Przejdź do głównej zawartości

Jaglanka ze smażonym jabłkiem

     Skoro nasze ciepłe dni są policzone, od rana atakuje nas mgła, a nieprzyjemne przeziębienie puka do drzwi, to ja mam na to receptę...

     Kasza jaglana uznawana jest za kaszę leczniczą. Dzięki swym właściwościom wspomaga walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych. Nie do końca traktuję ją jako główny lek na moje schorowane zatoki, ale nadaje się idealnie na rozpoczęcie dnia.
Połączyłam ją ze smażonym na maśle jabłkiem, cynamonem, startym imbirem oraz rozgniecionym goździkiem. Dla wielbicieli cukru i wszystkiego słodkiego, proponuję wzbogacić danię o łyżeczkę miodu.
Miły akcent na rozpoczęcie jesiennego, październikowego czwartku...


Składniki:
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 goździki
  • 2 cm startego imbiru
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

     Kaszę jaglaną ugotować w wodzie przez 15min. Można przyrządzić ją też w mleku, ale należy kontrolować jego poziom, gdyż kasza wpija go do środka.
Na patelni rozpuścić masło i dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Posypać cynamonem, imbirem i rozgniecionym goździkiem. Smażyć na złoty kolor. Ugotowaną kaszę dodać na patelnię i wszystko dokładnie przysmażyć. Serwować z łyżką gęstego jogurtu.



Jaglanka ze smażonym jabłkiem
Jaglanka ze smażonym jabłkiem

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …