Przejdź do głównej zawartości

Pieczone udka kurczaka z rozmarynem i cytryną



Pomysł na letnią wersję udek narodził się przez zalegające w mojej lodówce cytryny. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia odpowiedniej marynaty i upiec je razem z aromatycznym, świeżym rozmarynem. Taka wersja dania najlepiej sprawdzi się z pieczonymi ziemniakami bądź ryżem. Oto przepis.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 6 plasterków cytryny + sok z jednej całej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawy: majeranek, czosnek, zioła włoskie, oregano, bazylia, tymianek.
  • świeży rozmaryn


Udka umieścić w żaroodpornym naczyniu i posypać solą, pieprzem oraz przyprawami. Do osobnej miski wycisnąć sok z cytryny, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz dwie łyżki miodu. Całość wymieszać i wylać na mięso. Na wierzch kurczaka ułożyć cytrynę oraz umieścić gałązki rozmarynu. Piec ok. 1h 20min w temp. 180st. C.

                W swoim daniu wykorzystałam pieczone ziemniaki. Aby je przygotować, należy ponacinać średniej wielkości warzywo w odstępach ok. 1mm. Następnie posypać solą, pieprzem, tymiankiem oraz wędzoną papryką. Piec razem z udkami przez ponad 1h. 

Pieczone udka kurczaka z rozmarynem i cytryną

Pieczone udka kurczaka z rozmarynem i cytryną

Pieczone udka kurczaka z rozmarynem i cytryną

Komentarze

  1. Bardzo lubię mięso drobiowe, a rozmaryn świetnie się z nim komponuje :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak Ania S.- ja też kocham połączenie drobiu z rozmarynem. Musztarda, miód, a to wszystko przełamane sokiem z cytryny... musiało bosko smakować. Bardzo dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tym przepisie zrezygnowałam z musztardy, ale przy możliwej okazji dodaję ją do marynat :) niesamowicie podkreśla smak

      Usuń
  3. Nigdy jeszcze nie piekłam kurczaka z rozmarynem. Wygląda bardzo apetycnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki kurczak w miodowej marynacie musi być pyszny :).

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias