Przejdź do głównej zawartości

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym



Biszkopt z truskawkami to hit ostatnich tygodni. Cieszy mnie fakt, że są one coraz częściej spotykane na straganach i to w miarę przystępnych cenach. Wczoraj zainspirował mnie przepis na sernik z truskawkami, lecz postanowiłam go zrobić w mojej przerobionej wersji.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru


Piekarnik nagrzać do 180st. C bez termoobiegu. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić go ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na tak zwany kogel-mogel.  Sztywne białko połączyć z koglem-moglem i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać obydwie mąki i połączyć, by nie było w masie grudek. Całość przelać do formy i piec ok. 25/30 min.

Składniki na masę serową i masę truskawkową:

  • 2 serki twarogowe grani
  • 2 serki homogenizowane naturalne
  • 5 łyżek żelatyny
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 400g truskawek
  • galaretka truskawkowa


Serki grani zmiksować z serkami homogenizowanymi i dodać ekstrakt. W kubeczku rozpuścić 3 łyżki żelatyny z niewielką ilością wody i lekko podgrzać w mikrofalówce. Żelatyna nie może być gorąca. Przelać ja do masy i dobrze zmiksować. Odstawić do lodówki.
Truskawki zblendować na gładką masę. Wlać do garnka i lekko podgrzać, wsypać galaretkę i rozpuszczoną żelatynę (sposób taki sam jak przy masie serowej). Wszystko dokładnie podgrzać, ale nie gotować. Odstawić do wystygnięcia, a następnie do lodówki, do lekkiego stężenia.

Biszkopt przekroić na pół. Poukładać na nim dojrzałe, przekrojone na ćwiartki truskawki, a następnie wylać lekko tężejący mus truskawkowy. Masę serową umieścić na musie i przykryć całość drugą warstwą biszkoptu. Wstawić do lodówki na 3h.
Przed podaniem, można posypać całość cukrem pudrem lub oblać białą czekoladą. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słodki chcecie uzyskać deser.

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym

Komentarze

  1. Uwielbiam serniki pod każdą postacią :) Pysznie wygląda i na pewno jest mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …