Przejdź do głównej zawartości

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny



Czas na przygotowanie nieco wyszukanego obiadu lub też kolacji, która zaskoczy naszych gości. Postawiłam na udziec z indyka, który w połączeniu z prostymi, ogólnie dostępnymi składnikami, tworzy zaskakujący efekt. Wraz z porą roku, w naszych sklepach zaczęła pojawiać się żurawina, która jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna. Doskonale nadaje się do sosów, konfitur, mięs czy sałatek. Kojarzy nam się z zimowym, świątecznym czasem, bo dzięki swym właściwością i zawartych w niej witaminach sprawia, że nasz organizm staje się odporniejszy na choroby. Nie od dziś wiadomo, że podczas zimy potrzebujemy więcej zdrowych i pełnowartościowych produktów, aby przygotować się na walkę z chłodem. Dziś przepis na udziec z indyka w marynacie pomarańczowo-cebulowej z dodatkiem korzennej konfitury z żurawiny.

Składniki:

  • 2 udźca z indyka
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czerwona cebula
  • tymianek ,majeranek, pieprz cayenne, starty imbir,
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 lampki czerwonego wytrawnego wina


Udziec dokładnie myjemy i osuszamy. Umieszczamy w misce, gdzie zaczynamy sporządzać marynatę. Cebulę kroimy w kostkę i posypujemy nią mięso. Dodajemy wszystkie przyprawy, miód, sos sojowy, ocet oraz wino. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy rękami i zakrywamy folią. Udziec powinien poleżeć w tej marynacie przez kilka godzin w lodówce. Po upływie, przekładamy udka do rękawa pieczeniowego i umieszczamy w piekarniku na ok.2/2:30h w temp. 180st. C.

Składniki na konfiturę:

  • 150g świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 pomarańcze
  • ¼ szkl. czerwonego wina
  • świeży starty imbir

Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i umieszczamy na małym ogniu. Całość należy gotować ok. 1h, aż do całkowitego odparowania soków.
Udziec podajemy z ryżem, ziemniakami lub  moim przypadku z puree, czyli niczym innym jak zblendowanym batatem/groszkiem w połączeniu z masłem lub jogurtem greckim.

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :)
Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej1 tabliczka czekolady mlecznej5 jajek120g ksylitolu lub cukru100g masła3 łyżki kakao50ml whisky60ml wody¼ szkl. mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Po uzyskaniu …

Ciasto bananowe z bitą śmietaną

Klasyczny kopiec kreta kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak dr. Oetker wypuścił swoją słynną serię "fali dunaju" i owy "kopiec kreta". Wystarczyło podążać za przepisem, kolejno otwierać białe ponumerowane opakowania i tak po kilku godzinach pracy mieliśmy swoje słodkie usypisko na talerzu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamienić białych magicznych opakowań, na własne składniki. 
Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki ryżowej (ciasto jest bardziej kruche, ale można użyć zwykłej mąki)100g roztopionego masła200g jogurtu greckiego1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody4 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruczekoladowy likier do nasączenia ciasta Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Mąkę przesypać do miski i kolejno dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać na pół gęstą masę. Przelać do tortownicy (ok.20cm) i piec w piekarniku ok. 30 min. Po upieczeniu, wyciągnąć z tortownicy i studzić.       Kiedy ciasto będzie już wystarczająco z…