wtorek, 29 sierpnia 2017

Pieczone udka kurczaka z rozmarynem i cytryną



Pomysł na letnią wersję udek narodził się przez zalegające w mojej lodówce cytryny. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia odpowiedniej marynaty i upiec je razem z aromatycznym, świeżym rozmarynem. Taka wersja dania najlepiej sprawdzi się z pieczonymi ziemniakami bądź ryżem. Oto przepis.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 6 plasterków cytryny + sok z jednej całej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawy: majeranek, czosnek, zioła włoskie, oregano, bazylia, tymianek.
  • świeży rozmaryn


Udka umieścić w żaroodpornym naczyniu i posypać solą, pieprzem oraz przyprawami. Do osobnej miski wycisnąć sok z cytryny, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz dwie łyżki miodu. Całość wymieszać i wylać na mięso. Na wierzch kurczaka ułożyć cytrynę oraz umieścić gałązki rozmarynu. Piec ok. 1h 20min w temp. 180st. C.

                W swoim daniu wykorzystałam pieczone ziemniaki. Aby je przygotować, należy ponacinać średniej wielkości warzywo w odstępach ok. 1mm. Następnie posypać solą, pieprzem, tymiankiem oraz wędzoną papryką. Piec razem z udkami przez ponad 1h. 

Pieczone udka kurczaka z rozmarynem i cytryną

Pieczone udka kurczaka z rozmarynem i cytryną

Pieczone udka kurczaka z rozmarynem i cytryną

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mięso drobiowe, a rozmaryn świetnie się z nim komponuje :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak Ania S.- ja też kocham połączenie drobiu z rozmarynem. Musztarda, miód, a to wszystko przełamane sokiem z cytryny... musiało bosko smakować. Bardzo dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tym przepisie zrezygnowałam z musztardy, ale przy możliwej okazji dodaję ją do marynat :) niesamowicie podkreśla smak

      Usuń
  3. Nigdy jeszcze nie piekłam kurczaka z rozmarynem. Wygląda bardzo apetycnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki kurczak w miodowej marynacie musi być pyszny :).

    OdpowiedzUsuń