środa, 24 maja 2017

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 

Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)
  • 100g roztopionego masła
  • 200g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekoladowy likier do nasączenia ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.
      Kiedy ciasto będzie już wystarczająco zimne, drążymy w nim dziurę na ok 1cm ( wydrążoną część ciasta odkładamy do osobnej miski) i nasączamy biszkopt czekoladowym likierem.

Składniki na krem:
  • 500ml śmietany 36%
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 banany
  • sok z cytryny 
  • wiórki z 4 kostek gorzkiej czekolady- ściąć na tarce
Śmietanę schłodzić. Przelać ją do wysokiego naczynia i zacząć miksować. Gdy śmietana zacznie się już ścinać, dodać fixy, dwie łyżki cukru pudru oraz czekoladowe wiórki. Całość ubijać, do odpowiedniej sztywności masy.
Banany wyłożyć na wydrążony środek ciasta oraz polać sokiem z cytryny. Przykryć bitą śmietaną, a następnie posypać pozostałościami wydrążonego ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 2h. 

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

7 komentarzy:

  1. Takie ciasta uwielbiam :) Idealnie trafia w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany, czekolada i bita śmietana, nie ma nic lepszego :)

      Usuń
  2. Sama przyjemność robić takie ciasta samodzielnie :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, poza tym wiem, że nie ma tam niespodzianek pod postacią chemii i sztucznych składników ;)

      Usuń
  3. Też takie robiłam. Uwielbiam je! :)
    Narobiłaś mi smaka, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń