Przejdź do głównej zawartości

Orzechowiec



W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego. 

Składniki na ciasto:
Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty.

  • 3 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 100g masła
  • 4 garści orzechów włoskich

Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blaszkę i piec w 180st. C ok. 10/15min (na złoty kolor). Dwie części wyłożyć na dwie blachy i wysypać po dwie garści orzechów. Piec również po ok. 10/15min. Odłożyć do wystygnięcia.

                Składniki na masę:

  • 1litr mleka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g masła
  • 1 słoik konfitury/powideł


Ponad połowę kartonu mleka wlać do garnka i połączyć z cukrami i masłem, podgrzać. Pozostałą część mleka wymieszać z kaszą i dodać do wrzącego mleka. Mieszać intensywnie, aby nie powstały grudki.
Na pierwszy blat ciasta wylać ¾ masy grysikowej i nałożyć blat bez orzechów. Wyłożyć konfiturę i pozostałą część kaszy manny. Na wierzch ciasta umieścić ostatni blat orzechami do góry. Odstawić do wystygnięcia.
Jak każdy miodownik lub orzechowiec, ciasto jest najlepsze na następny dzień :)

Orzechowiec

Orzechowiec

Orzechowiec

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …