Przejdź do głównej zawartości

Sernik gotowany



                Bez zbędnych wstępów i zapowiedzi, przedstawiam sernik gotowany z truskawkami i galaretką. Lekkie i orzeźwiające ciasto, które możecie zrobić w bardzo krótkim czasie. Nie potrzebujecie do niego żadnych miodowych ciast, biszkoptów czy innych pieczonych spodów. Dziś, jak nigdy, przechodzę na łatwiznę i używam to tego krakersów. Szczerze polecam! 

Składniki na formę 20x20:


  • wiaderko mielonego twarogu (1kg)
  • 3 średnie jajka
  • 200ml mleka
  • coś do posłodzenia: ja użyłam 4 łyżki miodu, ale można dodać 1 szklankę cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • owoce: ja użyłam mrożonych truskawek
  • 2 galaretki o tym samym smaku, co dodane owoce
  • 200g herbatników


Jajka ubijamy z cukrem/miodem, dodajemy cukier wanilinowy i ekstrakt. Ciągle mieszając, dodajemy po łyżce twarogu. Gdy całość zostanie dobrze zmieszana, przekładamy masę do garnka i zagotowujemy. Uwaga, by masa się nie przypaliła.
  Do osobnego naczynia wlewamy mleko i wsypujemy do niego dwa budynie. Całość mieszamy i wlewamy do gotującej się serowej masy. Należy mieszać energicznie, aby zapobiec przywieraniu się do dna. Nasza masa powinna być gęsta i dobrze wymieszana, pozbawiona grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  Dwie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
  Dno formy wykładamy herbatnikami i wylewamy 1/3 masy. Następnie znów kładziemy herbatniki i powtarzamy czynność, do całkowitego wykorzystania serowego budyniu. Wierzch ciasta powinna stanowić masa serowa, na która układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wszystko odstawiamy do lodówki do całkowitego połączenia się składników.

sernik gotowany

sernik gotowany



Komentarze

  1. Pysznie wygląda Twój serniczek. Z początku myślałam, że to biszkopt z galaretką i truskawkami przekładany masą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś nie przepadam za przekładanym kremem biszkoptem i raczej też go nie robię :) zdecydowanie wolę serniczek! :)

      Usuń
  2. podobny sernik robiła moja mama, gdy byłam dzieckiem :)
    warto przypomnieć sobie smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) ja jadłam podobny u babci, tyle że był przekładany biszkoptem ;)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr