Przejdź do głównej zawartości

Curry z brzoskwinią



                Curry to danie, które mogłabym jeść codziennie bez żadnych ograniczeń. Uwielbiam mocne połączenia przypraw, nadające wyraz i charakter potrawie. Połączenie słodyczy sosu wraz z jej pikantnym akcentem, to wszystko składa się na efektowny i bardzo prosty obiad. Wielokrotnie łączyłam wytrawność potrawy z takimi składnikami jak mango, czy ananas. Dziś padło na brzoskwinie. Muszę przyznać, że były one strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 500g mięsa z udek kurczaka/piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 4 brzoskwinie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki pasty żółte curry
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, pieprzu cayenne


                Na patelni rozgrzać oliwę i dodać mięso z kurczaka. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Zalać mlekiem kokosowym. Przyprawić solą, pieprzem, pastą curry i papryką. Chwilę podgotować. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, dodać pokrojoną paprykę i chwilę poddusić. Papryka nie może być za miękka. Na koniec wrzucić brzoskwinie i gotować przez kolejne 2/3min.
Moja wersja curry została podana z makaronem ryżowym z Tapioką. Wyraźny smak zielonej herbaty sprawił, że danie smakowało niezwykle egzotycznie. Oczywiście można je serwować z ryżem.

Chciałam niezwykle podziękować House of Asia, za ich smakowite produkty, które zainspirowały mnie do gotowania w stylu orientalnym. Dzięki Wam, uwielbiam tę kuchnię jeszcze bardziej 😍


Curry z brzoskwinią
Curry z brzoskwinią


Curry z brzoskwinią

Komentarze

  1. Ciekawa i na pewno smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym. Ostatnio staram się jadać tylko mięso drobiowe, więc szukam inspiracji, by klasyczne potrawy na się nie znudziły. Skorzystam z Twojego przepisu na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …