Przejdź do głównej zawartości

Tort makowa panienka



Babcia była od zawsze moim kulinarnym autorytetem. Pamiętam swoje dzieciństwo u niej, to jak piekła drożdżowe bułki i serniki, a do dziś klei tysiące pierogów – dla każdego o innym farszu, nadziewa mięsa oraz tworzy przepyszne urodzinowe torty. Od lat notuje przepisy w zeszytach, które składa w szufladach i szafkach, a jest już ich tyle, że można utworzyć z nich kulinarną bibliotekę. Niedawno obchodziła swoje imieniny, dlatego postanowiłam upiec dla niej coś wyjątkowego. Oczywiście nigdy nie będę, nawet w jednym procencie, takim mistrzem wypiekania tortów jak ona, ale liczy się zmysł i oczywiście jej uśmiech.
Klasyczna, znana i lubiana makowa panienka w wersji okrągłej. Aby ulepszyć smak masy budyniowej, zastąpiłam zwykłe mleko – mlekiem kokosowym. Niezwykle słodkie, aromatyczne i efektowne. Jak najbardziej polecam.

*Składniki na biszkopt:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ¾ szkl. cukru


Białka ubić na sztywno, w ostatniej fazie dodawać cukier i doprowadzić do błyszczącej masy. Stale ubijając, dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser, wsypać mak i wiórki kokosowe i dokładnie połączyć składniki.
Piec 20 min w 180st. C.

Składniki na krem:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 2 budynie śmietankowe Dr Oetker
  • 4 łyżki cukru
  • 2 serki homogenizowane
  • cukier wanilinowy
  • 4 żółtka


Mleko zagotować. W osobnym naczyniu rozpuścić w szklance wody budyń, dodać żółtka, 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy – wymieszać. Do bulgoczącego mleka, wlać masę budyniową i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Serek homogenizowany przełożyć do miski, dodawać po łyżce budyniu i cukru i miksować. Jeżeli masa jest zbyt gęsta i boicie się, że wyleci poza ciasto, dodajcie do masy rozpuszczoną żelatynę.

Makowo- kokosowy biszkopt przekroić na pół. Dolną część posmarować powidłami i wylać 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i wysmarować pozostałą częścią budyniu. Posypać kokosem i odstawić do lodówki.

Tort makowa panienka

Tort makowa panienka
Tort makowa panienka

*przepis na biszkopt pochodzi z bloga Moje Wypieki.
 

Komentarze

  1. W miniony weekend przygotowywałam dla Koleżanki 2 torty. Miałam ochotę biszkopty do jednego z nich upiec właśnie makowe, ale stanęło na tych klasycznych. Bardzo lubię ciasta makowe, a Twój wypiek dla Babci wygląda wspaniale i niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam! Tort z każdym dniem jest coraz lepszy. Bardzo wilgotny, aromatyczny a sama masa robiona na mleku kokosowym, to strzal w dziesiatke ;) robi wrażenie

      Usuń
  2. Jak widzę skład to wiem, że powstało Ci coś pysznego :))

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …