Przejdź do głównej zawartości

Kokosowe ciasto z jagodami



Szybciej i szybciej przechodzimy w owocowe urozmaicenia lata. Sezon na truskawki zdecydowanie dobiegł końca, a więc czas przygotować coś z królowymi lasu- czyli jagodami.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzać do 180st. C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej miksować. Kiedy masa będzie już dokładnie wymieszana, wlać po jednym żółtku dalej miksując. Odłożyć mikser, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać i wlać do formy (u mnie tortownica ok. 20cm). Piec ok. 20/25min.

Galaretka:

  • 250g jagód
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 2 łyżki żelatyny


Jagody opłukać i umieścić w garnku. Zalać je ok. 100ml wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do jagód. Odstawić do stężenia.

Masa:

  • 200g serka homogenizowanego
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka w proszku
  • 50g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki żelatyny


Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać serek i mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać wiórki i wszystko połączyć. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do masy, całość zmiksować i odstawić.

Kokosowa posypka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100g wiórek kokosowych


Masło podgrzać w garnku wraz z cukrem. Dodać wiórki i lekko przyprażyć.

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć galaretkę z jagód i 2/3 masy kokosowej. Nałożyć drugą część ciasta i wysmarować wierzch pozostałą masą. Posypać przyprażonymi wiórkami. 

Kokosowe ciasto z jagodami
Kokosowe ciasto z jagodami

Kokosowe ciasto z jagodami

Komentarze

  1. Ostatnio notorycznie wpadam na przepisy łączące nasze tradycyjne owoce i kokosa, to jest znak, muszę wypróbować i chyba skuszę się na Twój przepis. Ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto bardzo lubię takie kombinacje zapraszam w wolnej chwili do siebiehttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Warstwa kokosowa kusi najbardziej :))

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias