Z maślaną pizzą spotkałam się po
raz pierwszy w jednej z warszawskich pizzerii na Żoliborzu. Nigdy wcześniej nie
jadłam kruchego, delikatnego ciasta o wyraźnym aromacie masła. Zawsze chciałam
powtórzyć coś takiego w domu, jednak nie wiedziałam jakich użyć do tego proporcji.
Postanowiłam eksperymentować i osiągnęłam przybliżony cel.
Składniki:
- 400g mąki pszennej typ 550
- 15g drożdży
- 120ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 80g masła (roztopionego, pozbawionego białej piany)
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim łyżeczkę
cukru i szczyptę soli. Dodać drożdże. W misce umieścić połowę mąki i wlać do
niej zaczyn z drożdży, wymieszać łyżką. Gdy ciasto osiągnie jednolitą
konsystencję dodać roztopione i lekko ostudzone masło oraz resztę mąki.
Konsystencja ciasta powinna być lekko wilgotna, plastyczna i na pewno nietwarda.
Jeśli ciasto robi się zbyt gęste i zbite, dolejcie ciepłej wody. Ma być podatne
i łatwe do wałkowania.
Na blachę wyłożyć papier i umieścić na nim kulkę z ciasta. Rozwałkować na ulubioną grubość. Im cieńsza pizza, tym będzie bardziej krucha. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30/40 min.
Na blachę wyłożyć papier i umieścić na nim kulkę z ciasta. Rozwałkować na ulubioną grubość. Im cieńsza pizza, tym będzie bardziej krucha. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30/40 min.
Składniki na sos pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano
- 1 łyżeczka cukru
Czosnek rozgnieść na rozgrzaną
oliwę. Lekko podsmażyć. Dodać przyprawy oraz puszkę pomidorów. Gotować ok.
15min.
Na wierzch placków rozsmarować
sos pomidorowy. Zetrzeć ulubiony ser – u mnie cheddar – i położyć składniki. W
mojej pizzy znalazły się suszone pomidory i szynka parmeńska. Całość piec ok.
15 min w temp. 180st C. Po upieczeniu,dodać rukolę.
Takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale czuję, że smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku tego maślanego ciasta. Dodatki- zupełnie jak z listy moich ulubionych. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciasto dość nietypowe, chyba warto wypróbować :).
OdpowiedzUsuń