Lato
pobudza kreatywność i skłania nas do odrzucania ciężkich i tłustych potraw. Ja
w tym okresie częściej sięgam po owoce i staram się rezygnować z mięsnych
obiadów. Curry zamawiam w indyjskich restauracjach, bo ciężko jest mi stworzyć
ich tradycyjne danie w domu. Moje kompozycje przypraw zawsze są słabsze i mniej
intensywne, przez co dają inny, ale równie ciekawy efekt. Wczoraj zdecydowałam
się na połączenie owoców i mięsa. Oto przepis…
Składniki:
- 500g mięsa z udek kurczaka (może być pierś kurczaka)
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka
- 1 mango
- mieszanka przypraw: curry, cynamon, kolendra, czosnek, pieprz, kmin, chili, kurkuma, sól, kardamon, rozgnieciony goździk
- 2 cm tartego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- puszka mleka kokosowego
Mięso zamarynować w przyprawach i
odstawić na 3h do lodówki. Cebulę pokroić w piórka i smażyć na oleju. Dodać
rozgnieciony ząbek czosnku, starty imbir i pokrojoną w paski paprykę. Po lekkim
podsmażeniu, dołożyć zamarynowane mięso i smażyć na średnim ogniu, do jego
miękkości.
Kiedy
mięso będzie wystarczająco kruche, dodać pokrojone w kostkę mango i zalać wszystko
mlekiem kokosowym. Dusić przez ok. 5min cały czas mieszając.
Danie najlepiej
komponuje się z tradycyjnym indyjskim ryżem- basmati.
Bardzo lubie takie dania, a curry uwielbiam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, curry z owocami ubóstwiam. SUper
OdpowiedzUsuń