Przejdź do głównej zawartości

Rozgrzewająca zupa z soczewicy



Nadszedł czas na to, by w naszej kuchni zaczęły królować rozgrzewające zupy. Z łatwością taki efekt uzyskamy dzięki dodaniu odpowiednich składników, czyli chilli, pieprz cayenne, imbir czy kurkuma. Nasz organizm powoli próbuje się przystosować do arktycznych temperatur. Z rozżaleniem wychodzimy na zewnątrz, gdzie nie wita nas nic innego jak przenikający zimny wiatr, marznący deszcz czy sypiący śnieg. W takim niesprzyjającym okresie musimy zadbać o nasz organizm, aby był w pełni sprawny i gotowy na tę nierówną walkę z zimą. Dziś pomysł na orientalny smak łączący czerwoną soczewicę, chili, bataty i trawę cytrynową. Nie dość, że rozgrzewa, to przenosi nas w gorący klimat wiecznego słońca i wakacji.

Składniki:

  • 1 batat
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 słoiczek bulionu warzywnego (lub można przygotować  1l rosołu)
  • 1 cebula
  • ½ łodygi pora
  • czosnek (2 ząbki)
  • ¾ szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • pół papryczki chili
  • przyprawy: suszona kolendra, kurkuma, chili, wędzona papryka, oregano
  • 1 łodyga trawy cytrynowej

Cebulę, czosnek oraz pokrojonego w plasterki pora zeszklić na oliwię. Dodać sól, wszystkie przyprawy i lekko podsmażyć, aby wydobyć z nich zawarty aromat. Wsypać soczewicę, dokładnie wszystko wymieszać, po chwili zalać bulionem i zagotować. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na małe kawałki i dodać do zupy. Batata przygotować w kosteczkę, a papryczkę chili i trawę cytrynową w plasterki, również umieścić w zupie. Całość gotować przez ok. 25min. Po czasie, wlać mleko kokosowe i zagotować. Podawać ze świeżą kolendrą lub łyżką jogurtu greckiego.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy
 Rozgrzewająca zupa z soczewicy 

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…