Kolejna z wyśmienitych i prostych
zup na moim stole. Tym razem wykorzystałam sezon na kukurydzę, jako warzywo
kojarzące się ze słodkością, dzieciństwem i przede wszystkim latem. Po dodaniu
kilku podstawowych składników, mamy gar pełen pyszności.
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 2 ziemniaki
- 1l bulionu
- cebula
- 2 łyżki masła
- papryka chili
- kurkuma, wędzona papryka, pieprz cayenne, sól, 2cm startego imbiru
Kukurydzę
obrać z ziarenek, przez wycięcie kolb na wzdłuż nożem. W garnku rozgrzewamy
masło i dodajemy do niego pociętą w piórka cebulę oraz kukurydzę. Kiedy warzywa
się podsmażą, wlewamy bulion i wrzucamy do niego ziemniaki, przełamane na wpół
obrane kolby kukurydzy (dodadzą one zupie kukurydziany smak) oraz przyprawy i chili.
Wszystko gotujemy ok. 20 min. Po upływie, usuwamy z zupy kolby i ok. ¼ części
wywaru przelewamy do osobnego naczynia, gdzie go blendujemy. Zblendowana część
wlewamy ponownie do garnka i gotujemy przez kolejne 10 min.
Zupę podajemy z kolendrą oraz opcjonalnie z łyżką jogurtu
greckiego, który nadaje jej nieco wyraźniejszego smaku.
Bardzo lubię taką zupkę :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń