Przejdź do głównej zawartości

Zupa jarzynowa z ciecierzycą

   Ostatnio zdarzyło mi się zapomnieć o kuchni i gotowaniu, jednak dziś nadrobiłam ten stracony czas. Przyznam się, że szło mi to nad wyraz opornie, dlatego postawiłam na coś lekkiego i szybkiego. Oto składniki, które będę wam potrzebne do zrobienia wiosennej zupy jarzynowej z ciecierzycą.

Składniki:
  • pół cukinii
  • pół papryki
  • pół cebuli
  • bulion warzywny
  • pół puszki ciecierzycy
  • oregano, czosnek, suszone liście kolendry, pieprz
  • oliwa
  • 3-4 młode ziemniaki
  • koperek

    Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażyć. Cukinie przekroić na ćwiartki, a następnie poszatkować na plasterki. Paprykę pokroić na małe kawałeczki i przełożyć wszystkie te warzywa do podsmażonej cebuli. Gotować przez ok. 5 min, aż nieco zmiękną. Wlać bulion i dusić przez kolejne 10-15 min. W ostatnim etapie wrzucić ciecierzycę i dodać przyprawy, znów podgotować.

   W osobnym garnku ugotować ziemniaki.

   Całość podawać w połączeniu z ziemniakami i oprószyć zupę świeżo ciętym koperkiem.
Zupa jarzynowa z ciecierzycą

Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Uwielbiam ciecierzycę, więc dla mnie zupka jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …