Ostatnio zainspirował mnie
przepis na sernik z gruszkami i białą czekoladą. Skoro te owoce są teraz dostępne
bez najmniejszej przeszkody i to w różnych gatunkach, postanowiłam je
wykorzystać w swoim deserze. Muszę przyznać, że charakterystyczny aromat
gruszki w połączeniu z cynamonem, imbirem i goździkiem daje niepowtarzalny
efekt smakowy przy słodyczy białej czekolady. Sam sernik przedstawiam jak
zwykle w odtłuszczonej i odsłodzonej wersji fit. Po co karmić nasze „boczki”
dodatkowymi kilogramami ;)
Składniki na sernik:
- 500g chudego twarogu
- 3 opakowania serka Bieluch
- 3 jajka
- duże opakowanie śmietankowego budyniu
- przyprawa do sernika (u mnie z Kamisa)
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki kaszy manny
- herbatniki/ ciastka owsiane na dno blaszki
Piekarnik nagrzać do 160st. C.
Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić, natomiast żółtka ubić na gładką
masę z ksylitolem. Dodawać po łyżce twaróg i serek i cały czas miksować. Wsypać
budyń, przyprawę do sernika, ekstrakt i kaszę. Dokładnie połączyć. Białka ubić
na sztywną pianę, którą następnie przelać do masy serowej i wymieszać łyżką. Całość
wylać na wyłożoną ciastkami blaszkę.
Składniki na warstwę gruszkową:
- 3 gruszki (lepiej żeby była to odmiana nieco twardsza)
- 2 goździki
- 2cm świeżego imbiru
- łyżka masła
- cynamon
W garnku rozpuścić masło i dodać
pokrojone w paski gruszki. Lekko podsmażyć, by następnie dodać rozgniecione
goździki, cynamon i starty imbir. Smażyć do lekkiej miękkości gruszek. Gotowe
owoce ułożyć na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1h
20min. Ciasto musi być ścięte na górze. Nie może przypominać konsystencji
galaretki.
Po upływie pieczenia, należy uchylić drzwiczki piekarnika i potrzymać sernik jeszcze przez 20 min. Następnie wyjąć ciasto i wystudzić je na blacie, po czym włożyć na noc do lodówki.
Po upływie pieczenia, należy uchylić drzwiczki piekarnika i potrzymać sernik jeszcze przez 20 min. Następnie wyjąć ciasto i wystudzić je na blacie, po czym włożyć na noc do lodówki.
Po wystudzeniu, rozpuścić ok. 2
tabliczek białej czekolady i pokryć wierzch ciasta.
Pysznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :) Mniam...
OdpowiedzUsuńKasza manna, serek Bieluch- ciekawe składniki. Ciekawa jestem efektu. Wyobrażam sobie, że było pysznie i ciasto było wilgotne, jak na serniczek przystało.
OdpowiedzUsuń