W ogrodzie moich rodziców można
spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy
nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe
ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają
wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy
innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i
bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie,
ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru,
karmelu i wszystkiego przesłodkiego.
Składniki na ciasto:
Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty.
- 3 szkl. mąki
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 100g masła
- 4 garści orzechów włoskich
Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt
oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na
trzy części. Jedną część wyłożyć na blaszkę i piec w 180st. C ok. 10/15min (na
złoty kolor). Dwie części wyłożyć na dwie blachy i wysypać po dwie garści
orzechów. Piec również po ok. 10/15min. Odłożyć do wystygnięcia.
Składniki
na masę:
- 1litr mleka
- 1 szkl. kaszy manny
- 3/4 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200g masła
- 1 słoik konfitury/powideł
Ponad połowę kartonu mleka wlać do garnka i połączyć z
cukrami i masłem, podgrzać. Pozostałą część mleka wymieszać z kaszą i dodać do wrzącego
mleka. Mieszać intensywnie, aby nie powstały grudki.
Na pierwszy blat ciasta wylać ¾ masy grysikowej i nałożyć
blat bez orzechów. Wyłożyć konfiturę i pozostałą część kaszy manny. Na wierzch
ciasta umieścić ostatni blat orzechami do góry. Odstawić do wystygnięcia.
Jak każdy miodownik lub orzechowiec, ciasto jest najlepsze na następny dzień :)
Jak każdy miodownik lub orzechowiec, ciasto jest najlepsze na następny dzień :)
Takie ciasto to rewelacja :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealne :)
Idealne na jesień :)
UsuńUwielbiam wszystkie ciasta z orzechami 😊 Twoje wygląda pysznie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńTeż jestem amatorką orzechowych ciast. Bardzo fajny przepis, zwłaszcza użycie powideł i kaszy manny :)
OdpowiedzUsuńObłędne :) Uwielbiam wszystko co orzechowe :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńProsze podac wielkosc blachy.
OdpowiedzUsuń