Przejdź do głównej zawartości

Serowa tarta z mango



Miał być malinowy tort, a wyszła serowa tarta z żółtą żelką. Wszystko przez to, że w markecie zaserwowali partię świeżych, dojrzałych mango – aż żal było ich nie wziąć, a później pomysł na deser przyszedł już sam.
Niezwykle maślane i kruche ciasto, lekki budyniowy twaróg i orzeźwiająca słodycz mango, to ciasto to czysta poezja…

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • 30ml wody

                Mąkę przesiać do miski i dodać pokrojone masło. Najlepiej żeby było zimne, bo wtedy łatwiej uformuje się z niego konsystencje kruszonki. Dodać cukier i wodę, wszystko dokładnie wyrobić i odstawić do schłodzenia na ok. 1h.
Po tym czasie, rozwałkować między pergaminem, żeby ciasto nie przywierało do wałka i wyłożyć na tortownicę lub tartownicę. Pamiętajcie o wyklejeniu boków tarty.

                Składniki na sernik:

  • 500g twarogu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 jajka         

                Jajka ubić z cukrem, dodawać po łyżce ser i jogurt grecki. Po dokładnym wymieszaniu, połączyć resztę składników. Gotową masę wylać na wierzch maślanego ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 50min w temp. 180st. C. Sernik musi być ścięty, ale gdy widzicie, że zaczyna się przypalać, przykryjcie go folią aluminiową.

                Składniki na żelkę mango:

  • 1 mango
  • 1 galaretka cytrynowa/egzotyczne owoce
  • 1 łyżka żelatyny


                Mango obrać i zblendować na gładką masę. Wstawić do garnka i lekko podgrzać. Nie zagotowywać. Wsypać galaretkę i żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się żelujących składników. Odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Po czasie wylać na ostudzoną tartę. Wstawić do lodówki na całą noc.

Serowa tarta z mango

Serowa tarta z mango

Serowa tarta z mango

Serowa tarta z mango

Serowa tarta z mango




Komentarze

  1. Bardzo apetyczna tarta, no i ten kolorek - super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernika z mango jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię mango, a że w lidlu było w promocji, więc zapasik zrobiłam. Również upiekłam sernik i przygotowywałam codziennie różne desery z mango w roli głównej:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…