Przejdź do głównej zawartości

Curry z brzoskwinią



                Curry to danie, które mogłabym jeść codziennie bez żadnych ograniczeń. Uwielbiam mocne połączenia przypraw, nadające wyraz i charakter potrawie. Połączenie słodyczy sosu wraz z jej pikantnym akcentem, to wszystko składa się na efektowny i bardzo prosty obiad. Wielokrotnie łączyłam wytrawność potrawy z takimi składnikami jak mango, czy ananas. Dziś padło na brzoskwinie. Muszę przyznać, że były one strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 500g mięsa z udek kurczaka/piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 4 brzoskwinie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki pasty żółte curry
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, pieprzu cayenne


                Na patelni rozgrzać oliwę i dodać mięso z kurczaka. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Zalać mlekiem kokosowym. Przyprawić solą, pieprzem, pastą curry i papryką. Chwilę podgotować. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, dodać pokrojoną paprykę i chwilę poddusić. Papryka nie może być za miękka. Na koniec wrzucić brzoskwinie i gotować przez kolejne 2/3min.
Moja wersja curry została podana z makaronem ryżowym z Tapioką. Wyraźny smak zielonej herbaty sprawił, że danie smakowało niezwykle egzotycznie. Oczywiście można je serwować z ryżem.

Chciałam niezwykle podziękować House of Asia, za ich smakowite produkty, które zainspirowały mnie do gotowania w stylu orientalnym. Dzięki Wam, uwielbiam tę kuchnię jeszcze bardziej 😍


Curry z brzoskwinią
Curry z brzoskwinią


Curry z brzoskwinią

Komentarze

  1. Ciekawa i na pewno smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym. Ostatnio staram się jadać tylko mięso drobiowe, więc szukam inspiracji, by klasyczne potrawy na się nie znudziły. Skorzystam z Twojego przepisu na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr