Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kokosowe mango



Skoro w Warszawie cierpimy na brak słońca i całkowite zachmurzenie, to trzeba samemu wnieść trochę ciepła i koloru do codziennego życia. Moje wolne popołudnia umila zestaw idealny: kawa i ciasto, które sama wymyśliłam. Lekkie, słodkie, owocowe, w niezwykle optymistycznej oprawie.

Składniki na kokosowy spód:
  • 200g wiórek kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzać do 180st. C. Białko oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę, a następnie nie przerywając miksowania dodać cukier i po jednym żółtku. Ostawić mikser i drewnianą łyżką połączyć mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe z masą. Przelać do formy i piec ok. 15/20 min (ciasto będzie złotawe).

Składniki na krem budyniowy:
  • 400ml mleka
  • 2 budynie waniliowe/ śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 150g masła
  • ekstrakt waniliowy

200ml mleka przelać do garnka i podgrzać. Pozostałą część wymieszać z 2 budyniami, żółtkami i ekstraktem waniliowym. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, przelać mieszankę i energicznie mieszać, by nie powstawały grudki. Całość odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło przełożyć do miski i zmiksować z budyniem. Najlepiej dodawać go po jednej łyżce, żeby nie zniszczyć przy tym urządzenia. Gotową masę przelać na wystudzony kokosowy biszkopt.

Wierzch ciasta:
  • 1 mango
  • 2 galaretki – u mnie o smaku egzotycznym
  • 500ml wrzącej wody

Mango pokroić w cienkie plastry i poukładać na wierzch ciasta. Galaretki rozpuścić w wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy osiągną pół stałą konsystencję, wylać je na mango. Odstawić na 3-4h do lodówki. 

ciasto kokosowe mango

ciasto kokosowe mango

ciasto kokosowe mango


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr