Przejdź do głównej zawartości

Pieczona wołowina



Nie lubię wołowiny, dlatego nie często przygotowuję ją w swojej kuchni. Wczoraj naszła mnie nagła ochota na jakieś dobre mięso, a jak wiadomo, wołowinie nie można odmówić statusu jednego z lepszych mięs. Postanowiłam wydobyć jej charakterystyczny aromat stawiając na słodkawość marynaty. Wykorzystałam do tego sos sojowy, Worcestershire oraz pęczek świeżych ziół. Jeśli obiad miał otrzeć się niemal o wykwintność, to uzupełniłam go zawsze świetnymi i pasującymi do mięs – kluskami śląskimi. Skromnie mówiąc, smak, miękkość, soczystość i aromat mięsa powalił mnie na tyle, że zmieniłam zdanie co do wołowiny. Zaskoczyłam samą siebie, brawo ja.

Składniki:

  • 500g polędwicy wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 połówka małej pory
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pół czerwonej papryki
  • świeży tymianek, rozmaryn
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • przyprawy: wędzona papryka, sól, pieprz


                Piekarnik ustawić na 180st. C. Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką. Na wierzch rozsmarować musztardę. Marchew, pora oraz cebulę pokroić na mniejsze kawałki. To samo z selerem i pietruszką. Wszystkie warzywa wrzucić do rękawa pieczeniowego, dodać czosnek oraz ok. pół szklanki wody. Na warzywach ułożyć mięso, polać go obydwoma sosami oraz dodać gałązki rozmarynu i tymianku. Piec ok. 3h 30min/4h. Im dłużej tym lepiej, mięso będzie idealnie miękkie.
  

Składniki na kluski śląskie:

  • 3 duże ziemniaki
  • 3 lub 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko


                Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odcedzić nadmiar wody i zgnieść na puree (nie dodawać żadnego masła, mleka, śmietany). Odstawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu, ziemniaki przełożyć do miski i wyrównać ich powierzchnię. Podzielić masę na cztery części. Z jednej części wyżłobić dziurę i wsypać dwie mąki (do równości z powierzchnią pozostałych ziemniaków) oraz wbić jajko. W taki sposób dowiemy się ile dokładnie potrzebujemy mąki. Wszystko dokładnie zagnieść, aby uzyskać jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie się zbyt kleić, można podsypać mąką. Pamiętajcie im więcej mąki, tym twardsze będą kluski. Ja wolę je w delikatniejszej, miększej wersji.
Z masy tworzyć kulki które, w ostatnim etapie należy nieco ugnieść dłonią i palcem wyżłobić dziurę. Gotować w osolonej wodzie, aż do ich wypłynięcia (po wypłynięciu jeszcze przez ok.2min).

Wołowina w słodkiej marynacie

Pieczona wołowina

Pieczona wołowina





Komentarze

  1. Wołowince nigdy nie powiem nie :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brawo Ty! Wołowina to również nie moje ulubione mięso, ale dobrze zrobiona warta jest grzechu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakładam, że specjalnie tak pokroiłaś mięsko, żeby było widać jego strukturę. Przepis bardzo mi się podoba, ale czy mięsko nie wyszło zbyt suche? Widzę, że na talerzu znalazł się jakiś sos, ale w niewielkiej ilości. Pytam, bo polędwicę piekłam chyba raz w życiu i ją przesuszyłam właśnie. Od tamtej pory jedynie smażę lub duszę. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso piekło się w wywarze, który stworzył się z warzyw ;) było bardzo miękkie, po to tak dlugo bylo w piekarniku. Nie nacinalam go, samo popękało bo gora nie byla bezposrednio w bulionie, jednak nie na tyle by stworzył się efekt nieprzyjemnej skorupy :) poledwice tez kiedys zniszczyłam, bo za dlugo ja smazylam ale z wolowina jest odwrotnie. Im dluzej tym lepiej ;) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź. Zatem wypróbuję Twoją wersję, bo jest smakowicie zachęcająca :) Pozdrawiam

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr