Przejdź do głównej zawartości

Kotlet schabowy

Słysząc o polskim obiedzie, kojarzę go z kotletami, pierogami czy bigosem. Dziś wpadłam na przygotowanie króla polskiego stołu, czyli schabowego. Mój przepis pewnie nie różni się niczym szczególnym od tego, jak przygotowujecie go w swoich domach, jednak  szczególną uwagę zwracam na marynowanie mięsa przed jego panierowaniem. Aby schab pozostał kruchy i soczysty, pozostawiam go na 2h w mleku i cebuli. Pewnie nie zauważyłabym różnicy, gdybym nie miała wcześniejszego porównania, wyniesionego z mojego rodzinnego domu.
Sposobów na przygotowanie schabowego jest nieskończenie wiele. Ja do swojej panierki dodałam ciekawy składnik, który często stosował mój tato. Co to takiego ? Whisky.

Składniki:
  • schab w plastrach
  • szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • przyprawy: czerwona papryka słodka, wędzona, ząbek czosnku, chili, suszony koperek, oregano, bazylia, sól
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • łyżka whisky

Schab należy rozbić na niezbyt cienkie plastry. Przełożyć do naczynia, wlać do niego mleko, pokroić cebulę i wstawić na 2h do lodówki. 
 Po 2h rozłożyć trzy miski. Do jednej wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą. W trzeciej rozbijamy dwa jajka i wlewamy odrobinę mleka z marynowanego schabu. Wsypujemy wymienione przyprawy  i wlewamy łyżkę whisky. Wszystko dokładnie należy ze sobą połączyć. 
 Schab najpierw obtoczyć w mące, następnie przełożyć do marynaty i dokładnie go nią pokryć.  Na koniec obsypać bułką tartą. Smażyć na głębokim oleju przy średnim ogniu. Należy pilnować, by kotlety się nie spaliły – a wewnątrz porządnie upiekły. 

Tak tradycyjnie i prosto przygotowane mięso idealnie skomponuje się z puree ziemniaczanym, frytkami czy pieczonymi ziemniakami. Zapewniam, że nasyci i zachwyci nie jednego łakomczucha.

kotlet schabowy

kotlet schabowy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …