Przejdź do głównej zawartości

Maślana pizza proscutto z rukolą



Z maślaną pizzą spotkałam się po raz pierwszy w jednej z warszawskich pizzerii na Żoliborzu. Nigdy wcześniej nie jadłam kruchego, delikatnego ciasta o wyraźnym aromacie masła. Zawsze chciałam powtórzyć coś takiego w domu, jednak nie wiedziałam jakich użyć do tego proporcji. Postanowiłam eksperymentować i osiągnęłam przybliżony cel.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej typ 550
  • 15g drożdży
  • 120ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 80g masła (roztopionego, pozbawionego białej piany)


Mleko podgrzać, rozpuścić w nim łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dodać drożdże. W misce umieścić połowę mąki i wlać do niej zaczyn z drożdży, wymieszać łyżką. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję dodać roztopione i lekko ostudzone masło oraz resztę mąki. Konsystencja ciasta powinna być lekko wilgotna, plastyczna i na pewno nietwarda. Jeśli ciasto robi się zbyt gęste i zbite, dolejcie ciepłej wody. Ma być podatne i łatwe do wałkowania.
Na blachę wyłożyć papier i umieścić na nim kulkę z ciasta. Rozwałkować na ulubioną grubość. Im cieńsza pizza, tym będzie bardziej krucha. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30/40 min.

Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka cukru


Czosnek rozgnieść na rozgrzaną oliwę. Lekko podsmażyć. Dodać przyprawy oraz puszkę pomidorów. Gotować ok. 15min.

Na wierzch placków rozsmarować sos pomidorowy. Zetrzeć ulubiony ser – u mnie cheddar – i położyć składniki. W mojej pizzy znalazły się suszone pomidory i szynka parmeńska. Całość piec ok. 15 min w temp. 180st C. Po upieczeniu,dodać rukolę.

Maślana pizza proscutto z rukolą

Maślana pizza proscutto z rukolą

Maślana pizza proscutto z rukolą


Komentarze

  1. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale czuję, że smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem smaku tego maślanego ciasta. Dodatki- zupełnie jak z listy moich ulubionych. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie ciasto dość nietypowe, chyba warto wypróbować :).

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …