Ostatnio brakuje mi kolorów,
dlatego zbyt często decyduję się na serwowanie ich w postaci potraw. Aby ożywić
nieco swój talerz, po raz kolejny proponuję skorzystać z przepisu na curry, tym
razem z mango. Kurczaka jednak postanowiłam „wyciągnąć” z sosu i przedstawić go
w indywidualnej wersji w panierce z sezamu. Wykorzystanie orzeźwiającej trawy
cytrynowej, limonki, słodkiego mango oraz ostrej pasty curry nadaje potrawie
niepowtarzalnego charakteru. Mogę zastrzec, że wyjątkowy tajski smak w naszej
kuchni, przepędzi niejedną jesienną chandrę.
Składniki na sos:
- 2 szalotki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 duże dojrzałe mango
- 2szt. trawy cytrynowej
- świeża kolendra
- 4 łyżeczki pasty żółtej curry
- sok z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2cm startego imbiru
Szalotkę pokroić w piórka,
podsmażyć na patelni. Dodać pastę curry, przyprawy, starty imbir, czosnek i
wciąż podsmażać przez kolejną minutę. Wlać mleko kokosowe i lekko podgotować.
Trawę pokroić na małe kawałeczki (kroić pod skosem) i dodać do mleka. Mango
obrać i podzielić na plastry. Ułożyć na patelni, polać sokiem z limonki i lekko
zagotować. Nie za długo, żeby nie zrobiło się zbyt miękkie i rozpadające się.
Posypać posiekaną kolendrą. Odstawić patelnię z palnika.
Składniki na kurczaka:
- 300g piersi kurczaka
- opakowanie sezamu
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- starty imbir
- 1 ząbek czosnku
Kurczaka pokroić na paski.
Przygotować marynatę: jajko roztrzepać, dodać sos sojowy, imbir, czosnek i
wymieszać. Kurczaka moczyć w marynacie i w osobnej misce, obtoczyć w sezamie.
Ułożyć na ruszcie w piekarniku lub smażyć na oleju. Jeśli wybieracie wersje fit,
piekarnik nagrzać do 180st. C i piec kurczaka do złotego koloru.
Danie idealnie komponuje się z makaronem ryżowym bądź z ryżem basmati. Ja do swojej potrawy dodałam również suszone liście limonki, które można dosypać do curry lub bezpośrednio na potrawę.
Bardzo apetyczna propozycja i moje smaki ulubione :) Super!
OdpowiedzUsuńJak apetycznie! Taki kurczak bardzo by mi smakował!
OdpowiedzUsuńahhhh.... głodna jestem ;(
OdpowiedzUsuńSmakowita propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuń