Przejdź do głównej zawartości

Sernik kokosowo-orzechowy

Na moim Instagramowym profilu królują serniki. Uwielbiam te ciasta, bo są szybkie w przygotowaniu, są pożywne, zawsze wychodzą i dają niezły wizualny efekt. Ostatnio nie miałam co zrobić z masłem orzechowym, więc postanowiłam go wykorzystać właśnie w połączeniu z twarogiem i kokosem. Ciasto samo w sobie było ciężkie, bardzo zwarte i zapychające. Przebijał się przez nie smak orzechów i prażonych wiórek kokosowych. Kalorii w tym cieście nie jestem w stanie zliczyć, jednak jedna porcja zaspokoi was na cały dzień.
Jeśli chodzi o wybór sera, to ja użyłam twarogu, który okazał się za ciężki do tego ciasta. Szczerze polecam wykorzystanie sera w wiaderku.

Składniki:
  • 1 wiaderko sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • paczka herbatników

Ser przełożyć do miski. Dodać cukier i wszystko zmiksować. Podzielić masę na dwie części. Do jednej części dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię i na jej suchą powierzchnię wysypać wiórki kokosowe. Lekko podprażyć i przełożyć do drugiej części odłożonego twarogu.
Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Podgrzać lekko w mikrofalówce i wlać do masy z orzechów. Wymieszać. To samo zrobić z masą kokosową.
Blachę wyłożyć herbatniki, a następnie wylać na nie twaróg z orzechami. Na wierzch masy wyłożyć drugą warstwę z herbatników i dodać kokosowy ser. Wstawić do lodówki na ok. 2/3h.

Sernik kokosowo-orzechowy

Sernik kokosowo-orzechowy

Sernik kokosowo-orzechowy

Sernik kokosowo-orzechowy



Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …