Przejdź do głównej zawartości

Zupa meksykańska

Często w czasie gorących dni nie mamy ochoty stać przy garach i tworzyć skomplikowanych potraw. Ostatnio zauważyłam u siebie niezwykły spadek formy, nie tylko w gotowaniu, ale także w aktywności fizycznej. Rozleniwiły mnie wspaniałe wakacje w Chorwacji, a także niezbyt łatwy powrót do latania. Nie mam czasu na wymyślanie nowych obiadów czy deserów, dlatego odwołuję się do prostoty. Wczoraj ugotowałam solidny garnek zupy, który wystarczy na kolejne dni – a uwierzcie, z dnia na dzień staje się coraz bardziej aromatyczniejszy. Zupa cud, idealne na letnie lenistwo. 

Składniki: 
  • 1 cebula
  • 4 małe ziemniaki
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle (kukurydza, groszek, papryka)
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • puszka pomidorów
  • fasolka szparagowa (opcjonalnie)
  • kminek, czosnek granulowany, papryka słodka, kolendra, chili, pieprz i sól
  • bulion warzywny (ok. 1l)
  • świeża kolendra do podania

Cebulę pokroić w piórka a ziemniaki w małą kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę i wsypać warzywa. Smażyć, do uzyskania złotego koloru. Do całości, wlać ok. 1l bulionu.
Papryki pokroić w kostkę. Mieszankę meksykańską oraz fasolę odcedzić z nadmiaru wody i dodać to wszystko do wywaru. Lekko podgotować.
Na osobnej patelni podsmażyć mięso z wymienionymi przyprawami i czosnkiem. Gdy już upewnimy się, że jest ono wystarczająco usmażone, przesypujemy całą zawartość patelni do garnka z zupą. Na koniec wlewamy puszkę pomidorów i gotujemy ok. 15min.
Zupę najlepiej podać ze świeżo ściętą kolendrą, gdyż idealnie podkreśla jej smak i komponuje się z ostrawym aromatem. Idealnym dodatkiem będzie przygotowanie tortilli, quesadillas czy zwyczajne posypanie całości startym serem. 

zupa meksykańska

zupa meksykańska

zupa meksykańska


Komentarze

  1. Zapowiada się bardzo apetycznie :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki, przepis godny wypróbowania, zdecydowanie.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…