Kocham
jabłka i cieszę się, że są one dostępne w niezmiennej postaci przez cały rok. Obecnie
jesteśmy w trakcie sezonu na truskawki, co skutkuje wszelakimi przepisami na
tarty, ciasta i desery. U mnie będzie inaczej - dlaczego ? Bo w okolicy jest
swoisty problem ze znalezieniem zdrowej, pachnącej, polskiej truskawki. Proszę
Państwa, u mnie jesień – ciasto z jabłkami! (przynajmniej zielone- wiosenne :)).
Składniki na biszkopt:
·
5 jajek
·
pół szklanki cukru
·
1 szklanka mąki pszennej
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do 180st.C. Białka
oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać cukier.
Kiedy piana będzie gładka, wlewamy po jednym żółtku (cały czas miksując). Kiedy
osiągniemy jednolitą masę, dodajemy mąki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Przelać
do formy i piec ok. 30min.
Po wystudzeniu przekroić na dwa
blaty.
Składniki na krem:
·
2 szklanki mleka
·
2 opakowania śmietankowego budyniu
·
2 żółtka
·
100g masła
·
(Jeśli budyń jest niesłodzony, to dosładzamy
dwiema łyżkami cukru)
Szklankę mleka wlać do garnka i
zagotować. W osobnym naczyniu, dodać kolejną szklankę mleka i rozpuścić w niej
2 budynie oraz 2 żółtka – przelać do gotującego się mleka. Całość masy
intensywnie mieszać, aby uniknąć grudek. Odstawić do totalnego wystudzenia
W misce
umieścić masło, a następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Zmiksować na
jednolitą masę.
Składniki na jabłka:
- 2-3 średniej wielkości jabłka
- 1 cytrynowa galaretka
Jabłka pokroić
na kosteczki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Całość smażyć, do
momentu miękkości owoców. Pod koniec ściągnąć z ognia, wsypać galaretkę i
wszystko wymieszać.
Na
pierwszy blat biszkoptu wyłożyć masę jabłkową. Jeżeli jest ona zbyt rzadka,
wstawić do lodówki na 15min. Na warstwę jabłek wyłożyć krem budyniowy i
przykryć kolejnym biszkoptem. Całość można oblać czekoladą i posypać cynamonem.
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń