Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z krewetkami- Curried Shrimps Pie



Nie przepadam za oglądaniem programów kulinarnych, po to by inspirować się tworzeniem nowych dań. Ostatnio jednak, trafiłam na program Jamiego Oliviera, który w kilka sekund wyczarował danie trafiające idealnie w mój gust kulinarny. Jeśli lubicie krewetki, zapiekanki i dużą ilość curry, to ta potrawa zachwyci również Was.

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5cm imbiru
  • papryczka chili
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 200ml mleka kokosowego
  • 200g szpinaku
  • pomidory w puszce
  • 2 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • ok. 300-400g krewetek
  • przyprawy: kurkuma, wędzona, słodka papryka, kolendra, kmin, kardamon, sól, pieprz


     Cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy podsmażyć na oliwie. Dodać mleko kokosowe, szpinak i krewetki, wszystko lekko poddusić. Wlać pomidory i gotować przez ok. 10min.
     Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w ósemki.
     Ziemniaki obrać i również ugotować do ich miękkości. Po upływie czasu, zgnieść je dokładnie z masłem oraz jogurtem greckim.
     Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos z krewetkami. Na wierzch układamy jajka. Do woreczka cukierniczego wkładamy puree ziemniaczane i wyciskamy równej wielkości kupki na wierzch potrawy (jeden obok drugiego).
     Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180st. C na ok. 40min. Po wyciągnięciu z piekarnika, posypać świeżą kolendrą.

Zapiekanka z krewetkami- Curried Shrimps Pie


Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Ciasta i torty na zamówienie

Ciasta są pieczone na bazie naturalnych składników bez ulepszaczy, konserwantów i sztucznych składników. Do swoich wypieków używam masła- zamiast margaryny, miodu ze swojej rodzinnej pasieki, konfitur czy dżemów robionych przez moją babcię.    Aby zamówić tort należy podać: datę okazję przewidywaną liczbę osób smaki ewentualną dekorację, styl, motyw Oferuję: BISZKOPT: zwykły, kakaowy, bezglutenowy. MASA: bita śmietana z mascarpone, mus czekoladowy, mus owocowy (malina, wiśnia, truskawka), biała czekolada, curd szampański, curd cytrynowy, curd mango, kajmak, oreo, kawa, kokos, orzech, biały michałek. DODATKI: ciasteczka, świeże owoce, kruszona czekolada, konfitura, frużelina. Oprócz tortów oferuję ciasta i babeczki na różne okazje: Cena za tortownicę: 26cm/ blaszkę: 35x24cm sernik z dodatkami (karmel,owoce,kremy,czekolada) marchewkowe z kremem szarlotka z bezą tarta z sosem cytrynowym i bezą tarta banoffee murzynek z czekoladą i wiśniami /brownie z ka

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki.  Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki) 100g roztopionego masła 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru czekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy cias