Przejdź do głównej zawartości

Sernik ze śliwkami



Tegoroczna jesień nie kojarzy nam się z tradycyjnymi kolorowymi drzewami, pomarańczowym słońcem i spadającymi kasztanami. Pada od kilku dni, a szara pogoda zmusza do sięgania po rozgrzewające herbaty. Dobrze, że są jeszcze skarby tej pory roku, które możemy dostać w każdym lepszym warzywniaku i supermarkecie. Osobiście zagustowałam w śliwkach. Dodaję je do owsianki, jem na surowo, nie mówiąc już o wykorzystywaniu przy wypiekach. Sernik ze śliwkami, to wprost idealny pomysł na jesienny wieczór w towarzystwie kubka gorącej imbirowej herbaty.

Składniki: 

  • 500g sera twarogowego
  • 3 opakowania twarożku domowego Grani (od Piątnicy)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego/ cukier wanilinowy
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 opakowanie budyniu
  • kilka herbatników na dno tortownicy
  • 6-7 śliwek
  • 1 kisiel truskawkowy


                Piekarnik ustawić na 180st. C, a na jego dno wstawić blaszkę wypełnioną wodą. W piekarniku utworzy się para, dzięki której sernik nie będzie pękać.
Cukier utrzeć z jajkami. Dodać ser i twarożek i wszystko zmiksować. Wsypać budyń, kaszę manną, ekstrakt i jeszcze raz dokładnie połączyć składniki. Wlać do tortownicy, w której poukładaliśmy herbatniki. Piec przez 20min w temp. 180st C.
Śliwki pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki. Pół szklanki wody wlać do garnka i zagotować, a w drugiej połowie szklanki wody rozpuścić kisiel. Przelać  go do wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać śliwki i jeszcze raz połączyć składniki. Po upływie 20min pieczenia sernika, kisiel ze śliwkami umieścić na wierzchu ciasta. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160st. C i piec go jeszcze przez 1h. Wystudzić. 

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Komentarze

  1. Wygląda na genialnie wilgotny i puszysty! Super kuszący sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki. Ten wygląda obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…