Nadszedł czas na to, by w naszej
kuchni zaczęły królować rozgrzewające zupy. Z łatwością taki efekt uzyskamy
dzięki dodaniu odpowiednich składników, czyli chilli, pieprz cayenne, imbir czy
kurkuma. Nasz organizm powoli próbuje się przystosować do arktycznych
temperatur. Z rozżaleniem wychodzimy na zewnątrz, gdzie nie wita nas nic innego
jak przenikający zimny wiatr, marznący deszcz czy sypiący śnieg. W takim niesprzyjającym
okresie musimy zadbać o nasz organizm, aby był w pełni sprawny i gotowy na tę
nierówną walkę z zimą. Dziś pomysł na orientalny smak łączący czerwoną
soczewicę, chili, bataty i trawę cytrynową. Nie dość, że rozgrzewa, to przenosi
nas w gorący klimat wiecznego słońca i wakacji.
Składniki:
- 1 batat
- 200ml mleka kokosowego
- 1 słoiczek bulionu warzywnego (lub można przygotować 1l rosołu)
- 1 cebula
- ½ łodygi pora
- czosnek (2 ząbki)
- ¾ szkl. czerwonej soczewicy
- 2 duże dojrzałe pomidory
- pół papryczki chili
- przyprawy: suszona kolendra, kurkuma, chili, wędzona papryka, oregano
- 1 łodyga trawy cytrynowej
Cebulę, czosnek oraz pokrojonego
w plasterki pora zeszklić na oliwię. Dodać sól, wszystkie przyprawy i lekko
podsmażyć, aby wydobyć z nich zawarty aromat. Wsypać soczewicę, dokładnie wszystko
wymieszać, po chwili zalać bulionem i zagotować. Pomidory sparzyć i obrać ze
skórki. Pokroić na małe kawałki i dodać do zupy. Batata przygotować w kosteczkę,
a papryczkę chili i trawę cytrynową w plasterki, również umieścić w zupie.
Całość gotować przez ok. 25min. Po czasie, wlać mleko kokosowe i zagotować. Podawać
ze świeżą kolendrą lub łyżką jogurtu greckiego.
Bardzo apetyczna zupka :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń