Przejdź do głównej zawartości

Budyniowe z jabłkami



                Kocham jabłka i cieszę się, że są one dostępne w niezmiennej postaci przez cały rok. Obecnie jesteśmy w trakcie sezonu na truskawki, co skutkuje wszelakimi przepisami na tarty, ciasta i desery. U mnie będzie inaczej - dlaczego ? Bo w okolicy jest swoisty problem ze znalezieniem zdrowej, pachnącej, polskiej truskawki. Proszę Państwa, u mnie jesień – ciasto z jabłkami! (przynajmniej zielone- wiosenne :)).

Składniki na biszkopt:
·         5 jajek
·         pół szklanki cukru
·         1 szklanka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzać do 180st.C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie gładka, wlewamy po jednym żółtku (cały czas miksując). Kiedy osiągniemy jednolitą masę, dodajemy mąki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Przelać do formy i piec ok. 30min.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         2 opakowania śmietankowego budyniu
·         2 żółtka
·         100g masła
·         (Jeśli budyń jest niesłodzony, to dosładzamy dwiema łyżkami cukru)

Szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. W osobnym naczyniu, dodać kolejną szklankę mleka i rozpuścić w niej 2 budynie oraz 2 żółtka – przelać do gotującego się mleka. Całość masy intensywnie mieszać, aby uniknąć grudek. Odstawić do totalnego wystudzenia
                W misce umieścić masło, a następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Zmiksować na jednolitą masę.

Składniki na jabłka:

  • 2-3 średniej wielkości jabłka
  • 1 cytrynowa galaretka

Jabłka pokroić na kosteczki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Całość smażyć, do momentu miękkości owoców. Pod koniec ściągnąć z ognia, wsypać galaretkę i wszystko wymieszać. 

                Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć masę jabłkową. Jeżeli jest ona zbyt rzadka, wstawić do lodówki na 15min. Na warstwę jabłek wyłożyć krem budyniowy i przykryć kolejnym biszkoptem. Całość można oblać czekoladą i posypać cynamonem.



Budyniowe z jabłkami

Budyniowe z jabłkami

Budyniowe z jabłkami




Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …