Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka curry z krewetkami



Przedstawiam propozycję dla miłośników ryb i owoców morza. Nigdy nie byłam miłośniczką programów kulinarnych i nigdy nie korzystałam z podawanych przepisów. Ostatnio jednak, moją uwagę skupił Jamie Oliver. Przedstawił on fantastyczny sposób na zapiekankę z wykorzystaniem moich ulubionych składników: curry, krewetek, ryb, szpinaku i zapiekanego puree ziemniaczanego. Wygląd dania idealnie wkomponuje się wiosenny klimat, a smak - to czysta poezja…

Składniki:

  • pół czerwonej i pół żółtej papryczki chili- jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie całą
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • średnia czerwona cebula
  • 1,5 cm startego imbiru
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 2 pomidory
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 200g mrożonych/świeżych krewetek (ewentualnie dodać lub zastąpić łososiem, dorszem, halibutem)
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego


Piekarnik rozgrzać do 180st C (termoobieg – góra i dół). Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone papryczki chili i czosnek. Chwilę podsmażyć, następnie dodać curry i cebulę. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 3min, a kiedy będzie odpowiednio podsmażone, zalać to wszystko mlekiem kokosowym i lekko podgotować. Dodać szpinak, kurkumę i starty imbir.

Pomidory pokroić w ćwiartki i usunąć ich miękką/wodnistą część. Jajka obrać ze skorupki i także pokroić w ćwiartki.

Sos szpinakowy przelewamy do żaroodpornego naczynia i na wierzch układamy pomidory, krewetki/ryby, jajka.
Ugotowane ziemniaki ucieramy na gładką masę. Dodajemy jogurt grecki bądź masło- jak kto woli. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub wyciętego z papieru rożka i nakładamy małe kulki puree na danie.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i zostawiamy na ok. 40min.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias