Ciasta czekoladowe stanowią dla
mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam
wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z
przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz
zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie
polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na
własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 5 jajek
- 120g ksylitolu lub cukru
- 100g masła
- 3 łyżki kakao
- 50ml whisky
- 60ml wody
- ¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na
sztywną pianę.
Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie
wymieszać łyżką. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, wsypać mąkę i również
dokładnie połączyć składniki. Na koniec przełożyć pianę z białek do
czekoladowej masy i wymieszać.
Na dno piekarnika wstawić foremkę wypełnioną do połowy
wrzątkiem. Przelać masę do formy i piec ok. 40min
Składniki na wierzch ciasta:
- 200g malin
- 3 łyżki konfitury malinowej
- 250ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki nutelli
Maliny wymieszać z konfiturą i
wyłożyć na ostudzony wierzch ciasta. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec
dodać 2 łyżki nutelli i dokładnie wymieszać łyżką. Całość przełożyć na malinową
warstwę. Wstawić do lodówki na ok. 2-3h.
Czekolada i maliny to świetne połączenie :) Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMaksymalnie słodkie w połączeniu z lekko kwaśnym ;) to jest to!
UsuńWow, ależ smakowicie wygląda. Aż mam ochotę jutro upiec! :)
OdpowiedzUsuńNie ma co się zastanawiać ;) ciasto piecze się błyskawiczie!
UsuńPozdrawiam :)
Ta śmietankowa chmurka dodaje ciasto niesamowitego uroku. Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńSzczerze zachęcam do wypróbowania przepisu :)
UsuńZmniejszyłabym nieco ilość cukru i bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek :) Szczególnie z malinami :)
OdpowiedzUsuńJa teraz nie dodałabym w ogóle cukru 😂
UsuńPołączenie czekolady z malinami to coś, co ubóstwiam. Ciasto wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń