Przejdź do głównej zawartości

Sernik z malinami i brzoskwiniami



                Już prawie połowa lata za nami, a my dalej możemy cieszyć się dostępem do świeżych owoców i warzyw. Nie ma nic lepszego, niż przygotowanie ciasta z sezonowych owoców. Dziś przepis na tradycyjny sernik na czekoladowym spodzie w towarzystwie królowych lata- malin i brzoskwiń. Sernik jest lekki i łatwy w przygotowaniu. Zrezygnowałam z dużej ilości masła, jajek czy tłustych serów, by nadać mu nieco kremowej i delikatnej konsystencji. Ciasto wprost idealne na letnie upalne dni.
               
                Składniki na kakaowy spód: 

  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ½ szkl. ksylitolu lub cukru
  • 80g masła


Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia umieścić w misce. Dodać ksylitol oraz zimne masło i wszystko dokładnie wymieszać. Wbić jajko i dokładnie zagnieść ciasto. Większą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy ( u mnie śr. 20cm), a resztę odłożyć do lodówki.

Składniki na sernik:

  • 500g chudego twarogu
  • 300g serka twarogowego Bieluch
  • ½ szkl. ksylitolu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1łyżeczka ekstraktu waniliowego


Ser zmiksować z twarożkami. Dodać cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt oraz budyń i znów zmiksować. Pod koniec miksowania wbić dwa jajka.
Gotową masę przelać na wyłożoną ciastem tortownicę. Ułożyć maliny oraz pokrojone w cząstki brzoskwinie. Wyjąć resztkę ciasta z lodówki i poskubać na wierzch owoców. Całość piec ok. 40/45 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Po dokładnym wystudzeniu wstawić na ok. 1h do lodówki.

Sernik z malinami i brzoskwiniami


Komentarze

  1. Uwielbiam serniki, a ten wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny serniczek :) A to ciasto na wierzchu pewnie cudownie chrupiące... super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim serniczkiem to się poczęstuje

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest przepis z kwestii smaku....
    https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-malinami-i-brzoskwiniami
    zmieniłaś tylko proporcje i cukier na ksylitol :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż nie, w moim przepisie specjalnie wykorzystuję ser twarogowy i serek Bieluch. Zważ na to że przepis na sernik jest dosyć specyficzny i żeby wyszedł musi zawierać pewne charakterystyczne dla tego ciasta składniki, ktore beda powtarzać się w wiekszosci przepisów.

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr