Słysząc o polskim obiedzie, kojarzę go z kotletami, pierogami czy bigosem. Dziś wpadłam na przygotowanie króla
polskiego stołu, czyli schabowego. Mój przepis pewnie nie różni się niczym
szczególnym od tego, jak przygotowujecie go w swoich domach, jednak
szczególną uwagę zwracam na marynowanie mięsa przed jego panierowaniem. Aby schab
pozostał kruchy i soczysty, pozostawiam go na 2h w mleku i cebuli. Pewnie nie
zauważyłabym różnicy, gdybym nie miała wcześniejszego porównania, wyniesionego
z mojego rodzinnego domu.
Sposobów na przygotowanie schabowego jest nieskończenie wiele. Ja do swojej panierki dodałam ciekawy składnik, który często stosował mój tato. Co to takiego ? Whisky.
Składniki:
Sposobów na przygotowanie schabowego jest nieskończenie wiele. Ja do swojej panierki dodałam ciekawy składnik, który często stosował mój tato. Co to takiego ? Whisky.
Składniki:
- schab w plastrach
- szklanka mleka
- 1 cebula
- 2 jajka
- przyprawy: czerwona papryka słodka, wędzona, ząbek czosnku, chili, suszony koperek, oregano, bazylia, sól
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- łyżka whisky
Schab należy rozbić na niezbyt
cienkie plastry. Przełożyć do naczynia, wlać do niego mleko, pokroić cebulę i
wstawić na 2h do lodówki.
Po 2h rozłożyć trzy miski. Do jednej wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą. W
trzeciej rozbijamy dwa jajka i wlewamy odrobinę mleka z marynowanego schabu.
Wsypujemy wymienione przyprawy i wlewamy
łyżkę whisky. Wszystko dokładnie należy ze sobą połączyć.
Schab najpierw obtoczyć w mące, następnie przełożyć do marynaty i dokładnie go
nią pokryć. Na koniec obsypać bułką
tartą. Smażyć na głębokim oleju przy średnim ogniu. Należy pilnować, by kotlety
się nie spaliły – a wewnątrz porządnie upiekły.
Tak tradycyjnie i prosto przygotowane
mięso idealnie skomponuje się z puree ziemniaczanym, frytkami czy pieczonymi
ziemniakami. Zapewniam, że nasyci i zachwyci nie jednego łakomczucha.
![]() |
Komentarze
Publikowanie komentarza