotowywać sernik). Najlepiej to dno wyłożyć folią spożywczą, co pozwoli nam
na łatwiejsze oderwanie galaretki. Wstawić ją do lodówki do całkowitego
stężenia.
Żelatynę zalać 100ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po chwili, spęczniałą żelatynę umieścić w mikrofali i podgrzać do rozpuszczenia. Uważajcie żeby jej nie zagotować, bo straci swe żelujące właściwości.
Serki przełożyć do większej miski. Do rozpuszczonej żelatyny dodać jego dwie łyżki i wymieszać. W ten sposób zahartujemy ją na tyle, by po wlaniu jej do pozostałych serków, nie spowodowała grudek. Całość zahartowanej żelatyny przelać do miski z serkami, dodać wiórki kokosowe i wszystko dobrze zmiksować.
Żelatynę zalać 100ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po chwili, spęczniałą żelatynę umieścić w mikrofali i podgrzać do rozpuszczenia. Uważajcie żeby jej nie zagotować, bo straci swe żelujące właściwości.
Serki przełożyć do większej miski. Do rozpuszczonej żelatyny dodać jego dwie łyżki i wymieszać. W ten sposób zahartujemy ją na tyle, by po wlaniu jej do pozostałych serków, nie spowodowała grudek. Całość zahartowanej żelatyny przelać do miski z serkami, dodać wiórki kokosowe i wszystko dobrze zmiksować.
Połowę masy wylać na uprzednio
wyłożone herbatnikami dno tortownicy. Stężoną galaretkę przełożyć na środek
masy i dołożyć jej pozostałą część. Na wierzch ciasta pokroić banany i ułożyć obrane
ze skórki migdały.
Kolejną galaretkę rozpuścić w 400ml wrzącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Po kilkunastu minutach, kiedy osiągnie stan półstały – możemy ją wylać na górę ciasta.
Całość odkładamy do lodówki najlepiej na pół dnia.
Kolejną galaretkę rozpuścić w 400ml wrzącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Po kilkunastu minutach, kiedy osiągnie stan półstały – możemy ją wylać na górę ciasta.
Całość odkładamy do lodówki najlepiej na pół dnia.
![]() |
Komentarze
Publikowanie komentarza