Przejdź do głównej zawartości

Wrapy z pieczonymi warzywami i sosem orzechowym


W robieniu tortilli, wrapów najgorszym elementem były dla mnie placki. Nie lubię używać tych z marketów, bo są niesamowicie przesiąknięte chemią, którą czuć w całości potrawy. Wielokrotnie próbowałam robić je sama, jednak zawsze wychodziły zbyt twarde i łamliwe. Dałam sobie jeszcze jedną szansę, stawiając na zrobienie pełnoziarnistej tortilli z pieczonymi warzywami i sosem orzechowym. Konsystencja ciasta zrobiła się nieco lepsza, ale tylko dlatego, że nie trzymałam go zbyt długo na patelni.Trzeba pamiętać, że używanie pełnoziarnistej mąki sprawia, że ciasto jest ciężkie a przez to naturalnie twarde. Przy korzystaniu z pszennej mąki, jest ono elastyczniejsze.
Smak domowej tortilli bije na głowę ten ze sklepu. Spróbujcie sami!

Składniki na pieczone warzywa:
  • 1 mały batat
  • pół czerwonej papryki
  • jedna marchewka
  • pół małej cukinii
  • przyprawy: suszony czosnek, papryka słodka, tymianek, sól

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Wszystkie warzywa pokroić na paseczki i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Dodać przyprawy. Piec przez ok 40min (najlepiej sprawdzać, by warzywa nie były zbyt miękkie i rozpadające się). Cukinię dodać po ok. 20 min pieczenia pozostałych warzyw (ona nie potrzebuje 40min.).

Składniki na sos:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • sok z połowy wyciśniętej limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: suszony czosnek, pieprz, sól

Masło przełożyć do salaterki. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Można dodać wody, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta.

Składniki na tortillę:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżka oliwy
  • ciepła woda (ok. pół szklanki)
  • szczypta proszku do pieczenia

Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia i łyżkę oliwy. Dolać odrobinę wody i zagnieść ciasto. Jeśli jest ono zbyt twarde i na obrzeżach miski pozostaje sporo mąki – dodajemy wody, jeśli ciasto jest rzadkie i klei się do rąk – dodajemy odrobinę mąki. Ugniatamy ok. 3 min, a następnie wałkujemy i odstawiamy na bok na ok. 15min.
Patelnię rozgrzewamy, ale nie używamy do tego żadnego tłuszczu. Ciasto pieczemy na suchej patelni, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Nie można trzymać go zbyt długo, bo wtedy zrobi się na tyle twarde, że nie będziemy mogli go zwinąć.

Dodatkowe składniki do podania:
  • awokado
  • świeży szpinak/rukola
  • ewentualnie czerwona cebula*
  • *dla osób uznających tylko mięsny obiad- ja usmażyłam pierś  kurczaka w mieszance indyjskich przypraw (curry, kminek, kurkuma, kolendra, imbir, cynamon, kardamon, wędzona papryka, pieprz cayenne, czosnek, sól, oliwa)

Tortillę smarujemy sosem orzechowym. Dodajemy liście szpinaku, awokado i pieczone warzywa (*kurczaka). Wszystko zwijamy w rulon.

Robienie tortilli może wydawać się nieco czasochłonne, jednak przy dobrej organizacji w kuchni nie odczujemy mnogości zadań. Jeśli nie przeszkadza wam smak sklepowej tortilli, sięgnijcie po nią, a tym samym zaoszczędzicie trochę czasu. Mnie zaskoczyło połączenie smaku słodkich pieczonych warzyw z masłem orzechowym. Zdecydowanie polecam zakupienie tego z kawałkami orzechów!


Wersja z pszenną tortillą sklepową i kurczakiem:




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr