Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z krewetkami- Curried Shrimps Pie



Nie przepadam za oglądaniem programów kulinarnych, po to by inspirować się tworzeniem nowych dań. Ostatnio jednak, trafiłam na program Jamiego Oliviera, który w kilka sekund wyczarował danie trafiające idealnie w mój gust kulinarny. Jeśli lubicie krewetki, zapiekanki i dużą ilość curry, to ta potrawa zachwyci również Was.

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5cm imbiru
  • papryczka chili
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 200ml mleka kokosowego
  • 200g szpinaku
  • pomidory w puszce
  • 2 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • ok. 300-400g krewetek
  • przyprawy: kurkuma, wędzona, słodka papryka, kolendra, kmin, kardamon, sól, pieprz


     Cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy podsmażyć na oliwie. Dodać mleko kokosowe, szpinak i krewetki, wszystko lekko poddusić. Wlać pomidory i gotować przez ok. 10min.
     Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w ósemki.
     Ziemniaki obrać i również ugotować do ich miękkości. Po upływie czasu, zgnieść je dokładnie z masłem oraz jogurtem greckim.
     Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos z krewetkami. Na wierzch układamy jajka. Do woreczka cukierniczego wkładamy puree ziemniaczane i wyciskamy równej wielkości kupki na wierzch potrawy (jeden obok drugiego).
     Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180st. C na ok. 40min. Po wyciągnięciu z piekarnika, posypać świeżą kolendrą.

Zapiekanka z krewetkami- Curried Shrimps Pie


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Sernik z musem pomarańczowym

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …