Przejdź do głównej zawartości

Sernik z gruszkami i białą czekoladą



Ostatnio zainspirował mnie przepis na sernik z gruszkami i białą czekoladą. Skoro te owoce są teraz dostępne bez najmniejszej przeszkody i to w różnych gatunkach, postanowiłam je wykorzystać w swoim deserze. Muszę przyznać, że charakterystyczny aromat gruszki w połączeniu z cynamonem, imbirem i goździkiem daje niepowtarzalny efekt smakowy przy słodyczy białej czekolady. Sam sernik przedstawiam jak zwykle w odtłuszczonej i odsłodzonej wersji fit. Po co karmić nasze „boczki” dodatkowymi kilogramami ;)

Składniki na sernik:

  • 500g chudego twarogu
  • 3 opakowania serka Bieluch
  • 3 jajka
  • duże opakowanie śmietankowego budyniu
  • przyprawa do sernika (u mnie z Kamisa)
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • herbatniki/ ciastka owsiane na dno blaszki


Piekarnik nagrzać do 160st. C. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić, natomiast żółtka ubić na gładką masę z ksylitolem. Dodawać po łyżce twaróg i serek i cały czas miksować. Wsypać budyń, przyprawę do sernika, ekstrakt i kaszę. Dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, którą następnie przelać do masy serowej i wymieszać łyżką. Całość wylać na wyłożoną ciastkami blaszkę.

Składniki na warstwę gruszkową:

  • 3 gruszki (lepiej żeby była to odmiana nieco twardsza)
  • 2 goździki
  • 2cm świeżego imbiru
  • łyżka masła
  • cynamon


W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone w paski gruszki. Lekko podsmażyć, by następnie dodać rozgniecione goździki, cynamon i starty imbir. Smażyć do lekkiej miękkości gruszek. Gotowe owoce ułożyć na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1h 20min. Ciasto musi być ścięte na górze. Nie może przypominać konsystencji galaretki.
Po upływie pieczenia, należy uchylić drzwiczki piekarnika i potrzymać sernik jeszcze przez 20 min. Następnie wyjąć ciasto i wystudzić je na blacie, po czym włożyć na noc do lodówki.

Po wystudzeniu, rozpuścić ok. 2 tabliczek białej czekolady i pokryć wierzch ciasta. 
Sernik z gruszkami i białą czekoladą

Sernik z gruszkami i białą czekoladą

Sernik z gruszkami i białą czekoladą

Komentarze

  1. Pysznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza manna, serek Bieluch- ciekawe składniki. Ciekawa jestem efektu. Wyobrażam sobie, że było pysznie i ciasto było wilgotne, jak na serniczek przystało.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr