Przejdź do głównej zawartości

Sernik z pomarańczami



Nastaje ciężki czas, jeśli chodzi o wybór owoców i warzyw. Niedługo zaleje nas fala świątecznego smaku i zapachu- mandarynek i pomarańczy. Cytrusy można stosować do wszystkiego. Świetnie dopasujemy je do sosów, dipów, deserów, konfitur. Dzięki swej zwartej konsystencji możemy stosować je jako dekoracje na wierzch ciasta, a skórki kandyzować i dodawać do słodkich mas. Mój pomysł na dziś, to sernik z cukrem kokosowym i pomarańczą.

Składniki:

  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 250g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • ¾ szkl. cukru kokosowego (lub zwykłego)
  • cukier wanilinowy
  • 2 pomarańcze
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 łyżka miodu
  • herbatniki lub ciasteczka owsiane (na dno tortownicy)


         Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, cukier wanilinowy i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą sernikową. Sernik piec w kąpieli wodnej, czyli na dno piekarnika ustawić blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Na ruszcie ustawić ciasto. Piec przez 15min w temp. 180st.C, a następnie zmniejszyć do 160st. C i piec kolejne 50min.
Pomarańcze obrać ze skórki. Pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i położyć na nią pomarańcze, lekko skarmelizować. Kisiel ugotować w 200ml wody. Musi być gęsty, tak żeby pokrył wierzch ciasta. Poukładać na niego skarmelizowane owoce.

Sernik z pomarańczami

Sernik z pomarańczami


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…