Przejdź do głównej zawartości

Zupa z kukurydzy

Kolejna z wyśmienitych i prostych zup na moim stole. Tym razem wykorzystałam sezon na kukurydzę, jako warzywo kojarzące się ze słodkością, dzieciństwem i przede wszystkim latem. Po dodaniu kilku podstawowych składników, mamy gar pełen pyszności.

Składniki:
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 ziemniaki
  • 1l bulionu
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • papryka chili
  • kurkuma, wędzona papryka, pieprz cayenne, sól, 2cm startego imbiru

                Kukurydzę obrać z ziarenek, przez wycięcie kolb na wzdłuż nożem. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego pociętą w piórka cebulę oraz kukurydzę. Kiedy warzywa się podsmażą, wlewamy bulion i wrzucamy do niego ziemniaki, przełamane na wpół obrane kolby kukurydzy (dodadzą one zupie kukurydziany smak) oraz przyprawy i chili. Wszystko gotujemy ok. 20 min. Po upływie, usuwamy z zupy kolby i ok. ¼ części wywaru przelewamy do osobnego naczynia, gdzie go blendujemy. Zblendowana część wlewamy ponownie do garnka i gotujemy przez kolejne 10 min.
Zupę podajemy z kolendrą oraz opcjonalnie z łyżką jogurtu greckiego, który nadaje jej nieco wyraźniejszego smaku.
Zupa z kukurydzy
Zupa z kukurydzy

Zupa z kukurydzy


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …