Przejdź do głównej zawartości

Serowa tarta z mango



Miał być malinowy tort, a wyszła serowa tarta z żółtą żelką. Wszystko przez to, że w markecie zaserwowali partię świeżych, dojrzałych mango – aż żal było ich nie wziąć, a później pomysł na deser przyszedł już sam.
Niezwykle maślane i kruche ciasto, lekki budyniowy twaróg i orzeźwiająca słodycz mango, to ciasto to czysta poezja…

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • 30ml wody

                Mąkę przesiać do miski i dodać pokrojone masło. Najlepiej żeby było zimne, bo wtedy łatwiej uformuje się z niego konsystencje kruszonki. Dodać cukier i wodę, wszystko dokładnie wyrobić i odstawić do schłodzenia na ok. 1h.
Po tym czasie, rozwałkować między pergaminem, żeby ciasto nie przywierało do wałka i wyłożyć na tortownicę lub tartownicę. Pamiętajcie o wyklejeniu boków tarty.

                Składniki na sernik:

  • 500g twarogu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 jajka         

                Jajka ubić z cukrem, dodawać po łyżce ser i jogurt grecki. Po dokładnym wymieszaniu, połączyć resztę składników. Gotową masę wylać na wierzch maślanego ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 50min w temp. 180st. C. Sernik musi być ścięty, ale gdy widzicie, że zaczyna się przypalać, przykryjcie go folią aluminiową.

                Składniki na żelkę mango:

  • 1 mango
  • 1 galaretka cytrynowa/egzotyczne owoce
  • 1 łyżka żelatyny


                Mango obrać i zblendować na gładką masę. Wstawić do garnka i lekko podgrzać. Nie zagotowywać. Wsypać galaretkę i żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się żelujących składników. Odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Po czasie wylać na ostudzoną tartę. Wstawić do lodówki na całą noc.

Serowa tarta z mango

Serowa tarta z mango

Serowa tarta z mango

Serowa tarta z mango

Serowa tarta z mango




Komentarze

  1. Bardzo apetyczna tarta, no i ten kolorek - super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernika z mango jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię mango, a że w lidlu było w promocji, więc zapasik zrobiłam. Również upiekłam sernik i przygotowywałam codziennie różne desery z mango w roli głównej:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr