Przejdź do głównej zawartości

Tort makowa panienka



Babcia była od zawsze moim kulinarnym autorytetem. Pamiętam swoje dzieciństwo u niej, to jak piekła drożdżowe bułki i serniki, a do dziś klei tysiące pierogów – dla każdego o innym farszu, nadziewa mięsa oraz tworzy przepyszne urodzinowe torty. Od lat notuje przepisy w zeszytach, które składa w szufladach i szafkach, a jest już ich tyle, że można utworzyć z nich kulinarną bibliotekę. Niedawno obchodziła swoje imieniny, dlatego postanowiłam upiec dla niej coś wyjątkowego. Oczywiście nigdy nie będę, nawet w jednym procencie, takim mistrzem wypiekania tortów jak ona, ale liczy się zmysł i oczywiście jej uśmiech.
Klasyczna, znana i lubiana makowa panienka w wersji okrągłej. Aby ulepszyć smak masy budyniowej, zastąpiłam zwykłe mleko – mlekiem kokosowym. Niezwykle słodkie, aromatyczne i efektowne. Jak najbardziej polecam.

*Składniki na biszkopt:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ¾ szkl. cukru


Białka ubić na sztywno, w ostatniej fazie dodawać cukier i doprowadzić do błyszczącej masy. Stale ubijając, dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser, wsypać mak i wiórki kokosowe i dokładnie połączyć składniki.
Piec 20 min w 180st. C.

Składniki na krem:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 2 budynie śmietankowe Dr Oetker
  • 4 łyżki cukru
  • 2 serki homogenizowane
  • cukier wanilinowy
  • 4 żółtka


Mleko zagotować. W osobnym naczyniu rozpuścić w szklance wody budyń, dodać żółtka, 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy – wymieszać. Do bulgoczącego mleka, wlać masę budyniową i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Serek homogenizowany przełożyć do miski, dodawać po łyżce budyniu i cukru i miksować. Jeżeli masa jest zbyt gęsta i boicie się, że wyleci poza ciasto, dodajcie do masy rozpuszczoną żelatynę.

Makowo- kokosowy biszkopt przekroić na pół. Dolną część posmarować powidłami i wylać 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i wysmarować pozostałą częścią budyniu. Posypać kokosem i odstawić do lodówki.

Tort makowa panienka

Tort makowa panienka
Tort makowa panienka

*przepis na biszkopt pochodzi z bloga Moje Wypieki.
 

Komentarze

  1. W miniony weekend przygotowywałam dla Koleżanki 2 torty. Miałam ochotę biszkopty do jednego z nich upiec właśnie makowe, ale stanęło na tych klasycznych. Bardzo lubię ciasta makowe, a Twój wypiek dla Babci wygląda wspaniale i niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam! Tort z każdym dniem jest coraz lepszy. Bardzo wilgotny, aromatyczny a sama masa robiona na mleku kokosowym, to strzal w dziesiatke ;) robi wrażenie

      Usuń
  2. Jak widzę skład to wiem, że powstało Ci coś pysznego :))

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr