poniedziałek, 1 maja 2017

Placki jogurtowe z bananami



                Śniadanie traktuję jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego zawsze staram się jeść pełnowartościowe składniki, aby dawały energię na cały dzień. Skoro mój dzień zaczął się dziś bardzo wcześnie, to postanowiłam nieco umilić poranek chłopakowi i przygotowałam mu słodkie, pyszne, kolorowe i dosyć kaloryczne placki bananowo - orzechowe.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół paczki cukru wanilinowego
  • 2 banany
  • masło orzechowe, orzechy, krem czekoladowy – jako dodatek


Wszystkie składniki, oprócz bananów wsypujemy do miski i miksujemy na gładką masę. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Nie może być go zbyt dużo, bo placki mają być puszyste, a nie tłuste. Gotowe ciasto nakładamy łyżką i formułujemy z niego okrągłe placki. Na wierzch kroimy plasterki banana. Całość pieczemy na złoty kolor.
Placki idealnie komponują się z masłem orzechowym, czekoladą, jogurtem, wiórkami kokosowymi bądź stanowią szybką i pożywną przekąskę w ciągu dnia. 

placki jogurtowe z bananami


1 komentarz: