Przejdź do głównej zawartości

Kotlet schabowy

Słysząc o polskim obiedzie, kojarzę go z kotletami, pierogami czy bigosem. Dziś wpadłam na przygotowanie króla polskiego stołu, czyli schabowego. Mój przepis pewnie nie różni się niczym szczególnym od tego, jak przygotowujecie go w swoich domach, jednak  szczególną uwagę zwracam na marynowanie mięsa przed jego panierowaniem. Aby schab pozostał kruchy i soczysty, pozostawiam go na 2h w mleku i cebuli. Pewnie nie zauważyłabym różnicy, gdybym nie miała wcześniejszego porównania, wyniesionego z mojego rodzinnego domu.
Sposobów na przygotowanie schabowego jest nieskończenie wiele. Ja do swojej panierki dodałam ciekawy składnik, który często stosował mój tato. Co to takiego ? Whisky.

Składniki:
  • schab w plastrach
  • szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • przyprawy: czerwona papryka słodka, wędzona, ząbek czosnku, chili, suszony koperek, oregano, bazylia, sól
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • łyżka whisky

Schab należy rozbić na niezbyt cienkie plastry. Przełożyć do naczynia, wlać do niego mleko, pokroić cebulę i wstawić na 2h do lodówki. 
 Po 2h rozłożyć trzy miski. Do jednej wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą. W trzeciej rozbijamy dwa jajka i wlewamy odrobinę mleka z marynowanego schabu. Wsypujemy wymienione przyprawy  i wlewamy łyżkę whisky. Wszystko dokładnie należy ze sobą połączyć. 
 Schab najpierw obtoczyć w mące, następnie przełożyć do marynaty i dokładnie go nią pokryć.  Na koniec obsypać bułką tartą. Smażyć na głębokim oleju przy średnim ogniu. Należy pilnować, by kotlety się nie spaliły – a wewnątrz porządnie upiekły. 

Tak tradycyjnie i prosto przygotowane mięso idealnie skomponuje się z puree ziemniaczanym, frytkami czy pieczonymi ziemniakami. Zapewniam, że nasyci i zachwyci nie jednego łakomczucha.

kotlet schabowy

kotlet schabowy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr