Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie curry z bakłażanem i batatem



Przez ostatni tydzień w moim menu głównie królowało curry. Przerobiłam jego różne wersje. Od tego kupnego w indyjskiej knajpie, po robienie go na tysiące możliwych sposobów. Jeden urzekł mnie na tyle, że postanowiłam go opublikować.

Składniki:

  • pół bakłażana
  • jeden mały batat
  • przyprawy: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kminku, dwa goździki, 1łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 1łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1łyżeczka suszonej kolendry
  • 2cm startego imbiru
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 100ml mleka kokosowego
  • garść świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku


Na patelnię dodać olej kokosowy/oliwę , wycisnąć przez praskę czosnek oraz zetrzeć na tarce imbir. Wszystkie przyprawy wymieszać w osobnym naczyniu i wysypać na patelnię. Należy lekko podsmażyć, by uwolniły się zawarte w nich aromaty.
Bakłażana pokroić w małą kosteczkę. Słodkiego ziemniaka należy uprzednio ugotować - ma być miękki, ale nie rozpadający się – i również pokroić w kostkę.
Przygotowane warzywa wsypać na patelnię i lekko podsmażyć. Dodać passatę pomidorową i gotować przez 3 min. Kiedy składniki odpowiednio nam się zwiążą, wlewamy mleko kokosowe i wszystko dokładnie zagotowujemy. Warzywa muszą być miękkie.  Na koniec, siekamy drobno kolendrę i dodajemy ją do naszego curry.

Tak przygotowane danie idealnie pasuje do ryżu, czy charakterystycznego indyjskiego pieczywa naan. 

Wegetariańskie curry z bakłażanem i batatem

Wegetariańskie curry z bakłażanem i batatem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…