Przejdź do głównej zawartości

Wiosenny sernik na zimno



Nie będę ukrywać, że serniki na zimno są moimi ulubionymi ciastami. Robi się je bardzo szybko, nie zawierają ciężkich mas, często dodaję do nich owoce i zawsze świetnie wyglądają i smakują. W tym wydaniu pokombinowałam trochę z galaretką i dodałam ją również do wnętrza ciasta. Ciasto w takim wydaniu wygląda nieco inaczej, a przez to, zdecydowanie ciekawiej!

Składniki:

  • 400g serka homogenizowanego
  • 5 łyżek żelatyny
  • 100g wiórek kokosowych
  • 2 banany
  • pół paczki migdałów
  • 2 galaretki agrestowe
  • herbatniki/biszkopty


Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i przelać do naczynia o okrągłym dnie (może to być garnek o mniejszej średnicy niż tortownica, w której będziemy przygotowywać sernik). Najlepiej to dno wyłożyć folią spożywczą, co pozwoli nam na łatwiejsze oderwanie galaretki. Wstawić ją do lodówki do całkowitego stężenia.

            Żelatynę zalać 100ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po chwili, spęczniałą żelatynę umieścić w mikrofali i podgrzać do rozpuszczenia. Uważajcie żeby jej nie zagotować, bo straci swe żelujące właściwości.
Serki przełożyć do większej miski. Do rozpuszczonej żelatyny dodać jego dwie łyżki i wymieszać. W ten sposób zahartujemy ją na tyle, by po wlaniu jej do pozostałych serków, nie spowodowała grudek. Całość zahartowanej żelatyny przelać do miski z serkami, dodać wiórki kokosowe i wszystko dobrze zmiksować.
Połowę masy wylać na uprzednio wyłożone herbatnikami dno tortownicy. Stężoną galaretkę przełożyć na środek masy i dołożyć jej pozostałą część. Na wierzch ciasta pokroić banany i ułożyć obrane ze skórki migdały.
Kolejną galaretkę rozpuścić w 400ml wrzącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Po kilkunastu minutach, kiedy osiągnie stan półstały – możemy ją wylać na górę ciasta.
Całość odkładamy do lodówki najlepiej na pół dnia.  





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…