Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka curry z krewetkami



Przedstawiam propozycję dla miłośników ryb i owoców morza. Nigdy nie byłam miłośniczką programów kulinarnych i nigdy nie korzystałam z podawanych przepisów. Ostatnio jednak, moją uwagę skupił Jamie Oliver. Przedstawił on fantastyczny sposób na zapiekankę z wykorzystaniem moich ulubionych składników: curry, krewetek, ryb, szpinaku i zapiekanego puree ziemniaczanego. Wygląd dania idealnie wkomponuje się wiosenny klimat, a smak - to czysta poezja…

Składniki:

  • pół czerwonej i pół żółtej papryczki chili- jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie całą
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • średnia czerwona cebula
  • 1,5 cm startego imbiru
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 2 pomidory
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 200g mrożonych/świeżych krewetek (ewentualnie dodać lub zastąpić łososiem, dorszem, halibutem)
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego


Piekarnik rozgrzać do 180st C (termoobieg – góra i dół). Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone papryczki chili i czosnek. Chwilę podsmażyć, następnie dodać curry i cebulę. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 3min, a kiedy będzie odpowiednio podsmażone, zalać to wszystko mlekiem kokosowym i lekko podgotować. Dodać szpinak, kurkumę i starty imbir.

Pomidory pokroić w ćwiartki i usunąć ich miękką/wodnistą część. Jajka obrać ze skorupki i także pokroić w ćwiartki.

Sos szpinakowy przelewamy do żaroodpornego naczynia i na wierzch układamy pomidory, krewetki/ryby, jajka.
Ugotowane ziemniaki ucieramy na gładką masę. Dodajemy jogurt grecki bądź masło- jak kto woli. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub wyciętego z papieru rożka i nakładamy małe kulki puree na danie.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i zostawiamy na ok. 40min.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr