Przejdź do głównej zawartości

Sernik z gruszkami i białą czekoladą



Ostatnio zainspirował mnie przepis na sernik z gruszkami i białą czekoladą. Skoro te owoce są teraz dostępne bez najmniejszej przeszkody i to w różnych gatunkach, postanowiłam je wykorzystać w swoim deserze. Muszę przyznać, że charakterystyczny aromat gruszki w połączeniu z cynamonem, imbirem i goździkiem daje niepowtarzalny efekt smakowy przy słodyczy białej czekolady. Sam sernik przedstawiam jak zwykle w odtłuszczonej i odsłodzonej wersji fit. Po co karmić nasze „boczki” dodatkowymi kilogramami ;)

Składniki na sernik:

  • 500g chudego twarogu
  • 3 opakowania serka Bieluch
  • 3 jajka
  • duże opakowanie śmietankowego budyniu
  • przyprawa do sernika (u mnie z Kamisa)
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • herbatniki/ ciastka owsiane na dno blaszki


Piekarnik nagrzać do 160st. C. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić, natomiast żółtka ubić na gładką masę z ksylitolem. Dodawać po łyżce twaróg i serek i cały czas miksować. Wsypać budyń, przyprawę do sernika, ekstrakt i kaszę. Dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, którą następnie przelać do masy serowej i wymieszać łyżką. Całość wylać na wyłożoną ciastkami blaszkę.

Składniki na warstwę gruszkową:

  • 3 gruszki (lepiej żeby była to odmiana nieco twardsza)
  • 2 goździki
  • 2cm świeżego imbiru
  • łyżka masła
  • cynamon


W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone w paski gruszki. Lekko podsmażyć, by następnie dodać rozgniecione goździki, cynamon i starty imbir. Smażyć do lekkiej miękkości gruszek. Gotowe owoce ułożyć na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1h 20min. Ciasto musi być ścięte na górze. Nie może przypominać konsystencji galaretki.
Po upływie pieczenia, należy uchylić drzwiczki piekarnika i potrzymać sernik jeszcze przez 20 min. Następnie wyjąć ciasto i wystudzić je na blacie, po czym włożyć na noc do lodówki.

Po wystudzeniu, rozpuścić ok. 2 tabliczek białej czekolady i pokryć wierzch ciasta. 
Sernik z gruszkami i białą czekoladą

Sernik z gruszkami i białą czekoladą

Sernik z gruszkami i białą czekoladą

Komentarze

  1. Pysznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza manna, serek Bieluch- ciekawe składniki. Ciekawa jestem efektu. Wyobrażam sobie, że było pysznie i ciasto było wilgotne, jak na serniczek przystało.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …