Przejdź do głównej zawartości

Sernik z pomarańczami



Nastaje ciężki czas, jeśli chodzi o wybór owoców i warzyw. Niedługo zaleje nas fala świątecznego smaku i zapachu- mandarynek i pomarańczy. Cytrusy można stosować do wszystkiego. Świetnie dopasujemy je do sosów, dipów, deserów, konfitur. Dzięki swej zwartej konsystencji możemy stosować je jako dekoracje na wierzch ciasta, a skórki kandyzować i dodawać do słodkich mas. Mój pomysł na dziś, to sernik z cukrem kokosowym i pomarańczą.

Składniki:

  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 250g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • ¾ szkl. cukru kokosowego (lub zwykłego)
  • cukier wanilinowy
  • 2 pomarańcze
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 łyżka miodu
  • herbatniki lub ciasteczka owsiane (na dno tortownicy)


         Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, cukier wanilinowy i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą sernikową. Sernik piec w kąpieli wodnej, czyli na dno piekarnika ustawić blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Na ruszcie ustawić ciasto. Piec przez 15min w temp. 180st.C, a następnie zmniejszyć do 160st. C i piec kolejne 50min.
Pomarańcze obrać ze skórki. Pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i położyć na nią pomarańcze, lekko skarmelizować. Kisiel ugotować w 200ml wody. Musi być gęsty, tak żeby pokrył wierzch ciasta. Poukładać na niego skarmelizowane owoce.

Sernik z pomarańczami

Sernik z pomarańczami


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat