Przejdź do głównej zawartości

Placki jogurtowe z bananami



                Śniadanie traktuję jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego zawsze staram się jeść pełnowartościowe składniki, aby dawały energię na cały dzień. Skoro mój dzień zaczął się dziś bardzo wcześnie, to postanowiłam nieco umilić poranek chłopakowi i przygotowałam mu słodkie, pyszne, kolorowe i dosyć kaloryczne placki bananowo - orzechowe.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół paczki cukru wanilinowego
  • 2 banany
  • masło orzechowe, orzechy, krem czekoladowy – jako dodatek


Wszystkie składniki, oprócz bananów wsypujemy do miski i miksujemy na gładką masę. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Nie może być go zbyt dużo, bo placki mają być puszyste, a nie tłuste. Gotowe ciasto nakładamy łyżką i formułujemy z niego okrągłe placki. Na wierzch kroimy plasterki banana. Całość pieczemy na złoty kolor.
Placki idealnie komponują się z masłem orzechowym, czekoladą, jogurtem, wiórkami kokosowymi bądź stanowią szybką i pożywną przekąskę w ciągu dnia. 

placki jogurtowe z bananami


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …