Przejdź do głównej zawartości

Rozgrzewająca zupa z soczewicy



Nadszedł czas na to, by w naszej kuchni zaczęły królować rozgrzewające zupy. Z łatwością taki efekt uzyskamy dzięki dodaniu odpowiednich składników, czyli chilli, pieprz cayenne, imbir czy kurkuma. Nasz organizm powoli próbuje się przystosować do arktycznych temperatur. Z rozżaleniem wychodzimy na zewnątrz, gdzie nie wita nas nic innego jak przenikający zimny wiatr, marznący deszcz czy sypiący śnieg. W takim niesprzyjającym okresie musimy zadbać o nasz organizm, aby był w pełni sprawny i gotowy na tę nierówną walkę z zimą. Dziś pomysł na orientalny smak łączący czerwoną soczewicę, chili, bataty i trawę cytrynową. Nie dość, że rozgrzewa, to przenosi nas w gorący klimat wiecznego słońca i wakacji.

Składniki:

  • 1 batat
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 słoiczek bulionu warzywnego (lub można przygotować  1l rosołu)
  • 1 cebula
  • ½ łodygi pora
  • czosnek (2 ząbki)
  • ¾ szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • pół papryczki chili
  • przyprawy: suszona kolendra, kurkuma, chili, wędzona papryka, oregano
  • 1 łodyga trawy cytrynowej

Cebulę, czosnek oraz pokrojonego w plasterki pora zeszklić na oliwię. Dodać sól, wszystkie przyprawy i lekko podsmażyć, aby wydobyć z nich zawarty aromat. Wsypać soczewicę, dokładnie wszystko wymieszać, po chwili zalać bulionem i zagotować. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki i dodać do zupy. Batata przygotować w kosteczkę, a papryczkę chili i trawę cytrynową w plasterki, również umieścić w zupie. Całość gotować przez ok. 25min. Po czasie, wlać mleko kokosowe i zagotować. Podawać ze świeżą kolendrą lub łyżką jogurtu greckiego.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy
 Rozgrzewająca zupa z soczewicy 

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr