Przedstawiam propozycję dla
miłośników ryb i owoców morza. Nigdy nie byłam miłośniczką programów
kulinarnych i nigdy nie korzystałam z podawanych przepisów. Ostatnio jednak, moją uwagę skupił
Jamie Oliver. Przedstawił on fantastyczny sposób na zapiekankę z wykorzystaniem
moich ulubionych składników: curry, krewetek, ryb, szpinaku i zapiekanego puree
ziemniaczanego. Wygląd dania idealnie wkomponuje się wiosenny klimat, a smak -
to czysta poezja…
Składniki:
Składniki:
- pół czerwonej i pół żółtej papryczki chili- jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie całą
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- średnia czerwona cebula
- 1,5 cm startego imbiru
- 125 ml mleka kokosowego
- 2 pomidory
- 2 garści świeżego szpinaku
- 200g mrożonych/świeżych krewetek (ewentualnie dodać lub zastąpić łososiem, dorszem, halibutem)
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Piekarnik rozgrzać do 180st C
(termoobieg – góra i dół). Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone papryczki chili i czosnek. Chwilę podsmażyć, następnie dodać curry i cebulę. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 3min, a kiedy będzie odpowiednio podsmażone, zalać to wszystko mlekiem kokosowym i lekko podgotować. Dodać szpinak, kurkumę i starty imbir.
Pomidory pokroić w ćwiartki i usunąć ich miękką/wodnistą część. Jajka obrać ze skorupki i także pokroić w ćwiartki.
Sos szpinakowy przelewamy do żaroodpornego naczynia i na wierzch układamy pomidory, krewetki/ryby, jajka.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone papryczki chili i czosnek. Chwilę podsmażyć, następnie dodać curry i cebulę. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 3min, a kiedy będzie odpowiednio podsmażone, zalać to wszystko mlekiem kokosowym i lekko podgotować. Dodać szpinak, kurkumę i starty imbir.
Pomidory pokroić w ćwiartki i usunąć ich miękką/wodnistą część. Jajka obrać ze skorupki i także pokroić w ćwiartki.
Sos szpinakowy przelewamy do żaroodpornego naczynia i na wierzch układamy pomidory, krewetki/ryby, jajka.
Ugotowane ziemniaki ucieramy na gładką masę. Dodajemy jogurt
grecki bądź masło- jak kto woli. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego
lub wyciętego z papieru rożka i nakładamy małe kulki puree na danie.
Całość wkładamy do nagrzanego
piekarnika i zostawiamy na ok. 40min.
Komentarze
Publikowanie komentarza