Przejdź do głównej zawartości

Kokosowe ciasto z jagodami



Szybciej i szybciej przechodzimy w owocowe urozmaicenia lata. Sezon na truskawki zdecydowanie dobiegł końca, a więc czas przygotować coś z królowymi lasu- czyli jagodami.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzać do 180st. C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej miksować. Kiedy masa będzie już dokładnie wymieszana, wlać po jednym żółtku dalej miksując. Odłożyć mikser, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać i wlać do formy (u mnie tortownica ok. 20cm). Piec ok. 20/25min.

Galaretka:

  • 250g jagód
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 2 łyżki żelatyny


Jagody opłukać i umieścić w garnku. Zalać je ok. 100ml wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do jagód. Odstawić do stężenia.

Masa:

  • 200g serka homogenizowanego
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka w proszku
  • 50g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki żelatyny


Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać serek i mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać wiórki i wszystko połączyć. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do masy, całość zmiksować i odstawić.

Kokosowa posypka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100g wiórek kokosowych


Masło podgrzać w garnku wraz z cukrem. Dodać wiórki i lekko przyprażyć.

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć galaretkę z jagód i 2/3 masy kokosowej. Nałożyć drugą część ciasta i wysmarować wierzch pozostałą masą. Posypać przyprażonymi wiórkami. 

Kokosowe ciasto z jagodami
Kokosowe ciasto z jagodami

Kokosowe ciasto z jagodami

Komentarze

  1. Ostatnio notorycznie wpadam na przepisy łączące nasze tradycyjne owoce i kokosa, to jest znak, muszę wypróbować i chyba skuszę się na Twój przepis. Ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto bardzo lubię takie kombinacje zapraszam w wolnej chwili do siebiehttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Warstwa kokosowa kusi najbardziej :))

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr