Pomysł na letnią wersję udek
narodził się przez zalegające w mojej lodówce cytryny. Postanowiłam wykorzystać
je do zrobienia odpowiedniej marynaty i upiec je razem z aromatycznym, świeżym
rozmarynem. Taka wersja dania najlepiej sprawdzi się z pieczonymi ziemniakami
bądź ryżem. Oto przepis.
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 6 plasterków cytryny + sok z jednej całej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- przyprawy: majeranek, czosnek, zioła włoskie, oregano, bazylia, tymianek.
- świeży rozmaryn
Udka umieścić w żaroodpornym
naczyniu i posypać solą, pieprzem oraz
przyprawami. Do osobnej miski wycisnąć sok z cytryny, dodać wyciśnięty przez
praskę czosnek oraz dwie łyżki miodu. Całość wymieszać i wylać na mięso. Na
wierzch kurczaka ułożyć cytrynę oraz umieścić gałązki rozmarynu. Piec ok. 1h
20min w temp. 180st. C.
W swoim
daniu wykorzystałam pieczone ziemniaki. Aby je przygotować, należy ponacinać
średniej wielkości warzywo w odstępach ok. 1mm. Następnie posypać solą,
pieprzem, tymiankiem oraz wędzoną papryką. Piec razem z udkami przez ponad 1h.
Bardzo lubię mięso drobiowe, a rozmaryn świetnie się z nim komponuje :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńRozmaryn jest cudowny! ❤️
UsuńTak jak Ania S.- ja też kocham połączenie drobiu z rozmarynem. Musztarda, miód, a to wszystko przełamane sokiem z cytryny... musiało bosko smakować. Bardzo dobry pomysł.
OdpowiedzUsuńAkurat w tym przepisie zrezygnowałam z musztardy, ale przy możliwej okazji dodaję ją do marynat :) niesamowicie podkreśla smak
UsuńNigdy jeszcze nie piekłam kurczaka z rozmarynem. Wygląda bardzo apetycnie:)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Nadaje niezwykłego aromatu :)
UsuńTaki kurczak w miodowej marynacie musi być pyszny :).
OdpowiedzUsuń