Przejdź do głównej zawartości

Sernik kokosowo-orzechowy

Na moim Instagramowym profilu królują serniki. Uwielbiam te ciasta, bo są szybkie w przygotowaniu, są pożywne, zawsze wychodzą i dają niezły wizualny efekt. Ostatnio nie miałam co zrobić z masłem orzechowym, więc postanowiłam go wykorzystać właśnie w połączeniu z twarogiem i kokosem. Ciasto samo w sobie było ciężkie, bardzo zwarte i zapychające. Przebijał się przez nie smak orzechów i prażonych wiórek kokosowych. Kalorii w tym cieście nie jestem w stanie zliczyć, jednak jedna porcja zaspokoi was na cały dzień.
Jeśli chodzi o wybór sera, to ja użyłam twarogu, który okazał się za ciężki do tego ciasta. Szczerze polecam wykorzystanie sera w wiaderku.

Składniki:
  • 1 wiaderko sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • paczka herbatników

Ser przełożyć do miski. Dodać cukier i wszystko zmiksować. Podzielić masę na dwie części. Do jednej części dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię i na jej suchą powierzchnię wysypać wiórki kokosowe. Lekko podprażyć i przełożyć do drugiej części odłożonego twarogu.
Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Podgrzać lekko w mikrofalówce i wlać do masy z orzechów. Wymieszać. To samo zrobić z masą kokosową.
Blachę wyłożyć herbatniki, a następnie wylać na nie twaróg z orzechami. Na wierzch masy wyłożyć drugą warstwę z herbatników i dodać kokosowy ser. Wstawić do lodówki na ok. 2/3h.

Sernik kokosowo-orzechowy

Sernik kokosowo-orzechowy

Sernik kokosowo-orzechowy

Sernik kokosowo-orzechowy



Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr