Szybciej i szybciej przechodzimy
w owocowe urozmaicenia lata. Sezon na truskawki zdecydowanie dobiegł końca, a więc
czas przygotować coś z królowymi lasu- czyli jagodami.
Biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180st. C. Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej miksować.
Kiedy masa będzie już dokładnie wymieszana, wlać po jednym żółtku dalej
miksując. Odłożyć mikser, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać i
wlać do formy (u mnie tortownica ok. 20cm). Piec ok. 20/25min.
Galaretka:
- 250g jagód
- 1 galaretka owoce leśne
- 2 łyżki żelatyny
Jagody opłukać i umieścić w
garnku. Zalać je ok. 100ml wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę,
dokładnie mieszając. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do jagód. Odstawić
do stężenia.
Masa:
- 200g serka homogenizowanego
- 100g masła
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki mleka w proszku
- 50g wiórek kokosowych
- 3 łyżki żelatyny
Masło zmiksować z cukrem na
gładką masę. Dodać serek i mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać
wiórki i wszystko połączyć. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do masy,
całość zmiksować i odstawić.
Kokosowa posypka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 100g wiórek kokosowych
Masło podgrzać w garnku wraz z
cukrem. Dodać wiórki i lekko przyprażyć.
Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Na pierwszy blat wyłożyć galaretkę z jagód i 2/3 masy kokosowej. Nałożyć drugą
część ciasta i wysmarować wierzch pozostałą masą. Posypać przyprażonymi
wiórkami.
![]() |
Ostatnio notorycznie wpadam na przepisy łączące nasze tradycyjne owoce i kokosa, to jest znak, muszę wypróbować i chyba skuszę się na Twój przepis. Ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto bardzo lubię takie kombinacje zapraszam w wolnej chwili do siebiehttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńPycha! Warstwa kokosowa kusi najbardziej :))
OdpowiedzUsuń