Przejdź do głównej zawartości

Sernik ze śliwkami



Tegoroczna jesień nie kojarzy nam się z tradycyjnymi kolorowymi drzewami, pomarańczowym słońcem i spadającymi kasztanami. Pada od kilku dni, a szara pogoda zmusza do sięgania po rozgrzewające herbaty. Dobrze, że są jeszcze skarby tej pory roku, które możemy dostać w każdym lepszym warzywniaku i supermarkecie. Osobiście zagustowałam w śliwkach. Dodaję je do owsianki, jem na surowo, nie mówiąc już o wykorzystywaniu przy wypiekach. Sernik ze śliwkami, to wprost idealny pomysł na jesienny wieczór w towarzystwie kubka gorącej imbirowej herbaty.

Składniki: 

  • 500g sera twarogowego
  • 3 opakowania twarożku domowego Grani (od Piątnicy)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego/ cukier wanilinowy
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 opakowanie budyniu
  • kilka herbatników na dno tortownicy
  • 6-7 śliwek
  • 1 kisiel truskawkowy


                Piekarnik ustawić na 180st. C, a na jego dno wstawić blaszkę wypełnioną wodą. W piekarniku utworzy się para, dzięki której sernik nie będzie pękać.
Cukier utrzeć z jajkami. Dodać ser i twarożek i wszystko zmiksować. Wsypać budyń, kaszę manną, ekstrakt i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki. Wlać do tortownicy, w której poukładaliśmy herbatniki. Piec przez 20min w temp. 180st C.
Śliwki pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki. Pół szklanki wody wlać do garnka i zagotować, a w drugiej połowie szklanki wody rozpuścić kisiel. Przelać  go do wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać śliwki i jeszcze raz połączyć składniki. Po upływie 20min pieczenia sernika, kisiel ze śliwkami umieścić na wierzchu ciasta. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160st. C i piec go jeszcze przez 1h. Wystudzić. 

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Komentarze

  1. Wygląda na genialnie wilgotny i puszysty! Super kuszący sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki. Ten wygląda obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat