Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)

Składniki na czekoladowy spód:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 5 jajek
  • 120g ksylitolu lub cukru
  • 100g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 50ml whisky
  • 60ml wody
  • ¼ szkl. mąki pszennej

Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę.
Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, wsypać mąkę i również dokładnie połączyć składniki. Na koniec przełożyć pianę z białek do czekoladowej masy i wymieszać.
Na dno piekarnika wstawić foremkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Przelać masę do formy i piec ok. 40min

Składniki na wierzch ciasta:
  • 200g malin
  • 3 łyżki konfitury malinowej
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki nutelli

Maliny wymieszać z konfiturą i wyłożyć na ostudzony wierzch ciasta. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać 2 łyżki nutelli i dokładnie wymieszać łyżką. Całość przełożyć na malinową warstwę. Wstawić do lodówki na ok. 2-3h. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami




Komentarze

  1. Czekolada i maliny to świetne połączenie :) Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maksymalnie słodkie w połączeniu z lekko kwaśnym ;) to jest to!

      Usuń
  2. Wow, ależ smakowicie wygląda. Aż mam ochotę jutro upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się zastanawiać ;) ciasto piecze się błyskawiczie!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ta śmietankowa chmurka dodaje ciasto niesamowitego uroku. Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zmniejszyłabym nieco ilość cukru i bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek :) Szczególnie z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie czekolady z malinami to coś, co ubóstwiam. Ciasto wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias