Przejdź do głównej zawartości

Sernik gotowany



                Bez zbędnych wstępów i zapowiedzi, przedstawiam sernik gotowany z truskawkami i galaretką. Lekkie i orzeźwiające ciasto, które możecie zrobić w bardzo krótkim czasie. Nie potrzebujecie do niego żadnych miodowych ciast, biszkoptów czy innych pieczonych spodów. Dziś, jak nigdy, przechodzę na łatwiznę i używam to tego krakersów. Szczerze polecam! 

Składniki na formę 20x20:


  • wiaderko mielonego twarogu (1kg)
  • 3 średnie jajka
  • 200ml mleka
  • coś do posłodzenia: ja użyłam 4 łyżki miodu, ale można dodać 1 szklankę cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • owoce: ja użyłam mrożonych truskawek
  • 2 galaretki o tym samym smaku, co dodane owoce
  • 200g herbatników


Jajka ubijamy z cukrem/miodem, dodajemy cukier wanilinowy i ekstrakt. Ciągle mieszając, dodajemy po łyżce twarogu. Gdy całość zostanie dobrze zmieszana, przekładamy masę do garnka i zagotowujemy. Uwaga, by masa się nie przypaliła.
  Do osobnego naczynia wlewamy mleko i wsypujemy do niego dwa budynie. Całość mieszamy i wlewamy do gotującej się serowej masy. Należy mieszać energicznie, aby zapobiec przywieraniu się do dna. Nasza masa powinna być gęsta i dobrze wymieszana, pozbawiona grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  Dwie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
  Dno formy wykładamy herbatnikami i wylewamy 1/3 masy. Następnie znów kładziemy herbatniki i powtarzamy czynność, do całkowitego wykorzystania serowego budyniu. Wierzch ciasta powinna stanowić masa serowa, na która układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wszystko odstawiamy do lodówki do całkowitego połączenia się składników.

sernik gotowany

sernik gotowany



Komentarze

  1. Pysznie wygląda Twój serniczek. Z początku myślałam, że to biszkopt z galaretką i truskawkami przekładany masą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś nie przepadam za przekładanym kremem biszkoptem i raczej też go nie robię :) zdecydowanie wolę serniczek! :)

      Usuń
  2. podobny sernik robiła moja mama, gdy byłam dzieckiem :)
    warto przypomnieć sobie smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) ja jadłam podobny u babci, tyle że był przekładany biszkoptem ;)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …