Przejdź do głównej zawartości

Pieczona wołowina



Nie lubię wołowiny, dlatego nie często przygotowuję ją w swojej kuchni. Wczoraj naszła mnie nagła ochota na jakieś dobre mięso, a jak wiadomo, wołowinie nie można odmówić statusu jednego z lepszych mięs. Postanowiłam wydobyć jej charakterystyczny aromat stawiając na słodkawość marynaty. Wykorzystałam do tego sos sojowy, Worcestershire oraz pęczek świeżych ziół. Jeśli obiad miał otrzeć się niemal o wykwintność, to uzupełniłam go zawsze świetnymi i pasującymi do mięs – kluskami śląskimi. Skromnie mówiąc, smak, miękkość, soczystość i aromat mięsa powalił mnie na tyle, że zmieniłam zdanie co do wołowiny. Zaskoczyłam samą siebie, brawo ja.

Składniki:

  • 500g polędwicy wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 połówka małej pory
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pół czerwonej papryki
  • świeży tymianek, rozmaryn
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • przyprawy: wędzona papryka, sól, pieprz


                Piekarnik ustawić na 180st. C. Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką. Na wierzch rozsmarować musztardę. Marchew, pora oraz cebulę pokroić na mniejsze kawałki. To samo z selerem i pietruszką. Wszystkie warzywa wrzucić do rękawa pieczeniowego, dodać czosnek oraz ok. pół szklanki wody. Na warzywach ułożyć mięso, polać go obydwoma sosami oraz dodać gałązki rozmarynu i tymianku. Piec ok. 3h 30min/4h. Im dłużej tym lepiej, mięso będzie idealnie miękkie.
  

Składniki na kluski śląskie:

  • 3 duże ziemniaki
  • 3 lub 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko


                Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odcedzić nadmiar wody i zgnieść na puree (nie dodawać żadnego masła, mleka, śmietany). Odstawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu, ziemniaki przełożyć do miski i wyrównać ich powierzchnię. Podzielić masę na cztery części. Z jednej części wyżłobić dziurę i wsypać dwie mąki (do równości z powierzchnią pozostałych ziemniaków) oraz wbić jajko. W taki sposób dowiemy się ile dokładnie potrzebujemy mąki. Wszystko dokładnie zagnieść, aby uzyskać jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie się zbyt kleić, można podsypać mąką. Pamiętajcie im więcej mąki, tym twardsze będą kluski. Ja wolę je w delikatniejszej, miększej wersji.
Z masy tworzyć kulki które, w ostatnim etapie należy nieco ugnieść dłonią i palcem wyżłobić dziurę. Gotować w osolonej wodzie, aż do ich wypłynięcia (po wypłynięciu jeszcze przez ok.2min).

Wołowina w słodkiej marynacie

Pieczona wołowina

Pieczona wołowina





Komentarze

  1. Wołowince nigdy nie powiem nie :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brawo Ty! Wołowina to również nie moje ulubione mięso, ale dobrze zrobiona warta jest grzechu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakładam, że specjalnie tak pokroiłaś mięsko, żeby było widać jego strukturę. Przepis bardzo mi się podoba, ale czy mięsko nie wyszło zbyt suche? Widzę, że na talerzu znalazł się jakiś sos, ale w niewielkiej ilości. Pytam, bo polędwicę piekłam chyba raz w życiu i ją przesuszyłam właśnie. Od tamtej pory jedynie smażę lub duszę. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso piekło się w wywarze, który stworzył się z warzyw ;) było bardzo miękkie, po to tak dlugo bylo w piekarniku. Nie nacinalam go, samo popękało bo gora nie byla bezposrednio w bulionie, jednak nie na tyle by stworzył się efekt nieprzyjemnej skorupy :) poledwice tez kiedys zniszczyłam, bo za dlugo ja smazylam ale z wolowina jest odwrotnie. Im dluzej tym lepiej ;) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź. Zatem wypróbuję Twoją wersję, bo jest smakowicie zachęcająca :) Pozdrawiam

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …