Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie curry z bakłażanem i batatem



Przez ostatni tydzień w moim menu głównie królowało curry. Przerobiłam jego różne wersje. Od tego kupnego w indyjskiej knajpie, po robienie go na tysiące możliwych sposobów. Jeden urzekł mnie na tyle, że postanowiłam go opublikować.

Składniki:

  • pół bakłażana
  • jeden mały batat
  • przyprawy: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kminku, dwa goździki, 1łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 1łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1łyżeczka suszonej kolendry
  • 2cm startego imbiru
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 100ml mleka kokosowego
  • garść świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku


Na patelnię dodać olej kokosowy/oliwę , wycisnąć przez praskę czosnek oraz zetrzeć na tarce imbir. Wszystkie przyprawy wymieszać w osobnym naczyniu i wysypać na patelnię. Należy lekko podsmażyć, by uwolniły się zawarte w nich aromaty.
Bakłażana pokroić w małą kosteczkę. Słodkiego ziemniaka należy uprzednio ugotować - ma być miękki, ale nie rozpadający się – i również pokroić w kostkę.
Przygotowane warzywa wsypać na patelnię i lekko podsmażyć. Dodać passatę pomidorową i gotować przez 3 min. Kiedy składniki odpowiednio nam się zwiążą, wlewamy mleko kokosowe i wszystko dokładnie zagotowujemy. Warzywa muszą być miękkie.  Na koniec, siekamy drobno kolendrę i dodajemy ją do naszego curry.

Tak przygotowane danie idealnie pasuje do ryżu, czy charakterystycznego indyjskiego pieczywa naan. 

Wegetariańskie curry z bakłażanem i batatem

Wegetariańskie curry z bakłażanem i batatem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr