Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)

Składniki na czekoladowy spód:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 5 jajek
  • 120g ksylitolu lub cukru
  • 100g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 50ml whisky
  • 60ml wody
  • ¼ szkl. mąki pszennej

Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę.
Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, wsypać mąkę i również dokładnie połączyć składniki. Na koniec przełożyć pianę z białek do czekoladowej masy i wymieszać.
Na dno piekarnika wstawić foremkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Przelać masę do formy i piec ok. 40min

Składniki na wierzch ciasta:
  • 200g malin
  • 3 łyżki konfitury malinowej
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki nutelli

Maliny wymieszać z konfiturą i wyłożyć na ostudzony wierzch ciasta. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać 2 łyżki nutelli i dokładnie wymieszać łyżką. Całość przełożyć na malinową warstwę. Wstawić do lodówki na ok. 2-3h. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami




Komentarze

  1. Czekolada i maliny to świetne połączenie :) Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maksymalnie słodkie w połączeniu z lekko kwaśnym ;) to jest to!

      Usuń
  2. Wow, ależ smakowicie wygląda. Aż mam ochotę jutro upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się zastanawiać ;) ciasto piecze się błyskawiczie!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ta śmietankowa chmurka dodaje ciasto niesamowitego uroku. Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zmniejszyłabym nieco ilość cukru i bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek :) Szczególnie z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie czekolady z malinami to coś, co ubóstwiam. Ciasto wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr