Przejdź do głównej zawartości

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny



Czas na przygotowanie nieco wyszukanego obiadu lub też kolacji, która zaskoczy naszych gości. Postawiłam na udziec z indyka, który w połączeniu z prostymi, ogólnie dostępnymi składnikami, tworzy zaskakujący efekt. Wraz z porą roku, w naszych sklepach zaczęła pojawiać się żurawina, która jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna. Doskonale nadaje się do sosów, konfitur, mięs czy sałatek. Kojarzy nam się z zimowym, świątecznym czasem, bo dzięki swym właściwością i zawartych w niej witaminach sprawia, że nasz organizm staje się odporniejszy na choroby. Nie od dziś wiadomo, że podczas zimy potrzebujemy więcej zdrowych i pełnowartościowych produktów, aby przygotować się na walkę z chłodem. Dziś przepis na udziec z indyka w marynacie pomarańczowo-cebulowej z dodatkiem korzennej konfitury z żurawiny.

Składniki:

  • 2 udźca z indyka
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czerwona cebula
  • tymianek ,majeranek, pieprz cayenne, starty imbir,
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 lampki czerwonego wytrawnego wina


Udziec dokładnie myjemy i osuszamy. Umieszczamy w misce, gdzie zaczynamy sporządzać marynatę. Cebulę kroimy w kostkę i posypujemy nią mięso. Dodajemy wszystkie przyprawy, miód, sos sojowy, ocet oraz wino. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy rękami i zakrywamy folią. Udziec powinien poleżeć w tej marynacie przez kilka godzin w lodówce. Po upływie, przekładamy udka do rękawa pieczeniowego i umieszczamy w piekarniku na ok.2/2:30h w temp. 180st. C.

Składniki na konfiturę:

  • 150g świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 pomarańcze
  • ¼ szkl. czerwonego wina
  • świeży starty imbir

Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i umieszczamy na małym ogniu. Całość należy gotować ok. 1h, aż do całkowitego odparowania soków.
Udziec podajemy z ryżem, ziemniakami lub  moim przypadku z puree, czyli niczym innym jak zblendowanym batatem/groszkiem w połączeniu z masłem lub jogurtem greckim.

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny

Indyk z korzenną konfiturą z żurawiny

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Orzechowiec

W ogrodzie moich rodziców można spotkać niesłychane ilości orzechów włoskich i laskowych. Skoro jesień kojarzy nam się z tymi pysznymi skarbami, to trzeba wykorzystywać ich wartości smakowe ale również żywieniowe. Orzechy dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi nadają wyrazisty smak sałatkom, pastom, ale również stanowią główny składnik ciast czy innych deserów. Ja stawiam na tradycyjnego orzechowca, a żeby dołożyć sobie i bliskim trochę rozpusty, łączę go z masą grysikową. Przepis znalazłam w Internecie, ale przekombinowałam go na tyle, żeby ciasto nie powaliło od nadmiaru cukru, karmelu i wszystkiego przesłodkiego.  Składniki na ciasto: Z tego przepisu mają wyjść trzy blaty. 3 szkl. mąki 3 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 100g masła 4 garści orzechów włoskich Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem i masłem. Dodać jajka, jogurt oraz roztopiony miód i wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Podzielić na tr

Sernik z musem pomarańczowym

Po świątecznym obżarstwie czas na nieco łagodniejsze i   bardziej orzeźwiające desery. Niedługo wkroczymy w karnawałowy klimat, który słynie z dobrej zabawy i noworocznego szaleństwa. W kuchni można poszaleć ze smakiem oraz kolorem naszych potraw. Ja zaczynam od propozycji sernika z obłędnie pomarańczową   żelką. Sam deser nie wymaga dużej pracy, a zachwyci smakiem oraz wyglądem. Składniki: 2 opakowania serka Danio 400g 20g żelatyny opakowanie ciastek owsianych/ biszkoptów 2 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa Żelatynę zalać 2/3 łyżkami wody i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami i przelać na nie gotową masę. Pomarańcze obrać ze skóry i oczyścić z białej powłoki. Zmiksować na jednolitą konsystencję i lekko ją podgrzać. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko ścinający się mus przelać na powierzchnię sernika. 

Czekoladowe ciasto z malinami

Ciasta czekoladowe stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Przez ciężkość i zbitą konsystencje masy, często mam wrażenie, że ciasto nie do końca mi wyszło. Wczoraj postanowiłam skorzystać z przepisu na mocno czekoladowe ciasto z malinami. Efekt mnie nie powalił, wręcz zniesmaczył. Ciasto jest piekielnie słodkie, kaloryczne, ciężkie i zdecydowanie polecam go tylko i wyłącznie miłośnikom czekolady i cukru. Uwaga, robicie je na własną odpowiedzialność :) Składniki na czekoladowy spód: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 5 jajek 120g ksylitolu lub cukru 100g masła 3 łyżki kakao 50ml whisky 60ml wody ¼ szkl. mąki pszennej Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Do garnka wrzucić połamaną na kostki czekoladę i pokrojone masło, rozpuścić. Dodać whisky oraz wodę i lekko podgrzać, lecz nie zagotowywać. Odstawić z ognia i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, a białka osobno na sztywną pianę. Do żółtek dodać po łyżce czekoladowej masy i delikat