Tegoroczna jesień nie kojarzy nam
się z tradycyjnymi kolorowymi drzewami, pomarańczowym słońcem i spadającymi
kasztanami. Pada od kilku dni, a szara pogoda zmusza do sięgania po
rozgrzewające herbaty. Dobrze, że są jeszcze skarby tej pory roku, które możemy
dostać w każdym lepszym warzywniaku i supermarkecie. Osobiście zagustowałam w
śliwkach. Dodaję je do owsianki, jem na surowo, nie mówiąc już o
wykorzystywaniu przy wypiekach. Sernik ze śliwkami, to wprost idealny pomysł na
jesienny wieczór w towarzystwie kubka gorącej imbirowej herbaty.
Składniki:
- 500g sera twarogowego
- 3 opakowania twarożku domowego Grani (od Piątnicy)
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 jajka
- kilka kropel ekstraktu waniliowego/ cukier wanilinowy
- 1/3 szkl. cukru
- 1 opakowanie budyniu
- kilka herbatników na dno tortownicy
- 6-7 śliwek
- 1 kisiel truskawkowy
Piekarnik
ustawić na 180st. C, a na jego dno wstawić blaszkę wypełnioną wodą. W piekarniku
utworzy się para, dzięki której sernik nie będzie pękać.
Cukier utrzeć z jajkami. Dodać ser i twarożek i wszystko zmiksować. Wsypać budyń, kaszę manną, ekstrakt i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki. Wlać do tortownicy, w której poukładaliśmy herbatniki. Piec przez 20min w temp. 180st C.
Cukier utrzeć z jajkami. Dodać ser i twarożek i wszystko zmiksować. Wsypać budyń, kaszę manną, ekstrakt i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki. Wlać do tortownicy, w której poukładaliśmy herbatniki. Piec przez 20min w temp. 180st C.
Śliwki pozbawić pestek i pokroić
w ćwiartki. Pół szklanki wody wlać do garnka i zagotować, a w drugiej połowie
szklanki wody rozpuścić kisiel. Przelać go do wrzącej wody i dokładnie wymieszać.
Dodać śliwki i jeszcze raz połączyć składniki. Po upływie 20min pieczenia
sernika, kisiel ze śliwkami umieścić na wierzchu ciasta. Zmniejszyć temperaturę
piekarnika do 160st. C i piec go jeszcze przez 1h. Wystudzić.
![]() |
Wygląda na genialnie wilgotny i puszysty! Super kuszący sernik! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Ten wygląda obłędnie smacznie :)
OdpowiedzUsuń