Przejdź do głównej zawartości

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym



Biszkopt z truskawkami to hit ostatnich tygodni. Cieszy mnie fakt, że są one coraz częściej spotykane na straganach i to w miarę przystępnych cenach. Wczoraj zainspirował mnie przepis na sernik z truskawkami, lecz postanowiłam go zrobić w mojej przerobionej wersji.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru


Piekarnik nagrzać do 180st. C bez termoobiegu. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić go ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na tak zwany kogel-mogel.  Sztywne białko połączyć z koglem-moglem i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać obydwie mąki i połączyć, by nie było w masie grudek. Całość przelać do formy i piec ok. 25/30 min.

Składniki na masę serową i masę truskawkową:

  • 2 serki twarogowe grani
  • 2 serki homogenizowane naturalne
  • 5 łyżek żelatyny
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 400g truskawek
  • galaretka truskawkowa


Serki grani zmiksować z serkami homogenizowanymi i dodać ekstrakt. W kubeczku rozpuścić 3 łyżki żelatyny z niewielką ilością wody i lekko podgrzać w mikrofalówce. Żelatyna nie może być gorąca. Przelać ja do masy i dobrze zmiksować. Odstawić do lodówki.
Truskawki zblendować na gładką masę. Wlać do garnka i lekko podgrzać, wsypać galaretkę i rozpuszczoną żelatynę (sposób taki sam jak przy masie serowej). Wszystko dokładnie podgrzać, ale nie gotować. Odstawić do wystygnięcia, a następnie do lodówki, do lekkiego stężenia.

Biszkopt przekroić na pół. Poukładać na nim dojrzałe, przekrojone na ćwiartki truskawki, a następnie wylać lekko tężejący mus truskawkowy. Masę serową umieścić na musie i przykryć całość drugą warstwą biszkoptu. Wstawić do lodówki na 3h.
Przed podaniem, można posypać całość cukrem pudrem lub oblać białą czekoladą. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słodki chcecie uzyskać deser.

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym

Sernik na biszkopcie z musem truskawkowym

Komentarze

  1. Uwielbiam serniki pod każdą postacią :) Pysznie wygląda i na pewno jest mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat