W robieniu tortilli, wrapów
najgorszym elementem były dla mnie placki. Nie lubię używać tych z marketów,
bo są niesamowicie przesiąknięte chemią, którą czuć w całości potrawy.
Wielokrotnie próbowałam robić je sama, jednak zawsze wychodziły zbyt twarde i
łamliwe. Dałam sobie jeszcze jedną szansę, stawiając na zrobienie pełnoziarnistej
tortilli z pieczonymi warzywami i sosem orzechowym. Konsystencja ciasta zrobiła
się nieco lepsza, ale tylko dlatego, że nie trzymałam go zbyt długo na patelni.Trzeba pamiętać, że używanie pełnoziarnistej mąki sprawia, że ciasto jest ciężkie a przez to naturalnie twarde. Przy korzystaniu z pszennej mąki, jest ono elastyczniejsze.
Smak domowej tortilli bije na głowę ten ze sklepu. Spróbujcie sami!
Smak domowej tortilli bije na głowę ten ze sklepu. Spróbujcie sami!
Składniki na pieczone warzywa:
- 1 mały batat
- pół czerwonej papryki
- jedna marchewka
- pół małej cukinii
- przyprawy: suszony czosnek, papryka słodka, tymianek, sól
Piekarnik rozgrzać do 180*C. Wszystkie
warzywa pokroić na paseczki i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Dodać
przyprawy. Piec przez ok 40min (najlepiej sprawdzać, by warzywa nie były zbyt
miękkie i rozpadające się). Cukinię dodać po ok. 20 min pieczenia pozostałych warzyw (ona nie potrzebuje 40min.).
Składniki na sos:
- 3 łyżki masła orzechowego
- sok z połowy wyciśniętej limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy: suszony czosnek, pieprz, sól
Masło przełożyć do salaterki.
Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Można dodać wody, jeśli
konsystencja jest zbyt gęsta.
Składniki na tortillę:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
- 1 łyżka oliwy
- ciepła woda (ok. pół szklanki)
- szczypta proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski. Dodać
proszek do pieczenia i łyżkę oliwy. Dolać odrobinę wody i zagnieść ciasto.
Jeśli jest ono zbyt twarde i na obrzeżach miski pozostaje sporo mąki – dodajemy
wody, jeśli ciasto jest rzadkie i klei się do rąk – dodajemy odrobinę mąki. Ugniatamy
ok. 3 min, a następnie wałkujemy i odstawiamy na bok na ok. 15min.
Patelnię rozgrzewamy, ale nie używamy do tego żadnego tłuszczu. Ciasto pieczemy na suchej patelni, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Nie można trzymać go zbyt długo, bo wtedy zrobi się na tyle twarde, że nie będziemy mogli go zwinąć.
Dodatkowe składniki do podania:
Patelnię rozgrzewamy, ale nie używamy do tego żadnego tłuszczu. Ciasto pieczemy na suchej patelni, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Nie można trzymać go zbyt długo, bo wtedy zrobi się na tyle twarde, że nie będziemy mogli go zwinąć.
Dodatkowe składniki do podania:
- awokado
- świeży szpinak/rukola
- ewentualnie czerwona cebula*
- *dla osób uznających tylko mięsny obiad- ja usmażyłam pierś kurczaka w mieszance indyjskich przypraw (curry, kminek, kurkuma, kolendra, imbir, cynamon, kardamon, wędzona papryka, pieprz cayenne, czosnek, sól, oliwa)
Tortillę smarujemy sosem
orzechowym. Dodajemy liście szpinaku, awokado i pieczone warzywa (*kurczaka).
Wszystko zwijamy w rulon.
Robienie tortilli może wydawać
się nieco czasochłonne, jednak przy dobrej organizacji w kuchni nie odczujemy
mnogości zadań. Jeśli nie przeszkadza wam smak sklepowej tortilli, sięgnijcie
po nią, a tym samym zaoszczędzicie trochę czasu. Mnie zaskoczyło połączenie
smaku słodkich pieczonych warzyw z masłem orzechowym. Zdecydowanie polecam
zakupienie tego z kawałkami orzechów!
Wersja z pszenną tortillą sklepową i kurczakiem:
Komentarze
Publikowanie komentarza