Ostatnio zdarzyło mi się zapomnieć o kuchni i gotowaniu, jednak dziś nadrobiłam ten stracony czas. Przyznam się, że szło mi to nad wyraz opornie, dlatego postawiłam na coś lekkiego i szybkiego. Oto składniki, które będę wam potrzebne do zrobienia wiosennej zupy jarzynowej z ciecierzycą.
Składniki:
Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażyć. Cukinie przekroić na ćwiartki, a następnie poszatkować na plasterki. Paprykę pokroić na małe kawałeczki i przełożyć wszystkie te warzywa do podsmażonej cebuli. Gotować przez ok. 5 min, aż nieco zmiękną. Wlać bulion i dusić przez kolejne 10-15 min. W ostatnim etapie wrzucić ciecierzycę i dodać przyprawy, znów podgotować.
W osobnym garnku ugotować ziemniaki.
Całość podawać w połączeniu z ziemniakami i oprószyć zupę świeżo ciętym koperkiem.
Składniki:
- pół cukinii
- pół papryki
- pół cebuli
- bulion warzywny
- pół puszki ciecierzycy
- oregano, czosnek, suszone liście kolendry, pieprz
- oliwa
- 3-4 młode ziemniaki
- koperek
Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażyć. Cukinie przekroić na ćwiartki, a następnie poszatkować na plasterki. Paprykę pokroić na małe kawałeczki i przełożyć wszystkie te warzywa do podsmażonej cebuli. Gotować przez ok. 5 min, aż nieco zmiękną. Wlać bulion i dusić przez kolejne 10-15 min. W ostatnim etapie wrzucić ciecierzycę i dodać przyprawy, znów podgotować.
W osobnym garnku ugotować ziemniaki.
Całość podawać w połączeniu z ziemniakami i oprószyć zupę świeżo ciętym koperkiem.
Bardzo apetycznie wygląda :) Uwielbiam ciecierzycę, więc dla mnie zupka jest idealna :)
OdpowiedzUsuń