Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z krewetkami- Curried Shrimps Pie



Nie przepadam za oglądaniem programów kulinarnych, po to by inspirować się tworzeniem nowych dań. Ostatnio jednak, trafiłam na program Jamiego Oliviera, który w kilka sekund wyczarował danie trafiające idealnie w mój gust kulinarny. Jeśli lubicie krewetki, zapiekanki i dużą ilość curry, to ta potrawa zachwyci również Was.

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5cm imbiru
  • papryczka chili
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 200ml mleka kokosowego
  • 200g szpinaku
  • pomidory w puszce
  • 2 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • ok. 300-400g krewetek
  • przyprawy: kurkuma, wędzona, słodka papryka, kolendra, kmin, kardamon, sól, pieprz


     Cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy podsmażyć na oliwie. Dodać mleko kokosowe, szpinak i krewetki, wszystko lekko poddusić. Wlać pomidory i gotować przez ok. 10min.
     Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w ósemki.
     Ziemniaki obrać i również ugotować do ich miękkości. Po upływie czasu, zgnieść je dokładnie z masłem oraz jogurtem greckim.
     Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos z krewetkami. Na wierzch układamy jajka. Do woreczka cukierniczego wkładamy puree ziemniaczane i wyciskamy równej wielkości kupki na wierzch potrawy (jeden obok drugiego).
     Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180st. C na ok. 40min. Po wyciągnięciu z piekarnika, posypać świeżą kolendrą.

Zapiekanka z krewetkami- Curried Shrimps Pie


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr