Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w sezamie z mango curry



Ostatnio brakuje mi kolorów, dlatego zbyt często decyduję się na serwowanie ich w postaci potraw. Aby ożywić nieco swój talerz, po raz kolejny proponuję skorzystać z przepisu na curry, tym razem z mango. Kurczaka jednak postanowiłam „wyciągnąć” z sosu i przedstawić go w indywidualnej wersji w panierce z sezamu. Wykorzystanie orzeźwiającej trawy cytrynowej, limonki, słodkiego mango oraz ostrej pasty curry nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Mogę zastrzec, że wyjątkowy tajski smak w naszej kuchni, przepędzi niejedną jesienną chandrę.

Składniki na sos:

  • 2 szalotki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 2szt. trawy cytrynowej
  • świeża kolendra
  • 4 łyżeczki pasty żółtej curry
  • sok z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm startego imbiru
*dodatkowo można jeszcze doprawić  solą, chilii lub suszonymi liśćmi limonki

Szalotkę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Dodać pastę curry, przyprawy, starty imbir, czosnek i wciąż podsmażać przez kolejną minutę. Wlać mleko kokosowe i lekko podgotować. Trawę pokroić na małe kawałeczki (kroić pod skosem) i dodać do mleka. Mango obrać i podzielić na plastry. Ułożyć na patelni, polać sokiem z limonki i lekko zagotować. Nie za długo, żeby nie zrobiło się zbyt miękkie i rozpadające się. Posypać posiekaną kolendrą. Odstawić patelnię z palnika.

Składniki na kurczaka:

  • 300g piersi kurczaka
  • opakowanie sezamu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • starty imbir
  • 1 ząbek czosnku

Kurczaka pokroić na paski. Przygotować marynatę: jajko roztrzepać, dodać sos sojowy, imbir, czosnek i wymieszać. Kurczaka moczyć w marynacie i w osobnej misce, obtoczyć w sezamie. Ułożyć na ruszcie w piekarniku lub smażyć na oleju. Jeśli wybieracie wersje fit, piekarnik nagrzać do 180st. C i piec kurczaka do złotego koloru.

Danie idealnie komponuje się z makaronem ryżowym bądź z ryżem basmati. Ja do swojej potrawy dodałam również suszone liście limonki, które można dosypać do curry lub bezpośrednio na potrawę.

Kurczak w sezamie z mango curry

Kurczak w sezamie z curry

Kurczak w sezamie z curry

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr