Bez
zbędnych wstępów i zapowiedzi, przedstawiam sernik gotowany z truskawkami i
galaretką. Lekkie i orzeźwiające ciasto, które możecie zrobić w bardzo krótkim
czasie. Nie potrzebujecie do niego żadnych miodowych ciast, biszkoptów czy
innych pieczonych spodów. Dziś, jak nigdy, przechodzę na łatwiznę i używam to
tego krakersów. Szczerze polecam!
Składniki na formę 20x20:
- wiaderko mielonego twarogu (1kg)
- 3 średnie jajka
- 200ml mleka
- coś do posłodzenia: ja użyłam 4 łyżki miodu, ale można dodać 1 szklankę cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe
- owoce: ja użyłam mrożonych truskawek
- 2 galaretki o tym samym smaku, co dodane owoce
- 200g herbatników
Jajka ubijamy z cukrem/miodem, dodajemy
cukier wanilinowy i ekstrakt. Ciągle mieszając, dodajemy po łyżce twarogu. Gdy
całość zostanie dobrze zmieszana, przekładamy masę do garnka i zagotowujemy.
Uwaga, by masa się nie przypaliła.
Do osobnego naczynia
wlewamy mleko i wsypujemy do niego dwa budynie. Całość mieszamy i wlewamy do
gotującej się serowej masy. Należy mieszać energicznie, aby zapobiec
przywieraniu się do dna. Nasza masa powinna być gęsta i dobrze wymieszana,
pozbawiona grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody i
pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Dno formy wykładamy herbatnikami i wylewamy 1/3 masy. Następnie
znów kładziemy herbatniki i powtarzamy czynność, do całkowitego wykorzystania
serowego budyniu. Wierzch ciasta powinna stanowić masa serowa, na która
układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wszystko odstawiamy do lodówki do
całkowitego połączenia się składników.
Pysznie wygląda Twój serniczek. Z początku myślałam, że to biszkopt z galaretką i truskawkami przekładany masą ;)
OdpowiedzUsuńJakoś nie przepadam za przekładanym kremem biszkoptem i raczej też go nie robię :) zdecydowanie wolę serniczek! :)
Usuńpodobny sernik robiła moja mama, gdy byłam dzieckiem :)
OdpowiedzUsuńwarto przypomnieć sobie smak dzieciństwa :)
Dokładnie :) ja jadłam podobny u babci, tyle że był przekładany biszkoptem ;)
Usuń